lørdag, august 18, 2007

Konti i Sveits

Per Ditlev Simonsen hadde altså konto i Sveits. Det mest interessante her er imidlertid ikke personen Per Ditlev Simonsen - eller hans datter, Hydrodirektør Cecilie Ditlev-Simonsen - men om vi ikke kan anta at de fleste av de økonomiske samfunnstoppene har eller har hatt slike konti. Det ville ikke forbause meg. Et sted må de jo salte ned de sinnsyke formuene, og samfunnsansvar har aldri eksistert på toppene.

Der blåser det nok fra før - tenker en - og mener sikkert at noen smuler må en vel kunne sope under teppet. Det koster tross alt å være kar.

Jeg synes imidlertid det morsomste i denne saken er andre samfunnstoppers holdning. Selv erkefienden SV er mistenkelig milde i sine kommentarer.

– "Å unnlate å opplyse om at en har gjemt bort penger i Sveits – mens en har fremstående tillitsverv – det er rett og slett et alvorlig tillitsbrudd. Og det er i strid med de spillereglene som gjelder i det norske samfunn", sier finansminister Kristin Halvorsen til VG.

Tillitsbrudd? OK, det er vel det - men saken er vel heller den at det er et alvorlig lovbrudd. Her spares skattepenger tilsvarende langt mer enn et gjennomsnittlig utbytte fra alminnelig vinningskriminalitet - og en snakker om tillitsbrudd?!

Er det for å unngå at det skal gå opp for folket at det finnes kriminelle også blant toppene at en velger å uttale seg slik?

I så fall er det for sent. Vi har fått det med oss nå...

15 kommentarer:

Amos Keppler sa...

Det er EKSTREMT symptomatisk at Kristin uttaler seg slik. Slevsagt er det sagt om lovbrudd, men de mektige står over den loven de selv har laget og/eller administrerer.

Og hvis en faller så skaper det presedens, og de frykter at alle pampene kan falle.

Helge Samuelsen sa...

Det skal være morsomt å se om det bare blir smekk på fingrene her, eller reelle konsekvenser.

Det er uansett på tide at folk får øynene opp for det faktum at kriminalitet finnes i alle samfunnslag - og at den verste form for kriminalitet er den som dreier seg om å misbruke en posisjon eller er drevet av ren og skjær egoisme.

At mennesker på toppen - med alle forutsetninger - velger kriminalitet, er selvsagt langt verre og langt skammeligere enn det som vanligvis fremholdes som kriminellt belastede miljøer...

Både Per og Cecilie Ditlev Simonsen bør gå av i sine jobber umiddelbart. Hvis ikke viser både Høyre og Hydro at de er rene mafiaen.

Det finnes alltids jobber innen snegleplukking etc.

Virkeligheten er nok at kremjobbene står i kø uansett. Og det sier jo litt.

Amos Keppler sa...

Det blir alltid nye ledige jobber i hydro/statoil osv

Men hvis jeg hadde vært diktator så hadde det blitt snegleplukking i noen år på dem.

bigdaddy sa...

Etter høstjakta på Reinås og Reiten er det rart at en ikke kjører hardere på at damen er Hydro direktør.

At Pappaen får pes er naturlig, men at datteren ikke har fått verre pepper finner jeg underlig.

Helge Samuelsen sa...

Amos,

Snegleplukking iført oransje selvlysende drakter med påskriften: Skattesnyter, håper jeg? :O)

Bigdaddy,

Du har rett. Min personlige hypotese er at en tenker det kan se ut som om en spesifikt går ut mot Hydro. Hadde ikke opsjonssaken eksistert, hadde det sannsynligvis vært mer i fokus?

Eller er det fordi dama er dame?

Uansett, det jeg synes er verst er at en her bagatelliserer skattesvik i millionklassen - det er ikke akkurat et godt signal å sende.

Men her til lands er det jo bare en ting som gjelder: Hver mann og kvinne for seg selv, egoismen er Konge, makta er på kapitalens side som alltid, og det er visst lov å prøve seg...

Det vi andre dødelige eventuellt kan snyte på skatten er jo bare smuler av smuler...

(Men ikke prøv deg - gjelder det ikke millioner - kommer namsmannen!)

Amos Keppler sa...

Ja, et beløp på titusen kroner feks blir kjørt nådeløst.

AP har forøvrig lang tradisjon i å godta åpenbare overtramp fra kaksene, blant annet skipsrederne helt siden de kom til makten. Det var under en slik sak Hanna Kvanmo sa "la dem dra, vi vil ikke ha dem her", da de truet med å flagge ut, hvilket er en riktig holdning.

Høyre og de borgerlige har slevsagt alltid vært enda verre.

Helge Samuelsen sa...

Når vi ser på hvordan Oslo Høyre nå støtter Ditlev Simonsen, viser det holdningene: Byrådsleder Erling Lae uttaler:

– Det er jo ikke slik at vi opererer med spedalske i dette landet. Flokken samles for å ta den ene og noen politikere, som Jan Bøhler og andre, løper foran for å få det største glefset.

Whot?

Er det slik at kriminelle i dette landet ikke skal behandles som "spedalske"? Det var noe nytt, vanligvis havner en jo bak lås og slå for langt mindre beløp.

Med andre ord - kriminalitet er bare kriminalitet hvis det begås av mennesker utenfor eliten.

Det har vi jo visst lenge, men det er godt å få det bekreftet.

Hanna Kvanmo var en av de få politikere som ikke bare er (var) i gamet for egen vinning. Dagens "Wild Bunch" burde blitt sendt til Guantamo en tid for å lære litt om livets realiteter.

Amos Keppler sa...

Det er dobbelt morsomt på grunn av høyres "lov og orden" hysteri.

Det viser seg nok en gang at det gjelder en regel for forlk som stjeler fordi de må og de som aldri får nok.

Helge Samuelsen sa...

Dobbeltmoralen lenge leve.

Jeg må bare anta at årsaken til at svært mange høyrefolk ikke ser så alvorlig på saken er at de innerst inne synes det er greit å begå kriminelle handlinger - bare det er såkalte hvitsnippforbrytelser.

Mange av dem har nok også sine egne skjelett i skapet. Grådighetskulturen, dobbeltmoralen og klassesnobberiet ligger i tjukke lag utpå dem.

Og mange har ikke engang vett nok til ihvertfall å SPILLE sjokkerte.

Her rir man istedet til forsvar for en av sine egne.

Amos Keppler sa...

De forsvarer egentlig seg selv, hvis de engang skulle bli avslørt.

Helge Samuelsen sa...

Enig. I tillegg aner jeg at de "overklassemenneskene" som IKKE har slike konti egentlig misunner de som har det. Det er en del av deres kultur å anse seg som hevet over loven.

Laila sa...

Herlig at du poster sånne innlegg. Selv om saken er foreldet, hadde det vært på sin plass å benevne det som det det er, ja. Tiden endrer tross alt ikke på det.

Helge Samuelsen sa...

Laila,

ja her traff du spikeren på hodet. Tiden forandrer ikke på de faktiske forhold.

Og mennesker med ansvar og behov for å ha TILLIT, mister den uavhengig av hvor gammel en sak er.

Jorunn sa...

Jeg skulle ønske at du ville lage en egen artikkel om skatteparadiser. Etter det jeg har hørt,er f.eks. de verdiene som sendes fra korrupte,afrikanske ledere til skatteparadiser ti ganger så store som dem som sendes motsatt vei i form av u-hjelp.

Hvis vi ville gjøre noe effektivt for Afrika i stedet for å bruke u-hjelp som pynt på eget image,så er det vel skatteparadisene det virkelig burde gjøres noe med?
I tillegg til å oppnå bedre økonomi,slapp afrikanerne den ydmykelse det er å motta veldedighet.

Helge Samuelsen sa...

Hei, Jorunn

Jeg vet ikke om jeg kan nok om slike skatteparadis i forhold til u-hjelp. Men det som er klart er at u-hjelp burde utelukkende gå utenom disse landenes regjeringer/diktatorer. På den måten kan korrupsjpn reduseres.

Prosjekter bør være vinklet mot selvhjelp, ikke for å skape avhengighet hverken av oss eller egen regjering.

U-hjelp slik vi bedriver det idag er mer hjelp for vår egen selvfølelse og understøttelse for korrupte regimer.