fredag, oktober 06, 2006
Statsbudsjettet. Kampen mot fattige fortsetter.
Det er kanskje tidlig å kommentere statsbudsjettet. Vanskelig å få full oversikt sånn med en gang. Men noen trender går igjen. De rikeste skal flås med metoder som også rammer alle. Og som alltid kan de rikeste tåle skvisingen, mens de som er svakest økonomisk vil få de reelle problemene.
Økte skatter betyr som regel i neste omgang økte lønninger. For de som har mest fra før. Tillegget til lavtlønnede ligger som regel langt under gjennomsnittstillegget. Men det betyr jo ingenting for gjennomsnittsstatistikerne fra SV. Sannsynligvis kommer gjennomsnittsnorge ikke dårligere ut, men noen er uheldigvis i feil ende av gjennomsnittsstatistikken. Gjennomsnitt meg her og gjennomsnitt meg der!
Noen effekter av statsbudsjettet:
Det blir høyere CO2 avgift på avfallsbrenning. Med andre ord, renovasjonsavgiften stiger.
NRK lisensen økes, som om den ikke er høy nok fra før. Dette er en avgift alle tvinges til å betale, selv om en ikke egentlig ser seg råd til å være med på å bygge ut NRK videre i flere kanaler.
Matmomsen økes med 1 prosent. Som kjent spiser momsen mer av pengene til de økonomisk svake. Her er det imidlertid mye å gå på, om noen år er vel matmomsen oppe på fullt nivå. Flott innsats for å øke forskjellsnorge! Hvor ble kampen mot fattigdom av?
Ligningsverdien på boligen øker med 10(!) prosent. Oh, yess. Noen har hatt våte drømmer i finansdepartementet. Her flås de aller rikeste. Bare så synd at alle andre også flås.
Det blir dyrere å ha barn i barnehage (så blir det lettere å oppnå "full" barnehagedekning) og skolefritidsordningen. Joda, dette rammer sikkert også de "rike".
Til å motvirke alt dette har regjeringen i et sjeldent anfall av gibortglede økt bunnfradraget tilsvarende 1000 kroner for inntekter mellom 150 000 og 200 000 kroner.
83 kroner måneden i skattelette!
Det er ikke mer enn de fleste kommuner setter opp eiendomskatten! Mennesker i denne inntektsgruppen går med tap allerede før stortingets skatteskjerpelser slår inn!
Konklusjon: Det blir enda vanskeligere å klare seg på lave lønninger i Norge. Sosialsatsene går opp, men også lista for sjølberging går opp. Resultat: Flere mennesker fanget i velferdsfella. Resultat: Flere tordentaler fra Statsråd Hanssen om å stå opp om morran, jævla latsabber!
Summa summarum. Minstepensjonister og lavtlønnede skvises i "verdens beste (mest selvgode) land". Vi burde skjemmes!
Kampen mot de fattige hardner med andre ord til.
Eneste lyspunkt vil være å se stortingspolitikere i biler med maks 65 hestekrefter (that'll be the day)...
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
2 kommentarer:
Som du sier, bør man vente med å kommentere statsbudsjettet til man har fått oversikten. Men ære ære deg for at du prøver likevel.
"Økte skatter betyr som regel i neste omgang økte lønninger. For de som har mest fra før."
Det er jeg ikke like sikker på. De som har mest, har også skatteplanleggere. Den rikeste mannen jeg omgås med, betalte 40.000 i skatt i fjor. De som har mest, har nok gjennomgående lite lønn.
"Det blir høyere CO2 avgift på avfallsbrenning. Med andre ord, renovasjonsavgiften stiger."
Neida. Jeg sitter i representantskapet i et avfallsselskap. Vi brenner søppel bare dersom det er den billigste måten å bli kvitt det på. Det har det hittil ikke vært, så vi selger det til Sverige.
"Matmomsen økes med 1 prosent. Som kjent spiser momsen mer av pengene til de økonomisk svake."
Da matmomsen ble halvert, hadde det omtrent ingen innvirkninger på hva folk flest betalte for matvarene. Jeg ser ikke helt hvorfor denne prosenten skal få så mye mer betydning - det er alt for store karteller som konkurrerer.
"Ligningsverdien på boligen øker med 10(!) prosent. Oh, yess. Noen har hatt våte drømmer i finansdepartementet. Her flås de aller rikeste. Bare så synd at alle andre også flås."
Dette rammer de som har nedbetalt bolig. Dersom du tror det gjelder "de aller fleste", tror jeg ikke du har sjekka gjennomsnittsgjelda til Kari Nordmann i det siste, gitt.
"Det blir dyrere å ha barn i barnehage (så blir det lettere å oppnå "full" barnehagedekning)"
De hundreogseksti kronene jeg må betale ekstra for mine to barn, ser jeg på som et solidarisk bidrag til alle de som ikke har barnehageplass. For det å ikke ha plass, det er dyrt det.
"Konklusjon: Det blir enda vanskeligere å klare seg på lave lønninger i Norge."
Jeg tror du svartmaler veldig. Men det er klart, det er mere morro å klage, enn å lete etter løsninger.
"Eneste lyspunkt vil være å se stortingspolitikere i biler med maks 65 hestekrefter"
Hvor kom den idéen fra? Det som imidlertid er glimrende med bilavgiftene, er at biler for folk flest, slike som gjerne koster 2-400.000 kroner, blir billigere. Biler med lave utslipp og lavt forbruk får lavere avgifter.
Jeg synes vi har fått et godt budsjett.
Nåja, jeg står fremdeles ved at de som vanligvis får mest i lønnsøkninger er de som har mest fra før. Blant "vanlige" lønnsmottakere. De aller rikeste har nok større kapitalinntekter enn direkte lønn, men mitt fokus her er at som regel havner de svakeste verst ut uansett.
Hvis det ikke blir høyere renovasjonsavgift er jo det bra. Men jeg holder ikke pusten, for å si det slik. På den annen side, hva er så miljøvennlig med å sende boss til Sverige? At det er billigere betyr ikke at det er bedre. Brennes det der? I så fall burde det jo brennes i Norge istedet. Mindre utslipp og utgifter fra transport, og lufta er jo felles for alle uansett.
Når det gjelder momsen så er jeg desverre så pessimistisk at jeg ser at de store kjedene ikke reduserer prisene når den går ned, men sannsynligvis hever prisen når den går opp. En prosent kan høres lite ut, men gir lett utgifter over tusenlappen som gis i skattelette for folk flest, forutsatt at ikke kjedene plutselig går imot tidligere praksis, og faktisk blir billigere.
Nettopp på grunn av kartellvirksomheten er ikke det sannsynlig, tror jeg. Men det vet jo ingen med sikkerhet ennå...
Når det gjelder bolig kan det være jeg uttrykte meg litt feil. Uansett havner vi alle i den situasjonen at boligen en dag begynner å bli nedbetalt. Folk flest vil da slite med å sitte med sin egen nedbetalte eiendom. Det skjer allerede med dagens minstepensjonister.
Det er jo et politisk spørsmål, men jeg ser på slike ringvirkninger som statlig ran av privat eiendom.
At barnehagen blir dyrere er ikke akkurat hva folk ventet. Og de som ser på det som en solidarisk gest overfor de som ikke har barnehageplass får lov til å gjøre det. For meg virker det alikevel som et løftebrudd. Gi lit her, ta tilbake litt der... Men vi kan jo være enige om at beløpet her er mindre enn symbolverdien.
Nå har jeg svært god kjennskap til fattigdomsproblematikken i Norge, og det finnes svært mange som må snu på den siste femtilappen hver måned. All politikk som fører til større press på disse gruppene er jeg imot. Kanskje svartmaler jeg, men det er jo få som tar disse gruppene i forsvar. Flertallet, og "gjennomsnittsnordmannen" har det jo relativt godt, men jeg forventet mer skjerming av de aller svakeste fra en regjering som snakket om å bekjempe fattigdom i valgkampen.
I og med at jeg er av den oppfatning at politikere bør gå foran med et godt eksempel, bør de jo også følge sine egne formaninger. Biler med 65 hestekrefter er visstnok definert som å være "grønne" og får derfor mest avgiftslette. Da kunne det jo være greit å se om stortingspolitikerene hadde lyst på slike biler...
Det tviler jeg sterkt på!
Jeg tror det store flertallet har fått et godt budsjett, men jeg tror de svakeste har fått et svært dårlig budsjett. Og jeg tror også at Norge som nasjon har fått et dårlig budsjett i forhold til å bedre konkurranseevne og å stimulere til økt verdiskapning som kommer folk flest til gode. Men om det er tilfelle vil jo bare tiden vise.
Legg inn en kommentar