søndag, august 05, 2007

Reinås går av

Hydros styreformann Jan Reinås går av. Det kom sannsynligvis som et sjokk på hele styret at eierne kan ha interesse av hva de foretar seg...

Saken går ikke på at styret avviklet opsjonsordningen - men at de avviklet den til størst mulig (og litt til) fordel for de involverte. Stikk i strid med største eiers signaler.

9 kommentarer:

Amos Keppler sa...

Det er vel egentlig et av historiens største ran dette her.

Han måtte gå av, men det føles ikke tilstrekkelig liksom. Noe burde ha skjedd som gjorde det ettertrykkelig klart at det vil skje noe ubehagelig hvis noe slikt skulle skje igjen et eller annet sted.

Helge Samuelsen sa...

Sende Reinås ut for å plukke snegler :O)

Amos Keppler sa...

Ja, det ville ha gjort det. Det ville vært et ubeskrivelig komisk og tilfredstillende syn.

Vox populi sa...

"eierne kan ha interesse av hva de foretar seg..."
En av eierne mener du vel. Så vidt jeg vet, er det 56,6% av eierne som kan ha en annen interesse enn Andersen.

Men det som er aller morsomst i dag, er at det sannsynligvis er billigst for selskapet å betale ut de 210 mill. I følge spesialist i selskapsrett, professor dr. juris. Tore Bråthen:

"– Om man konkluderer med at styrets vedtak er ulovlig, slik som BA-HR, vil de opprinnelige opsjonsavtalene fortsatt ligge der. Dermed vil aksjekursen kunne stige og de framtidige utbetalingene til Hydro-toppene bli enda større. Dette kan utvikle seg til litt av et sirkus om ordningen ikke avvikles nå, sier Bråthen."

Dette bekrefter bare at amatører ikke skal forsøke å drive butikk. Staten bør selge seg ut av all næringsvirksomhet. Det er mulig Andersen er flink med motorsaga, men dette er han dårlig på.

Helge Samuelsen sa...

Amos,

Jeg ville batalt penger for å se det :O)

Vox,

En av eierne - det er korrekt - men tross alt den største eieren. Og også en eier som er av vesentlig betydning for å gi disse selskapene særfordeler. Ulempen ved å ha staten som medeier er imidlertid nettopp at en får slike politisk bestemte forhold.

Nå er jeg imot denne typen opsjonsordninger og bonuser på generellt grunnlag, og det viktigste i så måte er ikke denne spesifikke saken, men en generell opprydding. Det er imidlertid vanskelig å se for seg at opsjonsavtalen blir videreført uansett.

Når det er sagt er jeg jo faktisk imot at staten skal drive næringsvirksomhet - men da må det også bli slutt på at enkelte selskaper som for eksempel Hydro og Statoil får særfordeler fremfor andre, slik situasjonen er per idag.

En annen sak er at både Hydro og Statoil er vesentlig dårligere enn en skulle forvente til å ta politiske signaler. I bransjer der slike interesser er av stor betydning, tyder jo det på manglende virkelighetssans.

De må gjerne leke at de opererer som frie selskaper i fair konkurranse, men det er selvsagt bare en lek - og frem til de eventuellt strippes for slike særfordeler, bør de se det som opportunt å følge med i timen på hva staten ønsker - uansett.

Amos Keppler sa...

Han minner meg om en engelsk skuespiller som alltid pleide å spille avskyelige personer, men jeg husker ikke navnet.

Helge Samuelsen sa...

Reinås lagde jo et helvete i Norske Skog etter det jeg husker - brukte milliarder på oppkjøp - mens etterfølgeren måtte selge for å holde hodet over vannet.

Amos Keppler sa...

Og tross det fikk han "belønning" - masse penger da han ble sparket.

Jeg husker det og tross det ble han ansatt i Hydro. Jeg undret meg alltid over det.

Jeg vet at man ikke bør lete etter logikk og "sunn fornuft" i dagens verden, men likevel.

Han blir vel snart ansatt et annet sted, med enda en gavepakke som lønn.

Helge Samuelsen sa...

Jeg tror det er ansett som en spesiell verdifull kvalitet ved ledere at de er nådeløse - at de kan sparke folk eller tyne effektivitet til det maksimale uten samvittighet.

Gode psykopater er i dette miljøet gull verd.