tirsdag, juli 10, 2007

Månelandingsprosjektet igang


-"Jens, kan du på en kort og konsis måte forklare Det Norske Månelandingsprosjektet for Kompromissløse meningers lesere?

Jens er entusiastisk. Som alltid når løsningen på et problem kan skyves under et teppe, og eventuelle kostnader skyves over på andre enn pengebingen Norge AS.

-"Vi har kommet frem til at den beste løsningen på CO2 spørsmålet er at hver enkel familie kutter i reiser med fly, kildesorterer, ser nøye på oppvarmingen i huset sitt og betaler skyhøye avgifter!"

-"Er det prosjektet?"

-"Vi skal selvsagt utvikle CO2 rensing til oljeindustrien en gang - med dine penger selvsagt"

-"Mine penger?"

-"Skattebetalernes penger - det er på tide alle tar ansvar, selv de fattigste må bidra, dugnad kaller vi det - det er derfor vi satser på å subsidiere kapitaleiernes CO-håndtering med dine - og alle andres penger. Det er god arbeiderpolitikk. Om vi skviser personlig økonomi kan dette kompenseres med at staten tar ansvar"

-"Hva går det ansvaret ut på, mer spesifikt?"

-"Staten tar ansvar ved å ta ansvaret for egen overlevelsesevne bort fra de fattigste. Da kan vi skryte på oss bedre velferd og det er bra i disse valgtider"

-"Ok, tilbake til CO-spørsmålet. Det totale norske utslippet er på 54 millioner tonn, og det er eksludert utslippene fra oljeinstallasjonene offshore - er det noe å hente på for eksempel husholdningenes totale utslipp på oppvarming, om lag 0,84 millioner tonn?"

-"Det er cluet, med litt mer avgifter kan vi..."

-"Ta inn mer penger ja, men har eventuelle kutt konsekvens i regnskapet for CO2? Og er ikke elektrisk oppvarming med strøm fra vannkraft CO2 fritt?"

-"Nettopp derfor må vi ha en innsats her. Ting er mer kompliserte enn det kan se ut som. Holdninger er viktige. Og avgifter"

-"Skal industrien betale sine egne kvoter og skal det satses på mer CO-håndtering?"

-"Industrien skaper verdier som fyller opp pengebingen vår. Vi må for all del holde oss inne med storkapitalen - de skaper verdier"

-"Vanlige mennesker skaper altså ikke verdier?"

-"Du forstår ikke - vanlige mennesker flagger ikke ut. Vi kan tyne de litt - og de rike merker jo ikke noe til dette. De kan fortsette sine reiser til hvor det nå er et par ganger i året eller bygge sine hyttepalass. Alle er happy"

-"Hvor er "månelandingsprosjektet" opp i alt dette? Dette er jo god gammel forfordel de fattige - og gi mer til de rike-politikk?"

-"Månelandingsprosjektet er at vi lurer alle trill rundt".

Her blir intervjuet avbrutt av Jens' politiske rådgiver, som rød i ansiktet og tydelig opphisset av en eller annen årsak stormer inn, og drar intervjuobjektet ut. Idet døren slamrer igjen hører jeg Jens, som vanlig effektiv som få, anmerke -"Minn meg på å bestille mer fyringsolje til vinteren - og hvordan var det med de flybillettene til den miljøkonferansen?"

Jeg forstår eliten ikke kan følge sine egne regler. Det blir så ineffektivt liksom. Effektive tenkere er de nå alikevel, som tenker på både deg og meg og Røkken som trengte påfyll i aksjekapitalen.

Illustrasjon: Greed, Tom Payne © 2007

3 kommentarer:

Amos Keppler sa...

Bytt ut/legg til navnet Jen$ her med det til enhver $tat$mini$ter/vaktme$ter fortid, nåtid eller fremtid $å blir det helt riktig.

Genese sa...

Dypt alvor i morsom drakt. :-)

Helge Samuelsen sa...

Amos,

Helt enig...selv om det muligens KAN dukke opp bedre og mer intelligente statsministre en gang i fremtiden - forutsatt at vi venter lenge nok. En million år, kanskje :O)

Genese,

Takk.