tirsdag, januar 12, 2010

Norge lover ikke klimakutt

Etter å ha vært store i kjeften lenge, og akket oss over at det ikke ble en bindende klimaavtale i København, vil ikke Norge forplikte seg til kutt.

Det er ikke det at dette kommer som en overraskelse. Det er heller det at Solheim ennå våger å si:

- Det følger av Soria Moria II-erklæringen at vi vil skjerpe dette målet slik at det tilsvarer kutt i utslippene på 40 prosent dersom det kan bidra til enighet om en ambisiøs klimaavtale hvor store utslippsland påtar seg konkrete forpliktelser.

Dette er bare ord. Ord som tyter ut uten overbevisende kraft. Billige ord all den tid definisjonsmakten av "dersom" sitter hos Solheim selv. Å gå foran med et godt eksempel er tydeligvis ikke ansett som positivt.

Og det er heller ikke overraskende i et samfunn som handler om oss selv først, så oss selv, og er det mer igjen, så tar vi det også.

Saken er klar. Saken er biff. Saken er ertersuppe. Norge vil at de fattigste landene skal kutte i utslipp, mens de rike - som vi tilfeldigvis er en del av - skal kjøpe seg bort fra å gjøre noe som helst.

5 kommentarer:

kurt sa...

Dette kom ikke som noen overraskelse nei. Vi skryter jo på oss allverden, men er sinkene i klassen når det kommer til stykket.

At Solheim ikke tar hatten sin og går er et godt bevis på at han er 100% useriøs i klimaspørsmål.

Anonym sa...

Nå har Solis og de rødsvarte ingen troverdighet igjen. Alt var et spill for galleriet, og det var det sikkert for mange andre land også.

Nemo sa...

Kurt,

Solheim er nok ute etter en jobb i FN eller EU, og kan ikke gå :)

Anonym,

Ja, det er all grunn til å tro at det ikke lå altfor mye energi i å få til en løsning i København.

Fred Rune Rahm sa...

Norge er og forblir en miljøsinke. Det rare er at propagandaen om det motsatte ser ut til å bli tatt for god fisk. Det ville vært ønskelig om utlandet, de landene som virkelig gjør noe, kunne gå Norge etter i sømmene, se hulheten bak de store ordene.

Nemo sa...

Utlandet - dvs europa - er avhengige av norsk gass. Andre land er nok ikke så interesserte i kutt de heller, og er ikke akkurat først i køen til å være whistleblowers.

At de fattigste landene ikke gikk med på en avtale basert på at de rikeste landene skal kjøpe avlat er imidlertid fullt ut forståelig. Det er vi - dvs alle de rike landene inkludert Norge, som saboterte en avtale i København.

Strengt tatt tror jeg heller ikke flertallet i befolkningen ønsker forandring. Det interessante er at det er svært underkommunisert at forandringen ikke nødvendigvis innebærer vesentlig redusert levestandard eller å bli skattet ihel.