mandag, oktober 02, 2006

Uklokt og respektløst av Islamsk RådTV2 sender program om karikaturtegningene. Islamsk Råd mener det er respektløst.

De mener Norge mister ansikt overfor muslimske land.

I virkeligheten er jo hele saken en misforståelse basert på kulturforskjeller.

Og kulturforskjellene går i første rekke ut på at Islamsk råd ennå ikke har forstått forskjellen på ytringsfrihet og sensur. Ennå har de ikke forstått at en fri presse ikke representerer nasjonen. Ennå har de ikke forstått at politisk styring av mediene ikke eksisterer i land med fri presse. Ennå har de ikke forstått at i vestlige land strekker ytringsfriheten seg langt.

At muslimer i land der ytringsfrihet i utgangspunktet ikke er respektert kan være lite opplyste i forhold til begreper som fri presse og ytringsfrihet kan forstås. At muslimer som har bodd i Norge i mange år er like uopplyste, eller velger å fremstå som det, er verre.

Ennå har de ikke forstått at det er deres trusler som er det egentlige problemet. Ennå har de ikke forstått at det er de som er intolerante, sneversynte og respektløse.

Det er en myte at Muhammed ikke kan avbildes, det finnes utallige eksempler på tidlige bilder av Muhammed. Mange av dem er mesterverker fullt på høyde med det beste fra deres kontemporære vestlige ekvivalenter. Det er ikke problemet.

Problemet er at muslimer tydeligvis ikke har humoristisk sans. Ei heller forstår de, eller vil de forstå, at ytringsfrihet er en av bærebjelkene i vårt samfunn. At de ikke respekterer det, betyr i klartekst at de ikke respekterer det norske samfunnet.

Her er det ikke Norge som mister ansikt, men Islamsk Råd som viser at deres virkelighetsoppfatning ikke hører hjemme i den moderne verden.

8 kommentarer:

red. sa...

Prinsipielt enig. Men det er ikke noe poeng i å vise tegningene om det ikke av hensyn til saken er viktig å gjøre det. Ytringsfriheten er absolutt, men alminnelig respekt tilsier at vi skal bruke den med forstand. Gjør vi det, skal vi si og mene det vi vil, uten frykt for vold og represalier.

Helge Samuelsen sa...

Helt enig. Å gjøre narr av Islam er unødvendig og respektløst.

Problemet oppstår først og fremst fordi reaksjonene blir totalt ute av proporsjon. Enhver muslim har full rett til å ytre seg negativt til publiseringen av ærekrenkende bilder. Men denne retten inkluderer ikke forsøk på å kneble annerledestenkende med frykt og terror.

Faktisk håper jeg de fleste norske muslimer er enige i akkurat det.

Milton Marx sa...

Dette handler om mer enn bare reaksjonene. Det handler om min rett til å være hedning. Det handler om min rett til å ignorere ethvert religiøst påbud, og kun rette meg etter mitt lands lov.

Det handler om at muslimer har å innse at deres tro er en privat sak i våre samfunn - som alle andre religioner er det.

Og så handler det om å ta konsekvensene av at vi tydeligvis ikke vil få se noen kompatible kompromisser fra muslimsk side.

Helge Samuelsen sa...

Milton,

Muslimer må selvsagt respektere andre religioner eller mangel på sådanne hvis de selv ønsker respekt.

Er vi enige? Det var jo noe nytt!

;O)

Anonym sa...

Beklager, men gjengen som er besatt av et pedofilt fatamorgana gidder jeg ikke å bry meg om en gang.

Helge Samuelsen sa...

Anonym,

Du må ikke sove...etc

LarsE sa...

Man trenger ikke like Vebjørn Selbekk, men jeg mener mannen er den eneste (sammen med Kokkvold)som har vist integritet offentlig i den norske debatten, etter disse forholdsvis uskyldige tegningene. Lette med lys og lykte i bloggsfæren etter kveldens TV-2 dokumentar etter inteligente komentarer."Kompromissløse meninger" er IGJEN den eneste komentator som er til stede med vektige og gode komentarer (som jeg ser det) til viktige samfunnsbegivenheter. Om dokumentaren på tv-2 i kveld skulle skape noen form for oppstandelse, vil jeg faktisk bli oppriktig bekymret. (dette burde ikke for noen, i det hele tatt være provoserende)

LarsE

Helge Samuelsen sa...

LarsE,

Takk for kommentar.

Jeg er enig i at Selbekk har vist stor integritet i denne saken. Andre, for eksempel Bondevik, etc valgte å ta den apologetiske linjen. Som ikke bare er feigt, men som overhodet ikke hjelper i saken, det gir jo ekstreme holdninger fritt spillerom.

Vi får håpe at ikke denne saken atter en gang blir brukt maktpolitisk av ekstremister