tirsdag, juli 24, 2007

Kommer ikke til en kinosal nær deg...Havet stiger. Kanskje så mye som 64 meter. Det har vi visst lenge - men ingen gjør noe med det.

For verden er i en psykose. En psykose der vi ikke er i stand til å ta inn over oss virkeligheten - at alle veivalg av betydning de siste par - tre hundre år har brakt oss stadig nærmere en total kollaps av verden slik vi kjenner den.

Slik selverkjennelse er vanskelig å ta inn over oss. Og vi gjør det heller ikke. Vi tror satsing på dieselbiler, gasskraftverk og CO2 kvoter skal redde oss. Ihvertfall så leker politikerne at det er løsningen.

Mens Statoil og Hydro tjener penger som gress på høy oljepris - og oljefondet (unnskyld - pensjonsfondet) vokser inn i himmelen.

Eiendom over 70 m.o.h vil i neste generasjon stige vesentlig i pris. Bare et tips...

Og for den som tror jeg er klimafanatiker - jeg trodde inntil nylig at havet bare ville stige med ca 16 meter i verste fall - så feil kan en ta med dårlige data. Til og med Al Gore er "konservativ" i dette henseende.

Be afraid - be very afraid. Dette er ingen film med lykkelig slutt mot alle odds. Dette er ingen film - men virkelighet.

Forøvrig mener jeg vi bør bygge så mange geotermiske varmekraftverk som vi kan - mens vi kan - I høyfjellet.Illustrasjon: Storbritannia etter 2060? M.a.o. i neste generasjon. Tro det eller ei, tapet av kystområdene er ikke det største problemet. Problemet er at infrastrukturen vil bryte sammen og 3/4 av befolkningen kan ikke føs på. Løsningen: Sult?, Krig? Med tanke på atomarsenalet og potensielle ulykker i kjernekraftverk er det kanskje ingen som overlever. Men det er jo bare en fotnote i historien. Kart produsert av Benfield Hazard Research Centre, University of London.

4 kommentarer:

Amos Keppler sa...

Glimrende illustrasjon. Hvor fant du det? Hvor mange meter stigning er det bygget på?

Helge Samuelsen sa...

Jeg ville selvsagt helst ha brukt et kart over Norge, men et av England gjør jo egentlig samme nytten, Friends of the Earth har mye god informasjon:

http://www.monmouthshiregreenweb.co.uk/aandcfoe/seaLevelMap.htm

Som du vil se er dette et "worst case scenario" basert på 84 meters stigning.

Prinsippet er uansett at mesteparten av de befolkede områdene i verden kommer under vann - og en kan jo trygt si at prisen for oljebruken er større enn nytteverdien noengang var :O)

(ja, vi må jo se det tragikomiske i det)

Amos Keppler sa...

Jeg har sett etter et slikt verdenskart en stund nå. Hvis du kommer over et så email meg.

Helge Samuelsen sa...

Den er grei - jeg er også på leting etter det.