søndag, oktober 29, 2006

Fattige Norge, en evig føljetong


Helseminister Sylvia Brustad gjør endelig noe. Hun øker egenandelen for de sykeste. Staten har ikke lenger råd til å holde løftet fra Soria Moria om å holde egenandeler på et lavt nivå. Det er i grunnen mye fattige rike Norge ikke har råd til!

Jeg spyr om jeg hører ordet velferdsnorge en gang til!!!

Jeg tror jeg skjønner tegninga. Hvis regjeringen begynner å innfri løfter, blir vi bortskjemt. Det kan vi ikke ha noe av.

Eller alternativt så er det en strategi for å øke politikerforakten, slik at neste regjering, som etter alt å dømme definitivt ikke blir dominert av AP, får alle problemene.

Eller så har Brustad misforstått, og tror hun er finansminister og ansvarlig for å øke overskuddet for aksjonærene i AS Norge.

Eller så er det bare nok et tegn på den økonomiske ubalansen i Norsk økonomi. Jeg gir herved den (kommende) oljebaserte økonomi kollapsen navnet "Norges-syken". Sånn, nå er det gjort! Jeg var først! Og jeg var der før selve kollapsen. Det er mer enn en kan si at noen var i tidligere økonomiske fadeser.

La oss for all del håpe på at vi IKKE eksporterer vårt system til utviklingsland. La oss for all del ikke ødelegge dem mer enn vi allerede har gjort! Og la oss for all del ikke eksportere vår grenseløse kynisme blandet med usmakelig selvopptatthet og selvtilfredshet! DET er i grunnen verre enn fattigdom.

fredag, oktober 27, 2006

Pengekrise - party party!


Full pengekrise i politiet, lyder budskapet fra VG. For mange kan det synes som et paradoks i rike Norge.

For andre er det akkurat som forventet. Vi HAR en pengekrise. Men den er ikke begrenset til politiet. Den er i alle ledd i samfunnet. Det er ikke for ingenting at vi må innføre stadig høyere beskatning i Norge. Det er ikke grådighet, det er en nødvendighet.

De ukontrollerte kostnadene med vårt system er som forventet. En høy inneffektivitet på grunn av en enorm administrasjon, enorme pengebeløp som skytes inn i økonomien fra olje og gass utvinning, og en altfor stor andel av statsbedrifter.

Vår verdiproduksjon er i mindre og mindre grad skapt av ærlig arbeid. Vi pumper opp olje, vi flytter papir, vi bygger og pusser opp...men vi skaper mindre og mindre.

Slikt blir det problemer av. Og ikke en kjeft i det politiske miljøet har forstått, eller tør (velg selv) å gi beskjed hvor langt vi er utforbi stupet.

For å opprettholde en noenlunde standard i samfunnet vil det uungåelig bli nødvendig å stadig øke skattenivået. Derfor har vi bomstasjoner. Derfor har vi verdens høyeste moms. Derfor må vi innføre eiendomskatt basert på markedsverdi. Osv, etc. Vi er i en pengekrise fordi pengene våre stadig blir mindre verd. Det er en ond sirkel. Hver gang Norge AS skal gjøre noe, det være seg bygge nye veier, drive sykehus, eller finansiere politiet, er det blitt dyrere enn sist. Resultatet? Politikerne pøser mer penger inn, men pengene gjør ikke MER enn før...resultatet er at en får MINDRE igjen for pengene. Pengene mister verdi.

Og intelligentsiaen på Stortinget ser ikke ut til å forstå dette. Millionoverføringer til for eksempel politiet blir til realnedgang når utgiftsveksten trekkes fra. Satsing blir til nedgang. Og til slutt undergang.

Hvordan kan slikt utvikle seg? Har vi ikke økonomer i Norge? Sannheten er at økonomer oftest er lojale mot det system som nærer dem. Det finnes ingen karriere i å spå dommedag. Ihvertfall ikke i et land som skryter over å være best, med penger på bok og alt det der. Det er som å banne i kjerka eller pisse i full offentlighet å hevde at det viktigste er bærekraftig verdiskapning, ikke skattekister med penger.

At historien burde ha lært oss dette er irrelevant. Mennesket har konsekvent aldri lært av historien. Fagmiljøene lager sin egen virkelighet basert på de til enhver tid gjeldende politiske ideer. Derfor gikk Spania konkurs, med alle sine gullskatter fra sør amerika (kontinuerlig strøm av dyrebare metall = kontinuerlig strøm av olje og gass), derfor fikk vi Holland syken (the shift away from manufacturing can be detrimental). Lyder dette kjent?

Vi kan ikke bruke oljeinntektene direkte. Selv om vi bruker dem gradvis, har effekten alikevel vært at idag er en for stor del av vår næring å flytte papir eller oljerelatert. Økonomene har imidlertid misforstått. Hovedproblemet er ikke at vi ikke kan sprøyte mer penger inn i økonomien (som blant andre Frp i sin infantile virkelighetsoppfatning vil), selv om dette også er katastrofalt. Hovedproblemet er at oljeøkonomien koplet til en enorm stat og høye skatter kveler annen produksjon. Vi skaper ikke lenger nok verdier, paradoksalt nok, selv om oljen og gassen ennå tyter opp som før.

Ikke all rikdom er god rikdom. Vanskelig å forstå, men slik er det.

Staten pøser dermed stadig mer penger inn i driften av AS Norge. Det har to effekter. For det første krever en slik gradvis økende pengebruk stadig høyere skatter. Dette medfører igjen økte lønninger, økt fattigdom, økt inflasjon. Og løser ingenting. Den andre effekten er at pengene blir mindre verdt så lenge en fortsetter karusellen. Det blir nesten som å trykke mer penger. Effekten av vår strategi (eller mangel på sådan) er mer gradvis, og kan ikke så lett forstås, men vil over tid alikevel føre til at økonomien stadig håndterer større volum av penger. Det fører igjen til valutabasert inflasjon. Det vil si, pengene blir mindre og mindre verdt inntil de ikke lenger fungerer som effektivt betalingsmiddel. Eksempler på dette er hyperinflasjonen i Tyskland i 1920 årene, og i USA etter uavhengighetskrigen.

Ikke i noen av disse nevnte, eller for den saks skyld liknende tilfeller, har politikere eller økonomer forstått problemstillingen før i ettertid. Handlingsregelen for oljefondet er skapt nettopp for å ikke gå i samme fella, men en går altså i den alikevel. Menneskets evne til å se de store perspektiver er mindre enn evnen til å se seg blind på en snever bit av virkeligheten. Og et miljø, det være seg økonomisk eller politisk, vil alltid gratulere seg selv og feire sin fortreffelighet før en innrømmer problemstillinger. Kjekkere det, liksom.

Hva kan vi gjøre for å bøte på dagens begredelige situasjon? Først av alt må vi slutte å late som om det går så det griner. Det gjør det ikke. Det går så en kan grine av det, men det er en annen sak. Dernest må vi bruke oljepengene fornuftig. Det betyr å bruke dem gradvis til å redusere skatter og forbedre infrastruktur, for å stimulere annen næringsutvikling. Samtidig må lønninger, og dermed inflasjon ned
(kjøpekraft kan således holdes konstant). Et annet alternativ er å bruke pengene mer direkte. Det blir katastrofalt, med mindre vi slutter å bruke den norske kronen, og pøser pengene inn i en langt større økonomi.

Det betyr i praksis å gå over til Euro, som igjen betyr medlemskap i EU. Det er et alternativ, ikke nødvendigvis ønskelig, men et mulig resultat av vår hodeløse økonomistyring.

Virkelighetens verden er nok imidlertid heller valget mellom status quo (som går mot avgrunnen med bremsene på), eller Frp's løsning (som er å gå mot avgrunnen med bremsene av).

Fordelene med siste løsning er at det ihvertfall blir noen få år med party, party!

Deretter kan historikere, politikere og økonomer si "hva var det vi sa", i etterpåklokskapens lys. Som er det eneste lys de kjenner.

torsdag, oktober 26, 2006

Iskalde Norge


Det er iskaldt i Norge om dagen. Nei, jeg snakker ikke om høststormene. Jeg snakker om medmenneskelighet og ære.

For det ligger ingen ære i å kaste en 13 åring ut av landet. En 13 år gammel gutt som har bodd i Norge i fire år og fått en fosterfamilie. Hvor er barnevernet i Norge når de kan tillate at en gutt blir sendt til en alkoholisert og voldelig bestefar? Hvor er medmenneskeligheten i UDI? Den finnes ikke. For Norge er en maskin, en maskin som tygger deg i stykker hvis du står i veien for makta.

Norge trenger arbeidsinnvandring. 13 åringer arbeider ikke. Ennå. Kynismen rår. Har vi ikke bruk for deg, så driter vi i FN's barnekonvensjon, vi driter i om barn blir gjenforent med sin familie, vi driter svart gull og er fornøyd med det.

Vær dig selv nok!

Er det slik vi vil ha det? Eller slik:

Til helved med alle de vasne løgne!

Til helvete med de vasne løgner! Ashoks biologiske foreldre er ikke funnet. Moren forsvant under tsunamien. Faren har vært borte lenge. Ingen har søkt om å bli gjenforent med Ashok. Konspirasjon for familiegjenforening? Eller politisk konspirasjon for å kjøre den harde linja etter fadesen med irakerne?

Ashok har en familie, en fosterfamilie i Norge som er glad i ham. Venner som så på ham som en av sine. Norge har imidlertid ikke hjerte.

Har du ikke glemt Ashok, så gi beskjed! Har du glemt ham, så frisk opp minnet. Og gi så beskjed om vår kynisme.

Opprop. Hent Ashok hjem! Det er din samvittighet det gjelder.

Å, Gud give jeg lå lig; gid jeg sov i svarte jorden! Bøn og gråd ej binder på ham. - Peer, du er og blir forloren!

Er det slik det gikk med folkesjelen?




Divine Bitch har også tatt opp saken.

onsdag, oktober 25, 2006

Stortingspolitikere frivillig ned i lønn!


Utrolig men sant har Stortinget i et sjeldent anfall av solidaritet gått med på å redusere sine lønninger og frynsegoder tilsvarende ca 20% i solidaritet med fremtidens pensjonister. "Uheldigvis gir den nye pensjonsreformen oss hundretusener av fattige i fremtiden. Når de eldre ikke får råd til mat, og må stues sammen i eldreghettoer i velferdssamfunnet Norge, er det ikke mer enn rett og rimelig at vi, i god Arbeiderparti-ånd, stiller oss solidariske", sier en lett oppjaget Jens Stoltenberg til VG.

Bjarne Håkon Hanssen var ikke tilgjengelig for kommentar, da han var på banjo-kurs. Velinformerte kilder sier imidlertid at Hanssen også donerte 200 kilo pølser til eldrehjem over det ganske land. Forutsetningen var at de skulle serveres varme.


Tidligere på dagen uttalte imidlertid Bjarne til "Kompromissløse meninger" at: "Vi har redefinert begrepet "minstepensjonist"... ved å kalle det noe annet... slik blir inntektene vesentlig høyere. Relativistisk sett. Altså, ifølge Heisenbergs usikkerhetsprinsipp kan den [pensjonen] teoretisk følge veksten i levekostnader, også for de lavtlønnede... En tjener nå pensjon for hver time en jobber...mindre enn før...men alikevel mer..."

Jeg er imponert. Bjarne kan kvantefysikk...

tirsdag, oktober 24, 2006

Bjarne, sosialtjenester og perspektiver og sånn...


Bjarne Håkon Hanssen har ikke stått høyt i kurs hos meg. Det jeg mest av alt misliker er maktmennesker som misbruker sin makt mot de svakeste. Hanssens kommentarer angående den nådeløse holdningen mot sosialklienter og trygdede, og "stå opp om morran", ser jeg på som et mislykket forsøk på å kjøre fremskrittsparti-politikk for å demme opp for Frp-bølgen.

Slikt taktikkeri blir enda vanskeligere å tilgi en arbeids og ekskluderingsminister... (pun intended)

Bjarne er en bulldogg i saueham. Eller er han det? Er han i virkeligheten en sau i en bulldoggham, nå i en saueham igjen...? Dobbeltagent? Nei, jeg vet ikke helt hva jeg prøver å si her. Er Bjarne god på bunnen? Innerst inne?

Han ser jo slik ut. Men skinnet kan som kjent bedra.

Eller er det mer taktikkeri på gang? Tanken om å faktisk gjøre det LETTERE å leve for trygdede er ihvertfall en ny vri. Borte er den moraliserende kynismen, borte er den evige tanken om skam, satser til livsoppholdelse, men ikke mer, snakk om unnasluntrere og latsabber...osv.

Hva skjer?

Har Bjarne sett lyset? La oss håpe det.

På dette tidspunktet vil en masse lesere tenke at "en kan da ikke sy puter inn under armene på folk...det koster for mye...trygdede er misbrukere av systemet"...osv, etc og ad infinitum...

Og uheldigvis er jo dette slik samfunnet stort sett har tenkt, uten alltid å si det høyt. Har det fungert? Nei. Sosialklientene finnes ennå, uansett hvor jævlig systemet har prøvd å gjøre tilværelsen for dem, uansett hvordan de er blitt fratatt sin verdighet, uansett hvor mange juler de har feiret for 25 kroner dagen...

"Men vi har jo snart en million på trygd?"... Og hva så? Mesteparten av dette er PENSJONISTER. Slike gamle mennesker som har arbeidet hele sitt liv og nå endelig kan nyte alderdommen (skjønt nyte...det skal godt gjøres for en minstepensjonist i høykostlandet Norge AS). Andre er SYKE. Vil en piske eldre og syke mennesker ut i arbeid for at feite førtiåringer som meg selv skal kunne leve i litt mer sus og dus og kanskje kjøpe ny flatskjerm i år også?

Vi har 129 000 personer på sosialhjelp i Norge. Et høyt tall, det også, men langt fra millionen! Mange av disse er narkomane eller alkoholiserte, og er i praksis syke de også. Hjelper ikke å stå opp om morran da, vettu. Disse menneskene koster samfunnet 4.8 milliarder per år. Litt mer enn en fregatt.

Perspektiv.

I tillegg er ikke dette utgifter som er fullstendig tapt. Det er i mange tilfeller en investering. Flere på sosialhjelp kommer seg tilslutt i arbeid, eller har vært i arbeid før. Alt er ikke "tap". Mange har barn som senere kommer i arbeid. Ved å ta vare på de voksne, tar en vare på barna.

Investering...

I tillegg kommer en 50 - 60% (minst) av pengene tilbake til samfunnet i form av skatter og avgifter og inntekt til butikker osv. Også sosialklienter bruker penger. De bruker ofte alt de har.

Perspektiv.

Hvor mye blir middelklassen subsidiert gjennom ordninger som barnetrygd, kontantstøtte, barnehage, SFO, osv?

Perspektiv. Det er tingen.

På slutten av 1800 tallet hadde en store fattigdomsproblemer i store deler av den vestlige verden. Kapitalistene hadde kjørt ting litt over styr, kan en si. Løsningen var blant annet store politistyrker. En primitiv, og kostbar løsning. Hvor mange politi må vi ha i Norge 2006 for å ha en Constable on Patrol på annenhvert gatehjørne? 10 - 15 - 20 tusen? Jeg har ikke regnet på det. Jeg har heller ikke regnet på hvor mye det ville kostet samfunnet i lønn og driftsutgifter. Men det dreier seg om milliarder. Ok, jeg løy, jeg har regnet på det, selv om det er basert på guestimates, det dreier seg uansett fort om ca 8 milliarder med dagens kostnadsnivå.

Perspektiv. Vi har andre løsninger nå. De er bedre, ikke verre.

Så Bjarne. Du er kanskje god på bunn. Kanskje kommer en lengre med gulrot enn med pisk, og kanskje bør vi også tenke på hvorfor så mange faller utenfor samfunnet. Er det latskap? Jeg har sett mange menneskeskjebner, og kan si at en kan ikke være lat for å klare seg på bunn av velferdsnorge. Det er en heldagsjobb i seg selv. Med den nye ordningen som er på trappene kan kanskje uføre komme seg i arbeid. Men glem nå ikke de som av forskjellige grunner ikke kommer seg i arbeid med det første.

Hvor mange tonn sakspapirer skal brukes mot slike? Hvor mange arbeidstimer hos NAV, barnevern osv, før en innser at hjelp til SELVHJELP er den beste medisin?

Og så. Helt på tampen. Hvem er det EGENTLIG som sløser bort ressurser her i Norge? Jo det skal jeg si deg. Mennesker som ER i arbeid! Ikke av vond vilje. Ikke av latskap. Ikke for å sabotere.

Sløsingen av ressurser er det staten selv som KREVER. Inneffektiviteten i det moderne skjemavelde er formidabel. Vi har en stat som legger opp til 50% ineffektivitet til tider. Både i det private og i det offentlige. Hva koster det? Hva koster vår administrasjon? Det er for skummelt å begynne å regne på...

Og når skal for eksempel Frp ta opp DEN hansken for å fortsette sutringen sin? Er det ikke noe gøy å hetse de ressurs-sterke?

Ok, da får jeg gjøre det da. SI IFRA, for pokker!

Prioritering.

Perspektiv.

mandag, oktober 23, 2006

Billig gass fra Langeled


Utrolig men sant ble det i en kort periode solgt gass for - 5 pence (minus 5p) i storbritannia på grunn av for god tilgang på gass!

Tenkte bare jeg skulle nevne det. Dette hadde aldri skjedd i Norge, for her er vi for redd for at forbrukerene skal bli vant med for lave priser, og dessuten for grådige til å gi ved dørene, selv opp i all overflod.

Nåja, britene er jo kjekke folk, og det er jo godt at NOEN nyter godt av billig norsk energi. Ingen i Norge er i DEN situasjonen.

torsdag, oktober 19, 2006

Pelletsprisen stiger


Norge er et land styrt av karteller og mafia. Ikke misforstå, ingenting kriminelt i det. Det er en politisk ønsket og lovlig mafiavirksomhet...

Da jeg for en kort tid tilbake advarte mot monopolsituasjon også på pellets, og at prisen kunne komme til å gå opp, syntes jeg det var litt på kanten. Men skitt la gå, tenkte jeg, det ville jo følge standard norsk utviklingsmønster... Det tok ikke lang tid før det viste seg at jeg faktisk hadde rett. Nå skriver jeg ikke for å hovere. Situasjonen kunne vel egentlig forutsies uten synske evner eller overnaturlig innsikt! Det er Norsk energipolitikk i et nøtteskall. You're damned if you do, and damned if you don't.

Ok, en skylder på tilbud og etterspørsel... Når flere kjøper pellets-ovner så øker etterspørselen etter pellets. Fair enough. En graver med andre ord sin egen grav. Men uansett, nettopp det at pellets er et raffinert (bearbeidet) produkt, og at markedstilgangen kontrolleres av få produsenter, skulle borge for at samme taktikk benyttes her som i el-spørsmålet. Tilbudet ut til markedet blir nok nøye avmålt i forhold til ønsket pris.

Det er jo faktisk en direkte løgn at vi har større etterspørsel etter pellets enn tilbud. På det norske markedet... I genial særnorsk stil så undergraver vi oss selv ved å selge, som vanlig...til utlandet. Solidariske som vi er...

Kortslutning av markedskreftene er en gammel god norsk sportsgren. Sveriges sult etter bioenergi vil uansett sørge for stigende pelletspriser. Og stigende forurensing langs norske veier under transport. Og hvem betaler? Ikke jeg. Kanskje du. Hvis du har pelletsovn.

Idet en har installert en pellets-ovn er en bundet i mange, mange år, før den er nedbetalt. I mellomtiden må en brenne opptil to tonn per år av pellets som er produsert ved bruk av annen energi, transportert over det ganske land på hjul, og dermed ikke energi-økonomisk overhodet. Alt går opp i røyk minst tre ganger. Svarteper, sier jeg.

tirsdag, oktober 17, 2006

Miljøbløff


Verden står overfor en energikrise. Og en klimakrise. Og vi gjør svært lite med det. Noen vil nok til og med si vi gjør vondt verre når vi prøver...

Myndighetene i Norge kjører hardt på at en skal stimulere til strømsparing, istedet for å angripe problemstillingen, og prøver å få oss til å tro at for eksempel luft til luft varmepumper er miljøvennlige.

Dette er et av århundredets bløffer, slukt av miljøvernbevegelsen med hud og hår, og brukt av energipolitikere for alt det er verdt.

La oss ta for oss noen enkle fysiske sannheter:

*Produksjon av varmepumper koster energi. I alle ledd. Denne energien må fordeles over varmepumpens levetid for å kunne beregne de faktiske reelle energikostnadene per år. Typisk levetid for en varmepumpe er ofte oppgitt til 15 år, men levetiden forringes vesentlig ved bruk i kalde klima, og levetid i Norge kan derfor i gjennomsnitt være nærmere ti år. Alt vedlikehold og eventuelle reservedeler må legges til i dette energiregnskapet. All ressursbruk må med, inklusive arbeidstimer. Normalen er at slike regnskaper skjelden legges frem. Virkeligheten er derfor at antall år før en varmepumpe er tjent inn i forhold til miljøregnskapet økes vesentlig i forhold til det en blir forespeilet. Økonomisk gevinst er uansett ikke ensbetydende med miljøgevinst.

*Varmepumper inneholder skadelige gasser. Hydrofluorkarbongasser (HFC) bryter ikke ned ozonlaget, og er ofte kalt "grønne". Imidlertid er de effektive drivhusgasser, ofte med en effekt nær omkring tusen ganger CO2. R-134a er for eksempel funnet i stadig økende omfang i atmosfæren, og det gjøres nå forsøk på å finne nye generasjoner gasser til å erstatte gass i for eksempel bilanlegg. Varmepumper for hus inneholder vesentlig mer gass enn det som finnes i en bil med aircondition. Skadevirkningene fra slike gasser gjør at varmepumper varmer opp mer enn huset ditt! Gassene slippes ut under daglig drift (lekkasjer) og ved demontering.

*En typisk varmepumpe er svært følsom for variasjoner i mengden gass. Effekten er på grunn av uungåelige lekkasjer derfor ikke optimal gjennom hele levetiden. Dette reduserer igjen miljøregnskapet betraktelig.

*Alle produkter krever energibruk ved destruering eller gjenvinning. Igjen en reduksjon av miljøregnskapet.

*Varmepumper fungerer også "i revers". Blir en fristet til å kjøle ned huset i de varmeste sommermånedene, spiser dette godt av regnskapet, og en går fort i minus i forhold til miljøeffektene.

*Varmepumper er minst effektive når det er kaldt. De er derfor i prinsippet ikke egnet til oppvarming i kalde klima. Selv om de fleste pumper i bruk idag kan operere ned til -10 C, reduseres effektiviteten vesentlig. Vind og isdannelse reduserer også effektiviteten. I verste fall risikeres at varmepumpen under ugunstige forhold produserer mindre energi enn et vanlig varmeelement. Slikt reduserer også det gjennomsnittlige miljøregnskapet.

*Varmepumper bruker filtre. De fleste bruker ikke-gjenbrukbare filtre. Disse må byttes ut regelmessig. Slikt skaper også mer avfall, og filtrene krever også energi å lage. Et skittent filter reduserer effektiviteten fordi det begrenser luftstrømmen, og kan også spre bakterier og svevestøv i rommet.

*Varmepumper er faktisk ikke mer miljøvennlige enn den kraften de faktisk forbruker. Importerer Norge kullkraft som går til en varmepumpe, er varmepumpen et direkte miljøsvin.

*Produseres derimot den elektriske kraften i utgangspunktet på en miljøvennlig måte (for eksempel gjennom vannkraft), er den sikreste måten å være "grønn" på å IKKE bruke luft til luft varmepumper overhodet. De er komplisert teknologi ment å bøte på et low tech problem...aldri en god kombinasjon. Norges miljøregnskap er derfor på sitt grønneste når vi avstår fra å bruke kompliserte luft til luft varmepumper, og bruker vannkraft til oppvarming direkte. Norge er derfor, til tross for høyt el-forbruk, blant de mest miljøvennlige landene som finnes (når en ser bort i fra olje og gass eksport). Vårt el-forbruk reduserer nettopp bruk av supplerende gass, olje, eller kullkraft. Vårt energi-regnskap er med andre ord i utgangspunktet bra!

Og så vil miljøvernerene at vi skal slippe ut mer HFC! Så vil de at vi skal gå over til forurensende utslipp av mer formaldehyd, NOx-gasser, sotpartikler, isobutanol, etylacetat og eddiksyre. Så vil de ha dieselbiler istedet for bensinbiler. Så vil de ha sotpartikler fra vedfyring. Så vil en ikke bygge ut alternativ ren energi. Og så videre...

Sannheten er at med mindre vi reduserer folketallet, så gir vi oss selv ingen mulighet til å fortsatt VÆRE miljøvennlige med dagens politikk. Hvem står først i køen for å reise?

Og hvem ler i smug fordi de vet at jaget etter moderne "miljøvennlighet" er en jakt etter skygger?

fredag, oktober 13, 2006

Rapport fra fattige Norge (2)


Kald middag serveres altså som tidligere nevnt til pensjonister på aldershjem i ROBEK kommunen Strand i Rogaland.

Alikevel har en hatt råd til å analysere maten gjennom omfattende tester ved laboratorier i Tyskland, Sverige og Norge. Resultatene var sannsynligvis ikke helt hva kommunens beslutningstagere håpet på, maten ble beskrevet som både smakløs, næringsfattig, og manglet dessuten vitaminer.

Så politisk synsing omkring kvaliteten kan nå legges på is. Ikke at det forandrer noe. Det hele er et spørsmål om økonomisk fordelingspolitikk. Og det er jo fristende å forfordele de uproduktive og svake i samfunnet. Eneste håpet er at kommunestyret forandrer tingenes tilstand i god tid før de selv havner på institusjonene.

Skjønt, de planlegger kanskje ikke å havne der i det hele tatt. Samfunnet er på god vei til å klassefordeles lik amerikanske tilstander. Og ifølge årets skattelister tjener formannskapet i kommunen i snitt netto 550 000 kroner. Ikke mye kald mat der i gården får vi anta.

Nå er det ikke et problem at lokalpolitikerne tjener bra. Tvert imot. Gjør de en bra jobb er de sikkert verdt litt. Men en må undres om de ikke burde kurses mer. De har jo tydelig vanskelig for å forstå at andre ikke alltid lever i sus og dus. Økte kommunale avgifter, økt eiendomskatt (i en periode med økte overføringer også fra staten), tyder på dårlig magemål og at de har eventyrbrillene på titt og ofte. Økt behov for sosialhjelp i kommunen ser ikke ut til å ringe noen bjeller heller.

Kursing kan nok være på sin plass...

Så kjekt var det å se at en har råd til å sende et helt følge med representanter ned til Bilbao som en oppvarming til valgkampen. Bilbao ligger i nord Spania, og er kjent for å ha en flott natur og et behagelig klima. Bilbao hadde også engang et stålverk, slik som byen Jørpeland i Strand har idag. Dessuten har Bilbao et Guggenheim-museum, undergrunns og overgrunnsbaner, flyplass, etc, etc. Og så har de over 350 000 innbyggere i byen.

Strand er svært forskjellig. Hele Strand har i underkant av 10 600 innbyggere for eksempel. Og så har vi ingen bybane. Hverken over eller under jorden. Vi har for eksempel bare en rundkjøring. Som er lite etter norske forhold. Men vi må strekke oss... Uansett er det er jo greit å følge med på hva som skjer ute i verden.

Følget kunne forøvrig fortelle at Bilbao satset på kvalitet. Så her ligger kanskje spiren til bedre tilbud lokalt. Om ikke neste års studietur tar hele budsjettet da!

Et rykte vil ha det til at turen da går til Disneyworld, men det har jeg ingen tro på!

torsdag, oktober 12, 2006

Rapport fra fattige Norge


Fattignorge kan en dag være deg og meg. Med mindre vi tjener en halv million i året, og har råd til dyre private pensjonsordninger, eller kan sikre oss store kapitalinntekter inn i alderdommen.

Hvis ikke havner vi alle på oppbevaringsplass. Glemt, gjemt, og en eneste stor utgiftspost for et samfunn som ikke tolererer uproduktivitet. Fortsetter dagens utvikling vil dagens ungdom og voksne (ja, deg!) i sin alderdom bo i brakkebyer på tørt brød og vann.

Staten vil kvele ethvert forsøk på at "almuen" skal opparbeide seg bedre kår, og brutalt rane oppsparte midler gjennom et helt liv gjennom bruk av eiendomskatt og egenandeler, spesielt på gamlehjem. Arv til neste generasjon er en styggedom. Bortsett fra hvis det er snakk om milliardformuer til de nyrike. Solidariteten er ikke bare død, den er begravet i ukjent grav. Den er pisset og spyttet på!

I Strand kommune diskuterer den politiske eliten hvorvidt kalde poteter smaker bra. Og om de har like god næring som varme. Årsak? Aldershjemmene her serverer i velstandsnorge anno 2006 kald mat til middag.

Riktignok går Ap inn for at det skal innføres varm mat for de eldre, men de andre partiene mener dette er valgflesk, fordi dette har kommunen tydeligvis a priori ikke råd til. Aldershjemmene har ikke kjøkken, og får idag tilkjørt kald mat fra privat produsent. Med andre ord er hele situasjonen taima, planlagt og tilrettelagt.

Senterpartiet hevder Ap opptrer populistisk når de går inn for varm mat, maten som produseres er av høy kvalitet, mener de. Men altså kald. Krf er i tvil, og ber om gruppemøter for avklaring. Hva som skal avklares vet ikke jeg, men antar de skal spise mye kald middag for å vurdere dette opp mot varm. Det blir i så fall en forandring fra de vanlige snittene som finnes i overflod på slike møter. Fremskrittspartiet slår fast at maten som idag serveres er like god som den man lager selv, og avslører med dette at det visstnok er vanlig for Frp'ere å spise kald middag.

Denne uverdige situasjonen er skapt av våre folkevalgte. Så kan en undres på om demokratiet fungerer. Er befolkningen virkelig så kynisk at en ikke vil tilgodese våre eldre med varm mat? Eller har den politiske nyadelen tatt seg friheter som vil avspeile seg i neste valg? Og hvem skal en eventuellt velge inn istedet for kynikerene og psykopatene som styrer idag?

Det skal nevnes at det faktisk
er mulig å få seg varm mat på eldresentrene i bygda. Etter en rask telefonrunde bekreftes at sentrene har anskaffet seg mikrobølgeovn. Men maten herifra koster ekstra. Markedskreftene har med andre ord sørget for at et behov blir dekket. For dem med ekstra god råd. Klasseskillet opprettholdes til siste dag i sosialdemokratiske Norge.

Sånn på tampen kan det også nevnes at langt større oppmerksomhet i de lokale politiske miljøer får nok saken om at Ryfylkes representant til fylkeskommunen bare havnet på ellevte plass på lista. Med andre ord på reservebenken. På telefon fra sydligere breddegrader kan representanten det gjelder rapportere til lokalavisa Strandbuen at han var svært misfornøyd, men at det politiske miljøet nok vil mobilisere. Spania på denne tiden av året er skjønt, og her serveres det til og med varm mat, flirer han, mens han nipper til sin marguerita.

(Den siste setningen var oppdiktet (dog ikke biten om Spania), jeg har ingen anelse om representanten liker margueritas, eller om han foretrekker mer eksotiske drinker. Uheldigvis var alt annet sant.)

Tillegg:

På ingen måte skal dette innlegget ses på som en kritikk mot de ansatte på aldershjemmene. Selv om jeg av naturlige årsaker (min alder) ikke har sett systemet fra innsiden fra de eldres perspektiv, er mitt inntrykk at personalet er uten unntak profesjonelle, blide, har stå på humør, og gjør en utmerket jobb på alle måter.

onsdag, oktober 11, 2006

Regjeringen lyver (del2)


Helt greit at Jens Stoltenberg løy om at inntekter på omkring 400 000 ikke skulle få skatteskjerpelse. Det er snakk om noen få hundrelapper, og i en slik inntektsklasse merkes slikt ikke. Gjennomsnitts Ola og Kari har råd til å være med å betale litt mer. At slike lønninger er gjennomsnittlige i Norge er vel et større problem. Slike høye lønninger er prisdrivende, og er ingen velsignelse for økonomien. Kjøpekraft er det viktige, ikke kroner og øre.

Det nye skatteopplegget er ingen ny politisk kurs. Høykostlandet Norge forblir høykostland, og skatter og avgifter rammer som alltid vanlige folk med full tyngde.

Det som er en mye større løgn fra regjeringen er at en skulle gi skattelette til lavtlønnede. Det er her fokus bør være, ikke på de som tjener 400 000 eller mer. Det er de økonomisk svakeste som behøver vern og oppmerksomhet.

Skatteletten til disse gruppene er på ca 1000 kroner året. Økningen i barnehagepris er for eksempel 80 kroner måneden. En bagatell for for de fleste. Men i klasseforskjellsnorge er det mennesker som faktisk sliter økonomisk. 80 x 12 = 960 kroner. Er en lavtlønnet og har barn i barnehage (eller SFO, som er enda dyrere), så er altså "skatteletten" allerede oppspist. Pluss på andre økninger i skatter og avgifter, så går de aller svakeste i minus i dette budsjettet.

En snakker også om å finansiere veier i økende grad gjennom bompenger. Det er en direkte ekstrabeskatning, som ikke bare er usolidarisk, men som, i likhet med mange andre avgifter, holdes utenom regnskapet om en skattlegging som skal være på "2004" nivå. For de svakeste blir skattleggingen vesentlig høyere. Og det får de av en sosialistisk regjering!

Regjeringen later som om solidariteten ikke er død.

DET er den store løgnen.

mandag, oktober 09, 2006

Jens fyrer med olje

Statsminister Jens Stoltenberg fyrer med olje. Ok, er det noe å mase om da?

Vel, for en regjering som satser slik på miljøvern (ifølge egne utsagn) er det jo påfallende at de ikke tar konsekvensen av egen ønsket politikk, og fremstår som et godt eksempel.

Å fyre med ved er CO2 nøytralt, har Kristin sagt (på bloggen som nå er fjernet). Å fyre med olje er på ingen måte CO2 nøytralt. Uavhengig av om det er Jørgen Hattemaker eller Jens Stoltenberg som fyrer.

Statsministeren tjener så godt at han burde være i stand til å være i forkant av den ønskede utviklingen på energifronten. Hvis ikke han gidder, som har alle økonomiske forutsetninger, hvem skal da fronte miljøet?

Parolen må være, ikke se på hva vi gjør, hør på hva vi sier.

Jeg venter forøvrig fremdeles i spenning på om regjeringen snart kjører omkring i biler med 65 hk!

Regjeringen lyver (del1)


Regjeringen hevder at staten ikke tjener på økte strømpriser.

Fra statsbudsjettet:
"De samlede inntektene fra merverdiavgiften og el-avgiften vil ikke øke når kraftprisen øker, slik mange medieoppslag gir inntrykk av. Når kraftprisene øker, vil husholdninger og andre avgiftspliktige reagere med å kjøpe mindre kraft, og statens inntekter fra el-avgiften vil gå ned. Merverdiavgiftsinntektene fra strøm vil isolert sett øke når kraftprisen øker. Det er imidlertid slik at statens samlede merverdiavgiftsinntekter bestemmes av det samlede kjøpet av varer og tjenester. Dersom husholdningenes samlede utgifter til forbruk ikke øker vil normalt ikke statens samlede inntekter fra merverdiavgiften øke."

Ikke bare beskylder regjeringen pressen for å lyve, men blir også tatt i en kraftig omskriving av virkeligheten ifølge statistisk sentralbyrå.

Staten er tydeligvis så flau over økte inntekter på grunn av høye og usosiale strømpriser, at de ikke vil innrømme fakta.

Tanken er altså at folk kjøper mindre kraft fordi den er dyr, sitter og fryser, og regjeringen kan dermed ha god samvittighet. Nei det synes jeg ikke! Selv om dette skulle være sant er det en skam at de svakeste skal leve med strømpriser som tvinger dem til å sette ned varmen.

Hovepoenget her er uansett at slik er ikke virkeligheten. Strømforbruket er temmelig lite elastisk, og det vet regjeringen. De vil bare ikke innrømme det!

Argumentasjonen om at det totale vare og tjeneste forbruket går ned, og at momsinntektene dermed holdes konstante er det litt mer hold i. Har folk mindre penger fordi de betaler mer skatt, har de mindre penger å bruke på forbruk. Bare så synd at med dette bekrefter altså finansdepartementet at moms på strøm reduserer kjøpekraften for de svakeste, slik at de som egentlig trenger et økonomisk løft istedet får en sterk reduksjon i tilgjengelig kjøpekraft. Dette slår fullt inn for kjøpesvake, men merkes i mindre grad for de som egentlig har nok fra før.

God satsing på fattigdomsøkning, Kristin!

lørdag, oktober 07, 2006

Mattilsynet ikke prioritert

Utgifter er ikke like populære som inntekter. Det er alikevel uforståelig at mattilsynet må kutte opptil 100 millioner. Effektiviseringsgevinst kalles det.

Effektivisering = positivt ladet ord.

Gevinst = Positivt ladet ord.

Å kutte antall ansatte betyr mer å gjøre for de gjenværende = mer stress eller mindre arbeid utført.

Å kutte i mattilsynets inspeksjoner = mindre beredskap og større sjangse for at smittefarlig mat havner på markedet.

Nytalen spirer og gror i moderlandet...

Kanskje regjeringen tror den seneste tids skandaler fra blant annet Gilde betyr at faren er over? At lynet ikke slår ned to ganger samme sted (det har det forsåvidt allerede gjort). At norsk mat er verdens beste og derfor automatisk er trygg?

Jaudå...

fredag, oktober 06, 2006

Statsbudsjettet. Kampen mot fattige fortsetter.


Det er kanskje tidlig å kommentere statsbudsjettet. Vanskelig å få full oversikt sånn med en gang. Men noen trender går igjen. De rikeste skal flås med metoder som også rammer alle. Og som alltid kan de rikeste tåle skvisingen, mens de som er svakest økonomisk vil få de reelle problemene.

Økte skatter betyr som regel i neste omgang økte lønninger. For de som har mest fra før. Tillegget til lavtlønnede ligger som regel langt under gjennomsnittstillegget. Men det betyr jo ingenting for gjennomsnittsstatistikerne fra SV. Sannsynligvis kommer gjennomsnittsnorge ikke dårligere ut, men noen er uheldigvis i feil ende av gjennomsnittsstatistikken. Gjennomsnitt meg her og gjennomsnitt meg der!

Noen effekter av statsbudsjettet:

Det blir høyere CO2 avgift på avfallsbrenning. Med andre ord, renovasjonsavgiften stiger.

NRK lisensen økes, som om den ikke er høy nok fra før. Dette er en avgift alle tvinges til å betale, selv om en ikke egentlig ser seg råd til å være med på å bygge ut NRK videre i flere kanaler.

Matmomsen økes med 1 prosent. Som kjent spiser momsen mer av pengene til de økonomisk svake. Her er det imidlertid mye å gå på, om noen år er vel matmomsen oppe på fullt nivå. Flott innsats for å øke forskjellsnorge! Hvor ble kampen mot fattigdom av?

Ligningsverdien på boligen øker med 10(!) prosent. Oh, yess. Noen har hatt våte drømmer i finansdepartementet. Her flås de aller rikeste. Bare så synd at alle andre også flås.

Det blir dyrere å ha barn i barnehage (så blir det lettere å oppnå "full" barnehagedekning) og skolefritidsordningen. Joda, dette rammer sikkert også de "rike".

Til å motvirke alt dette har regjeringen i et sjeldent anfall av gibortglede økt bunnfradraget tilsvarende 1000 kroner for inntekter mellom 150 000 og 200 000 kroner.

83 kroner måneden i skattelette!

Det er ikke mer enn de fleste kommuner setter opp eiendomskatten! Mennesker i denne inntektsgruppen går med tap allerede før stortingets skatteskjerpelser slår inn!

Konklusjon: Det blir enda vanskeligere å klare seg på lave lønninger i Norge. Sosialsatsene går opp, men også lista for sjølberging går opp. Resultat: Flere mennesker fanget i velferdsfella. Resultat: Flere tordentaler fra Statsråd Hanssen om å stå opp om morran, jævla latsabber!

Summa summarum. Minstepensjonister og lavtlønnede skvises i "verdens beste (mest selvgode) land". Vi burde skjemmes!

Kampen mot de fattige hardner med andre ord til.

Eneste lyspunkt vil være å se stortingspolitikere i biler med maks 65 hestekrefter (that'll be the day)...

onsdag, oktober 04, 2006

Langeled i drift


Langeled er i drift, og britene nyter nå godt av enda mer norsk gass.

Storbritannia kjøper med dette mer energi av Norge enn vi selv forbruker. I tillegg forbrukes en vesentlig del av vår egen el-kraft for å pumpe denne gassen over nordsjøen.

Her til lands har vi energi-krise. Vi er, med andre ord, virkelighetens molboer.

Videre kommentarer overflødige.

Jeg vil ha Avinor!


Avinor er 100% statseid. Et statsmonopol med andre ord. Hvis du eller jeg hadde søkt om å få drive flyplasser i Norge hadde vi blitt ledd loddrett ut.

For en tanke!

Nå tror noen kanskje at flyplasser er en så viktig del av infrastrukturen at staten må passe på at ikke de fæle markedskreftene kommer for å misbruke sin makt. Ingenting er lengre fra sannheten. Staten (Avinor er underlagt Samferdselsdepartementet) har behov for å kontrollere Avinor for å ta inn ekstraskatt.

Staten driver jo ikke veldedighet lenger. Det er slutt på den tiden da vi betalte vår skatt og hadde en velvillig stat som brukte skattepengene på viktige samfunnsgoder. Nei, nå kaller en det privatisering, og "privatiserer" statlige foretak, slik at også de kan tjene penger, sende ledelsen på dyre studieturer, betale ut bonuser og frynsegoder, osv, osv.

Fremskritt kalles det.

Avinor hadde et overskudd på 385 millioner kroner ifjor. 26 millioner ble tatt ut i utbytte.

Det er lett å drive butikk når en er gitt et monopol og kan bestemme prisen på tjenester selv. Jeg vil ha den jobben! Jeg vil også ha monopol. Jeg vil eie alle flyplasser i Norge, og ta betalt det jeg vil. Gi meg et statsmonopol!

Bare kødder. Statsmonopoler suger.

At vi kan kalle dette privatisering er en perversjon av uttrykket. Det er i virkeligheten du og jeg som er lurt trill rundt i en firkant. Som vi pleide å si i Stavanger før i tiden. Rundlurt, med andre ord.

Som et resultat av denne "privatiseringen" har Avinor nå mulighet for å definere "sine" veier som "private" og får derfor rett til å kreve inn bompenger. Som om ikke staten kan ta bompenger hvor de vil ellers!

Saken er den at på denne måten får bompengeringen på nord-Jæren nok en bom. Som ikke kan kritiseres for å egentlig være en del av selve bompengeringen. Det er jo "private" som har satt den opp.

Alikevel er bommene på Sola flyplass, Stavanger, intimt knyttet til resten av bompengesystemet. Samme brikke brukes. Og det er jo greit nok, slik blir det lettere for brukerne. Men måten dette gjøres på er horribelt. Bruken av autopass-brikken er ikke lenger frivillig, men påbudt. Brikken for drosjer blir fakturert automatisk i forhold til hvor lenge drosjene befinner seg inne på flyplassområdet. Slik at de også kan få litt mer stress i hverdagen. Bussene må også betale. Ikke mye satsing på kollektivtransport der i gården. "Alle skal svi", sa en norsk politiker en gang.

Handikappede og de med behov for litt ekstra tid, syke og uføre, kan med dette også få bidra litt ekstra til felleskassen ved å få litt større kollektivtransportregninger. Alle monner drar.

Nå er altså Autopassbrikken obligatorisk enkelte steder. Muligheten ellers i bompengeringen til å betale cash har jo uansett blitt sett på som en pest og plage. Pengene skal inn effektivt og automatisk, må vite. Slik at Autopass kan sende sine folk på studieturer, fortrinnsvis til varmere land.

Dette er fremtiden. Avgifter overalt. Skjult overvåking. Ikke for å spane på folk, politiet henlegger jo de fleste saker av hverdagskriminalitet uansett... Neida, penger er viktigere. Hva med å innføre elektroniske brikker under huden på folk? Tenk så effektivt avgifter kunne kreves inn! Kroner 20,- per time i gågata. 30,- etter klokka 21:00.

Ikke tro du får noe gratis for skattepengene. Bortsett fra i valgkampen, da. Som løvet i mai spretter da de gode tiltak ut. Så er det jo bra at gamle oppgaver finansieres utenfor skatteseddelen da, slik at vi får råd til nytt flesk...

mandag, oktober 02, 2006

Uklokt og respektløst av Islamsk Råd



TV2 sender program om karikaturtegningene. Islamsk Råd mener det er respektløst.

De mener Norge mister ansikt overfor muslimske land.

I virkeligheten er jo hele saken en misforståelse basert på kulturforskjeller.

Og kulturforskjellene går i første rekke ut på at Islamsk råd ennå ikke har forstått forskjellen på ytringsfrihet og sensur. Ennå har de ikke forstått at en fri presse ikke representerer nasjonen. Ennå har de ikke forstått at politisk styring av mediene ikke eksisterer i land med fri presse. Ennå har de ikke forstått at i vestlige land strekker ytringsfriheten seg langt.

At muslimer i land der ytringsfrihet i utgangspunktet ikke er respektert kan være lite opplyste i forhold til begreper som fri presse og ytringsfrihet kan forstås. At muslimer som har bodd i Norge i mange år er like uopplyste, eller velger å fremstå som det, er verre.

Ennå har de ikke forstått at det er deres trusler som er det egentlige problemet. Ennå har de ikke forstått at det er de som er intolerante, sneversynte og respektløse.

Det er en myte at Muhammed ikke kan avbildes, det finnes utallige eksempler på tidlige bilder av Muhammed. Mange av dem er mesterverker fullt på høyde med det beste fra deres kontemporære vestlige ekvivalenter. Det er ikke problemet.

Problemet er at muslimer tydeligvis ikke har humoristisk sans. Ei heller forstår de, eller vil de forstå, at ytringsfrihet er en av bærebjelkene i vårt samfunn. At de ikke respekterer det, betyr i klartekst at de ikke respekterer det norske samfunnet.

Her er det ikke Norge som mister ansikt, men Islamsk Råd som viser at deres virkelighetsoppfatning ikke hører hjemme i den moderne verden.