tirsdag, desember 08, 2009

Norge sakker akterut - den endeløse føljetong

The Mountaineer Powerplant i Newhaven, West Virginia, USA, har begynt med karbonfangst lenge før vi har fått ut fingeren her i Norge. Andre kullkraftverk i USA, Australia, Frankrike, Tyskland og i Kina forbereder eller har allerede implementert slik teknologi.

Riktignok er karbonfangst ikke løsningen på problemet, men som overgangsordning kan det selvsagt dempe utslippene. Forutsetningen er at det ikke bygges ut ny fossilbasert kraft, og at satsing på alternativ energi får hovedrollen i kampen mot klimagasser. At kullkraftverket i USA foreløpig bare fanger opp 2% av sine utslipp indikerer noe av problemstillingen, det er både dyrt og vanskelig å redusere utslipp ved karbonfangst. Alternative energikilder kan lett vise seg å være mer økonomiske, og karbonfangst er avhengig av subsidier eller statlige regelverk som pålegger kundene å betale for dyrere kraft. Karbonfangst kan derfor vise seg å være rene subsidier av fossilbransjen.

Mountaineer powerplant er i nærheten av gunstige geologiske formasjoner. Dette gjelder ikke alle kraftverk, og analyser har vist at i beste fall kan bare om lag 10% av utslippskuttene globalt komme ved karbonfangst.

Dette bør vi lære her i Norge, istedet for å skryte av hvor flinke vi skal bli. Sannheten er at de rødgrønne spiller med falske kort i denne saken. Problemet deres er at vi ikke lever avsondret fra virkeligheten ellers i verden, og at den billige retorikken om storsatsing fra norsk side lett kan avsløres. Vi er hverken først, best, eller størst som premissleverandør av løsninger. Og vi burde per dags dato være meget ydmyke i forhold til våre påstander under klimamøtet.

Kort sagt - vi sakker akterut. Og verden kan se det.

2 kommentarer:

kurt sa...

Jaja, bare Jens og Erik og den gjengen der kan reise rundt og se viktige ut, så er de vel fornøyde ;)

Helge Samuelsen sa...

Jeg tror nok de er av den oppfatning at de gjør noe stort. Alikevel er det vel en god del fornektelse ute å går i denne saken :)