onsdag, februar 03, 2010

Sykemelding

I mange land er det slik at sykeperioder hos arbeidstakere dekkes for arbeidsgiver av forsikringer. Et eksempel er England (Bare for å vise at dette ikke er en outrert ide som ikke fungerer i siviliserte land). Da er ikke arbeidsgiver interessert i å ha arbeidstaker tilbake før sykmeldingsperioden er over. Det funker fint, uten at økonomien går i dass for noen.

I Norge vil vi nå piske syke mennesker på jobb og de statsmonopoliserte legene skal jobbe - ikke for pasienten - men for Norge AS. Og Norge AS skal ikke være et samfunn til beste for individet, men for Staten. Statskapitalisme er Arbeiderpartiets prosjekt. Et parti - ikke for arbeidere - men for arbeid. Arbeid for Staten.

For statens inntekter er det viktigste av alt i et statskapitalistisk land. En hybrid av kommunisme og fellesløsninger til beste for flertallet (gi faen i mindretallet) og kapitalistisk pengedyrking. Vel å merke dyrking av statens penger...

Og stikk i strid med alle undersøkelser, oppfinner politikere nye reformer som skal gi resultater. Tror de.

Virkeligheten er en annen. Det er faktisk noen som studerer slike ting basert på virkeligheten og ikke politisk teori.

"Norske forskere vil finne ut hva som kjennetegner IA-bedriftene som får ned sykefraværet. – De som har lykkes med dette har antakelig et langsiktig ledelsesengasjement der man jobber for utvikling av arbeidstakerne. Overlege Lie tror disse arbeidsgiverne jobber for et godt miljø, for trivsel og for at folk får bestemme arbeidstempoet selv.

Overlegen mener sykemeldinger ofte er et symptom på at noe ikke er bra ved arbeidsplassen. Nå vil forskere finne ut hvordan vi har det når vi har det best. Dette kan brukes for å forebygge sykefravær.

I Sverige har flere bedrifter jobbet systematisk for å forebygge sykefravær ved å jobbe for det friske. Dette har gitt gode resultater. Ved å investere i opplæring, kurs og sosiale aktiviteter for den enkelte arbeidstaker har bedriftene oppnådd at arbeidstakerne investerer i bedriften. – God bedriftsutvikling reduserer sykefraværet, men eliminerer det ikke, konstaterer Arve Lie.

Omstillingene i arbeidslivet er ofte store. Det viser seg at dette får konsekvenser. – En finsk studie publisert i British Medical Journal i vår viste at nedskjæringer i bedrifter fører til betydelig økt forekomst av hjerteinfarkt hos de gjenværende i organisasjonen, forteller Lie.

Overlegen fremholder at effektivisering på arbeidsplassen muligens kan lønne seg på kort sikt. – På lang sikt vil dette imidlertid føre til sykefravær."

Men valget i AS Norge blir nok ikke å forebygge sykefravær eller redusere krav til maksimal effektivitet. Det er for vanskelig, og kan ikke detaljkontrolleres nok. Vi vil nok heller nekte syke mennesker sykemelding og tvangssende dem tilbake på arbeidsplassen. Og så får vi enda mer utbrente kronikere og trygdede på sikt.

Fordi vi vil nok aldri innrømme at feilen ikke ligger i latskap, men i systemet.

Systemet har per definisjon alltid rett. Terrenget skal tilpasses kartet.

Det eneste jeg lurer på er - skal også Stortingspolitikere gå på jobb med feber og snåtten rennende, slik at de smitter alle andre og sikkert sliter seg selv ut også - eller kommer det særordninger også her?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Særnorske tiltak kommer, og er et sikkert tegn på at velferdsmodellen de skryter av er kollapset.

Jan O sa...

Du kan være sikker på at Stortingspolitikere IKKE vil bli omfattet av slike regler. Mer sannsynlig får de utvidet rett til egenmelding.

Nemo sa...

Anonym,

velferdsmodellen ER kollapset - det ser vi av at det ikke lenger finnes ressurser til å holde det gående. man kan redde dette en stund ved å ta inn mer i skatter, men det er som å pisse i buksa en kald vinterdag.

Jan O,

jeg betviler at stortingspolitikere vil ha vanskelig for å få sykemelding uansett. Dessuten har de da ikke allverdens tyngste jobb.

Jeg spår at slitere vil bli knekt både fysisk og psykisk av denne politikken, som skal redde et system som ikke fungerer, ved å legge børa over på de svakeste.