onsdag, august 08, 2007

Fattigere Norge


Stabburet Øyenkilen legges snart ned, og makrell i tomat blir svenskprodusert. Bra, ifølge kapitalismens ideal om at alt skal produseres mest mulig effektivt.

Problemet er bare at det har ikke noe med dette å gjøre. Det har med rammevilkår i Norge å gjøre. Norge er snart så rikt og oljesmurt at alt annet forsvinner. Og det har ingenting med effektivitet å gjøre. Det har med økonomi og økonomisk planlegging å gjøre - eller mangel på sådan.

Uansett, det skal bli moro å se Norges omstilling fra oljenasjon til pottitnasjon. Fortrinnsvis fra bassengkanten i Spania eller noe slikt...

5 kommentarer:

genese sa...

Enig. Og dette med utflagging av norske merkevarer irriterer meg så mye at nå blir det ikke mer Stabburet makrell i tomat på meg. Det finnes alternativer

Geir sa...

En eller annen avis burde trykke ei liste over "norske" virksomheter som ikke lenger er norskeid. Tror folk hadde fått sjokk om de hadde sett helheten. En sak er all utflaggingen - en annen er alle de virksomhetene som er prisgitt grådige utenlandske eiere.
Hvor rik må man bli før man er fornøyd?

Helge Samuelsen sa...

genese,

Forstår godt frustrasjonen. Personlig gir jeg ikke opp hverken Stabburets makrell (Abba Seafoods) eller Freia melkesjokolade (Kraft) for det. Men saken er uansett at desto rikere vi blir på oljepenger - desto mindre ser vi ut til å eie!

geir,

Du har rett. Som jeg selv har kommentert tidligere, så er det snart bare de halvstatlige og statlige konsern igjen. Denne form for "rikdom" som vi løper etter er nok imidlertid svært kortlevd - problemet er at mens dagens ledere hever opsjoner og feirer rekordoverskudd - blir nok neste generasjon mer sparsommelige - av nødvendighet.

Vi har desverre gåt i fella alle oljeproduserende land sier de ikke skal gå i - men uvegerlig går i uansett.

solagutten sa...

hei jeg har funne en makrel tomat som er nesten likr god King oscar fims på rema og er laget /eller distributør av Toro
hilsen solagutten

Helge Samuelsen sa...

Hei, Solagutten

Fint at det finnes alternativer for dem som ønsker det. Nå er jeg i utgangspunktet ikke for boikott av varer - min interesse for saken er først og fremst at desto større oljeformuen blir, desto fattigere blir næringslivet ellers i Norgeø.

Og det er et standard problem for oljeproduserende-land. Spørsmålet er hva som skjer den gang vi ønsker mer industri tilbake...