søndag, august 12, 2007

Staten lyver


...når en sier at en ønsker å satse på miljøvern... At ikke bølgekraftprosjektet Buldra får komme inn i varmen, er bare ett eksempel på det. Statsmaktens næringsprosjekter skal ha førsterett, må vite. Derfor er det Statkraft, Statoil, og delstatlige Hydro og AkerKværner som får full pott med sin satsing på gasskraftverk og svinedyre CO2 deponering. Alle vi andre får regningen, mens petroleumsindustrien kan glise, som de statssubsidierte gullongane som de er.

Når dette er sagt, så bør det ikke være noen automatikk i at skipsreder Fred. Olsen skal få sugerør ned i statskassen slik at han i neste instans kan legge enda noen milliarder til formuen sin. Staten bør imidlertid legge rammevilkårene for slike prosjekter ihvertfall tilnærmet likt det en kan finne utenlands. Så unngår en at andre får høste fruktene av norsk teknologi. Oppgradering av vår infrastruktur burde uansett være en prioritert oppgave og ansett som bedre investering enn aksjer i Coca Cola.

Sidrompa norsk politikk er imidlertid en garantist for at når det gjelder teknologi utenfor vår statsmonopoliserte kjernevirksomhet, så stiller vi i taperklassen.

3 kommentarer:

genese sa...

Registrerte at Fredriksen reiser utenlandsk med sine ideer, og overlater andre å høste det vi i Norge kunne ha høstet. Som du sier: det er kraftsoislistene som bestemmer i norge, i skjønn forening med det som nærmest er monopilistene. Og da er det trangt for alternativ, men kanskje bedre, tenkning.

genese sa...

Og Fredriksen heter Olsen, så det er sgt. Fredriksen tjener penger mer konvensjonelt, om enn i samme bransje som Olsen.

Helge Samuelsen sa...

Det skal vel være vanskelig etterhvert å påstå at en virkelig leter etter alternative energikilder.

Forøvrig så forstår jeg ennå ikke hvorfor ingen har sett på mulighetene for relativt rimelige landbaserte geotermiske kraftanlegg!!!

:O)