...og Rådgiver Nils Spjeldnæs i Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) sier:- Ved å tilføre markedet så mye ren energi kan det jo tenkes at våre naboland kan stenge et kullkraftverk for en tid, og dermed bidra til reduserte utslipp.
Med andre ord - ved å bygge ut miljøvennlig og billig energi (geotermisk varme, noen?) kan vi bidra til å redusere avhengigheten av fossil energi i europa.
Bare så synd statsmonopolet Statoil heller ville bygge gasskraftverk. Miljøvennlig regjering?
HAH!
Med andre ord - ved å bygge ut miljøvennlig og billig energi (geotermisk varme, noen?) kan vi bidra til å redusere avhengigheten av fossil energi i europa.
Bare så synd statsmonopolet Statoil heller ville bygge gasskraftverk. Miljøvennlig regjering?
HAH!
4 kommentarer:
Kapitalen følger sine egne veier. Og du har vel selv sagt at prinsippene for å hente ut geotermisk varme er rimelig godt utviklet allerede, altså ikke muligheter for å genererer så mye mer penger på teknologien. For kapitalen, og dermed politikere, går dit det er mer penger å hente. Da faller alle prinsipper.
Men om inntjening kobles mot moral, vil kapitalen og bli moralsk. Så det er snakk om rammebetingelser.
Spørsmålet er hvordan en skal koble inntjening mot moral. Slik jeg ser det blir aldri kapitalen moralsk.
Her må imidlertid - som du sier - rammebetingelsene legges om. Først og fremst ved å ta bort den beskyttelse som enkelte konsern har (Statoil for eksempel), slik at deres løsninger ikke får politisk og økonomisk støtte.
Klart de ønsker et prosjekt basert på deres kjerneområder - olje eller gass. Men - og det er hovedpoenget - utviklingskostnadene for dette pluss implementeringen pluss Co2 avgifter bør betales i det fulle av selskapet selv. Hvis de da ikke får solgt en kilowatt kraft fordi den blir for dyr - så får de la prosjektet gå dundrende konkurs.
Her er vi i en situasjon at enkelte aktører snor staten rundt lillefingeren og får konsesjoner og støtte akkurat som de vil. De tette bånd mellom Statoil og staten er garantist for dette.
Så, kanskje kontraintuitivt, bør staten holde fingrene fra fatet og la kapitalen i dette tilfellet seile sin egen sjø. Vi trenger LEDELSE som kan stake ut kursen videre, og hvis Statoil vil bygge gasskraftverk - så la dem det. men la dem også sitte med svarteper når det viser seg at "månelandingsprosjektet" kun er gjennomførbart ved massive overføringer av skattepenger - som de altså ikke bør få.
Slik jeg forstår det kan et geotermisk varmeanlegg (som kan produsere fjernvarme alternativt elektrisk strøm via relativt standard generatorer) kostnadsmessig ligge under prisen som CO2 rensingen skal koste - UTEN at en kilo C02 produseres overhodet.
Det må da være noen som er interesserte i å bygge slike anlegg hvis vi åpner for det?
Og hvis ikke, er det ingenting i veien for at staten ber noen om det.
Konsesjoner og rammevilkår er idag kontrollert av industrien selv ved en massiv lobbyvirksomhet mot det politiske miljø. Og det politiske miljø er lakeier av kapitalen istedet for ledere.
Sorry for "ranting", men dette irriterer meg virkelig :O)
"SINTEF har sammen med eksterne partnere sett på muligheten for å utnytte geotermisk varme fra olje/gass brønner i Nordsjøen. Brønnstrømmen fra olje/gassfelt er varm og for tomme brønner kan man tenke seg å ha lukkede sløyfer med vann som pumpes ned i de eksisterende brønnhullene."
Hehehe... Ikke bare sparer vi penger på å ikke sanere plattformene, vi kommer til å tjene penger og få CO2-fri elektrisitet. Lykkelandet Norge...
Jeg vet om disse planene.
Jeg har til og med bedt om detaljer fra denne "kontaktpersonen" Inge R. gran, men ikke uventet har jeg ikke fått svar.
Forutsetningen for dette initiativet er at vi FØRST pumper opp alt tilgjengelig olje og gass FØR vi kan utnytte disse brønnene.
I et miljøperspektiv er jo det ren idioti.
I tillegg kontinuerer det statoils kontroll over ressurser - en ting jeg ville likt å se en slutt på. Geotermiske anlegg på land er dessuten selvsagt langt billigere i drift!
Legg inn en kommentar