lørdag, januar 16, 2010

Enda mer om Prisstigning på kommunale boliger

Nye opplysninger kommer frem om saken om prisstigning på kommunale boliger i Stavanger regionen.

Sola kommune lover i brev utsendt til de berørte at mye av prisstigningen skal kompenseres gjennom den statlige bostøtteordningen. De skriver blant annet:

En del leietakere får idag ingen eller redusert bostøtte fra Husbanken fordi husleien er for lav.

Dette er argumentet for å øke husleien.

[Nye] regler gir alle unntatt studenter eller militære rett til å søke bostøtte. Videre ble inntektsgrensen for å søke bostøtte noe øket. Økt husleie vil medføre at flere får rett til bostøtte/høyere bostøtte. Den reelle husleieøkningen behøver derfor for den enkelte ikke bli særlig stor.

En av de berørte har søkt om bostøtte etter den siste prisøkningen. Vi snakker her om en relativt lav trygd gitt etter 100% uføregrad. Han fikk avslag. Han hadde 2800,- kroner for høy inntekt i året etter at Husbanken hadde plusset på særfradraget til uføretrygden.

Og heri ligger problemet. Kommunen frasier seg sitt ansvar ved å henvise til statlige ordninger utenfor deres kontroll. Og som i alle henseender med den norske velferdsmodellen så er det slik at faller man mellom to stoler, så får man problemer.

Trygt og godt bak sine skrivebord anser man det som greit at det ordner seg for flertallet, mens man fraskriver seg ethvert ansvar for mindretallet. Kynismen er systematisert, og man gjemmer seg bak den psykologiske tankefeil og positivisme at først og fremst så skjer ting sikkert alltid slik man tror, men gjør det ikke det, så vil man ikke vite om det.

Rådmennene og politikere generellt er desperate etter å kutte utgifter, morsomt er det å se at det alltid er de svakeste som skal bære kuttene. Rådmannen i Stavanger (som begynte med denne nybrytende politikken med å ønske overskudd på utleie av kommunale boliger på statens regning) finner imidlertid lett en million kroner til å ønske å kjøpe fotavtrykk fra tidligere fredsprisvinnere. Som et eksempel. Så fantasien er det ikke noe i veien med.

Tenk om kommunene istedet kunne være stolte over å ha skikkelige kommunale boliger og velferdsordninger i "verdens beste land"? At kommunene også seg imellom satte prestisje i å ha et kvalitetstilbud. Istedet ser vi at holdningene fra forrige århundre er tilstede i godt monn. Vi kunne hatt behov for også en Alexander Kielland i dag. Men samfunnsrefserne er idag stort sett fanget i maktas system. Og der sitter de trygt.

Mainstream unnlater foreløpig å ta hansken opp i forhold til denne saken, selv om de er blitt tipset. Vil dette vedvare? Vanskelig å si - men man kan mistenke at man ikke vil sette seg opp mot makta i kommunene. Det er opp til avisene å eventuellt motbevise denne hypotesen. Imidlertid må avisene selvsagt få tid til å sette seg inn i saken. Ros om de tar det opp - pepper om de lar vær.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Du bor sikkert i kommunal bolig selv, din snylter!

Nemo sa...

Anonym,

Eh - nei. Jeg gjør nok ikke det. Faktisk så leier jeg UT en leilighet privat - til lavere pris enn kommunene. Så for det første har jeg ikke tro på å presse priser - for det andre, hvis jeg skulle tenke kun økonomisk på min egen profitt så ville jeg nok ha ønsket generelt høyere utleiepriser velkommen.

Større skivebom kunne det vel ikke bli?

Håper du har tinglyst dokumenter som nekter deg selv å delta i de velferdsordninger/forsikringer som er monopolisert i Norge slik at hvis du skulle få behov for det engang ikke faller for fristelsen til selv å bli en "snylter"?

Regner også med at du nekter å ta imot forsikringspenger hvis bilen eller huset ditt blir totalskadd?

Eller er det slik at bare "alle andre" er snyltere?

Arves meninger sa...

Desverre Helge, så ser politikerne på denne bostøtten som er forbeholdt de som tør å leve på søknadshelvetes nåde, som en del av våre forsikringspenger. Å stå med lua i handa for å søke bostøtte fordi vi ikke har inntektssikring som er bra nok i høykostlandet er for jævlig. Jeg har heller sultet ihjel en å søke bostøtte eller annen støtte i dag.Dette kommer av erfaring med støtteordninger. Alle slike støtteordninger avkrever at de som får støtte lever på et uverdig eksistensminimum. Derfor skulle hele ordningen være bannlyst! Alle kan bare ta hva de vil i husleie. Så får vi se hvor dette bærer. Det samme sa jeg til min husvert også! De kan bare ta hva du vil i husleie! Har fått økt husleien to ganger med 12%, pluss 17% på ca et år!
Så får vi se hva de tjener på dette på sikt!
De får de leieboerne de fortjener!
Det samme gjelder energiselskapene! Rævkjør de med lavest inntekt og de kaldeste husa så får vi se hvor det ender i verdens beste land!

Nemo sa...

Ja, jeg er helt enig, Arve.

Og legg merke til at Stoltenberg-mafiaen vil ha stadig flere over på bostøtte!

Slik er verden idag i Norge. Å stå med lua i hånden for å få hjelp er visst noe som ønskes.

Sannheten er at denne hjelpen undergraver alt arbeiderbevegelsen noensinne har stått for - i teorien.

kurt sa...

Ganske så utrolig at dette kan komme under radaren på mainstream? Det er jo faktisk en vesentlig forandring i sosialpolitikken i Norge, og vil medføre at kommunene frasier seg store økonomiske anvar og føre dem over på statlige budsjetter, akkurat som du sier.

Kanskje det finnes avtaler under bordet? Kanskje dette ikke er ment å være til offentlig debatt?

Kanskje man trodde at ingen er interessert i hva som skjer med samfunnets pariakaste?

Nemo sa...

Nei, dette skulle nok ikke debatteres. Legg merke til at de politiske partier selv i stor grad velger hva som skal være på agendaen.

Velferdsmodellen er kaputt - det dreier seg stort sett om valg av ressursbruk, men man får jo late som om alt går på skinner til det sporer av helt.

Og de som har minst skal altså bære byrden - de som har nok skal skjermes til siste slutt. Slik vinner man neste valg også.

Ingen partier kan gå til valg i Norge og si at vi har pisset i buksa i mange år for å holde oss varme.