fredag, august 03, 2007

Partydop


Oljens glansdager er forbi. Men Norge gråter ikke, fordi vi har gassen. Og toppen kommer uansett ikke før i - 2015?

Så kort perspektiv har vi altså. Toppen nås i 2015. 8 år til...eller skal vi si 7 1/2? Så går det nedover for godt. Men vi tror på thorium og fisk. Har noe land noensinne levd av å selge kjernekraft til andre? Har Norsk fisk den markedsandel og anerkjennelse som tilsier at dette blir et bonanza vesentlig utover det vi allerede leverer? Kan det konkurrere med olje og gass? Er det i det hele tatt spiselig fisk igjen i det stadig mer overfiskede og forgiftede havet etter 2015? Er oppdrettsfisken like giftig som før?

Slikt kan uansett ikke erstatte petroleumsinntektene. Men vi kan jo tro på julenissen og håpe at det i oljeøkonomiens høykostsamfunn kan produseres et eller annet som ikke andre kan slå oss ned i støvlene på når det gjelder pris... Right. Dream on. Hva går vi på? Oljedop?

Nå ønsker jeg ikke MER olje og gassutvinning. Jeg ønsker den faset ut så fort som vi kan. Så kan vi ta litt rev i seilene og kjøle ned økonomien til den blir iskald og bygge opp annen industri eller hva det nå er vi skal leve av i fremtiden - altså et sted forbi 2015. Kanskje bør vi satse på å bli potetbønder igjen? Per idag ser det uansett ikke ut som om noen bryr seg om annet enn at lederene skal få bonuser og lønninger fordi de er messias selv. Hver eneste en.

Sannheten er jo at på grunn av inkompetent ledelse på alle plan, er vi per idag nærmere et samfunnsøkonomisk kollaps enn noensinne. Ikke idag. Ikke engang om ti år. Men senere. Etter festen. Det er uungåelig. Men det bryr ikke noen i dag. Både næringslivsledere og politikere er pensjonert og nyter solen i Spania lenge før den tid.

Party - party - mens vi kan...

Ingen kommentarer: