torsdag, september 14, 2006

Regjeringen graver...


...sin egen grav.

En skal være godt hjernevasket for å tro at ordningen med subsidierte varmepumper i prisklassen fra 50 - 100 000 kommer andre enn fra før velstående til gode. Hadde jeg hatt råd til et slikt system, ville jeg ikke engang vurdert å installere det. Inkludert driftskostnader er det ikke mye å spare i løpet av en 20 - 30 års periode.

Dessuten er slike anlegg rådyre å etterinnstallere i eldre hus.

La oss si et "rimelig" anlegg til 70 000 - 10 000, det vil si 60 000. Det betyr at over en tiårsperiode koster anlegget 6000 kroner per år. Bare i investeringsutgifter. DET er noe for Ola og Kari det! Er tanken at alle skal være med på å lånefinansiere energibransjens fest?

Pelletsovner kan være et bedre alternativ, men også her er investeringen betraktelig. Og hva når monopolsituasjonen med leveranse oppstår, og prisene går opp? Hvem tør å stole på energimarkedet i Norge?

Et mer økonomisk alternativ er rett og slett å satse på vedovner. Det er og blir "fattigmannsoppvarming", og derfor ikke subsidiert. Nok engang viser sosialismen at det er den øvre middelklasse som skal subsidieres. Markedskrefter er kastet på båten, og det er ikke lenger hva folk har råd til å betale som skal avgjøre pris, men nasjonal strategi. En slik strategi fungerer uansett ikke, fordi den er og blir kunstig.

Strategien går uansett, som alle oppegående mennesker for lenge siden har forstått, ut på at stat og kommune skal tjene maksimalt på strømmen. Ekstraskatt er det det er.

At resultatet blir at store deler av befolkningen går tilbake et århundre i energi-bruk er en mindre detalj. La oss brenne ved. Det gjør en også i U-land. For øyeblikket er det definert som miljøvennlig.

For øyeblikket. Hvor ble det av pipeskatten? Ventes det til flest mulig har innstallert pellets eller ved-ovner?

Regjeringen, som henter inn milliarder på moms, forbruksavgift og nettleie direkte fra folks lommebøker, skal bruke hele 46 millioner på å "hjelpe oss". Det er bortimot 10 kroner per mann, kvinne og barn i dette landet. Hver husholdning betaler i vinter estimert ca 5000 kroner mer enn i fjor for strømmen. Og strømmen var jo ikke direkte billig i fjor heller.

Muligheten for å spare strøm, selv med full uttelling, er mindre enn den energien importert arbeidskraft til Norge vil koste i perioden. Polakker skal også ha varm mat og varm stue, uavhengig av timelønna.

Skuebrød var det noe som het før i tiden. DET er hva regjeringens krisehåndtering er.

Det er mitt håp at samtlige politikere som er ansvarlige for dette vissvaset blir stemt ut av stortinget ved første og beste anledning.

2 kommentarer:

Carl-Henrik Wolf Lund sa...

hey! veldig bra blogg, men legg ut en RSS-link av innholder, vær så snill!

Helge Samuelsen sa...

Ok, håper jeg har gjort det riktig da!

Er temmelig selvlært når det kommer til slikt...

Takk for tilbakemelding :O)