søndag, september 09, 2007

Uverdige offentlige tjenestemenn


Under arrestasjonen av Robert Michael Aconcha-Kohn oppførte politiet seg totalt uverdig en påstått rettsstat. 7 politimenn måtte til for å arrestere en psykisk syk mann som ikke hadde gjort annet enn å rasere rommet sitt. Politiet var redd for at mannen skulle spytte på dem, tok en hette over hodet hans, og bar ham ut på en slik måte at han ble kvalt.

Polititjenestemennenes dømmekraft i denne situasjonen kan ikke kalles annet enn svak - og det vil være en underdrivelse.

Klart at det i disse dager med HIV og andre sykdommer kan være risikabelt selv å bli spyttet på - men når ingen annen løsning kan finnes enn denne fremgangsmåten, så er det i seg selv et alvorlig svakhetstegn ved rutinene. Mange andre yrkesgrupper utsettes for risiko i sitt daglige arbeid - blant annet leger og annet helsepersonell. Ønsker en ingen risiko, bør en finne seg annet arbeid. Kort og greit. Politiets oppgave er å beskytte samfunnet - ikke seg selv.

Egenbeskyttelse med potensiellt dødelig utfall for andre må uansett brukes kun i tilfeller med absolutt ubetinget dødelig risiko for politi eller utenforstående. All maktbruk må uansett vurderes svært nøye - noe som det absolutt ikke ser ut som er en del av miljøet per idag.

Jeg ser klare paraleller til ambulanse-saken, der ambulansepersonellet etterlot Ali Farah på grunn av at han hardt skadd pisset på skoene til den ene. Kynismen brer seg i samfunnet med akselererende fart - og en kan ikke lenger stole på medmenneskelighet selv blant samfunnets teoretiske service-personell.

Enkeltstående episoder i seg selv er ingen sikker indikasjon på et alvorlig problem - men hvordan systemet takler disse problemene er det. Når reaksjonene i for eksempel Kohn-saken er at SEFO tilsynelatende bevisst (alternativet er at de er dugelig inkompetente) unnlater å bringe inn video-dokumentasjon av saken - og reaksjonen er latterlige 50 000 kroner i bot for Oslo-politiet, må man begynne å lure på om systemet ønsker å rydde opp i slike saker eller om en er mest interessert i å dysse ting ned og fortsette som før.

Skammelig er det.

4 kommentarer:

Amos Keppler sa...

Som du vet så finnes mange tilsvarende eller lignende saker. Det er ikke noe unntak.

Helge Samuelsen sa...

Jeg vet det, desverre...

Amos Keppler sa...

Folk skal frykte politiet, skal frykte Maktens Bøller og bødler.

Også derfpr blir vel slike ting snarere fremelsket enn hindret.

Jeg leste Arne Johannesens kronikk på trykk i Bergens Tidende nylig. En mann mer full av seg selv skal man lete en stund etter.

Helge Samuelsen sa...

Jeg har ikke inntrykk av at slikt blir fremelsket rent generelt - men kanskje jeg bor i en svært "snill" kommune der politisjefen er rene politimester Bastian?

Uansett - slike miljøer er voksende - og det er et reelt problem.

Og det betyr ikke at jeg ønsker å nedvurdere problemstillingen. Den har eksistert lenge - og generelt sett er det jo enkelte miljøer som blir sett på som "fair game" av politiet. Det er selvsagt maktmisbruk.

Men som sagt, det er ikke noe nytt i at politiet blir brukt til å gå maktens ærend.