tirsdag, november 03, 2009

Bjarne

Det er ingen direkte nyhet lenger at Bjarne Håkon Hanssen går fra politikken til lobbyismen. Det er heller ingen nyhet at jeg ikke liker BHH. Helt fra den dagen han mente at trygdede måtte "komme seg opp om morran" har jeg forstått at han lever i politikkens bobleverden, en alternativ virkelighet.

Problemet er at handicappede og syke i Norge ikke FÅR jobb, enten de vil det eller ei - dette finnes det både undersøkelser og statistikk på, og faktum er at integreringspolitikken er en absolutt katastrofe, der vi importerer arbeidsledige. Disse problemstillingene handler det om, ikke om å stå opp om morran.

Men det betyr ingenting, når man skal konkurrere med FrP om populistiske liksomløsninger for å vinne valg.

Og det er det det handler om i demokratiet. Å blidgjøre velgere for å få makt.

Men det er bare halve sannheten. For demokratiet er i praksis et verktøy for å fordele goder. Tro ikke at dette er et sosialdemokratisk eller sosialistisk fenomen, nei, i de fleste land er det slik, ikke minst i høyrevridde USA. Både makt og penger skal fordeles, og da blir det viktig å påvirke politikere slik at sunn fornuft, rettferdighet og demokrati faktisk blir mindre viktige elementer i beslutningsprosessen.

Og den som kjenner systemet, og har kontaktene, blir gull verd. Det er bare idioter som bygger sine egne verdier i et åpent marked - de smarte får fordeler slik at pengene kommer av seg selv.

Lobbyvirksomhet er big business, og det tjener seg. Man får selvsagt det mangedobbelte igjen ved å sørge for lukrative politiske avtaler. Det er derfor Big Oil og Big Tobacco, bilindustrien, Big Pharma og stort sett alle med Big Money driver med dette. I USA er det flere lobbyister enn politikere. Denne utviklingen er også kommet til Norge for å bli. Integritet og rettferdighet må vike for Big Money.

For dette er lobbyistenes jobb. Å sørge for at særinteressegrupper med mye penger får spesialbehandling. Det er en skitten jobb. Fordi det jo nettopp er de med store ressurser fra før som kan drive lobbyvirksomhet for å få enda flere ressurser opp i fanget.

Så Bjarne går fra å hetse de svakeste til å hjelpe de sterkeste. Det synes for meg å være en naturlig utvikling.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Godt!
Fortsett å skrive!

Helge Samuelsen sa...

Takk for det :)

frr sa...

Naturlig, tja.Men en ikke uventet utvikling, for du har rett i at systemet fungerer slik.

Helge Samuelsen sa...

Vel, det unaturlige blir naturlig for mange når de kommer inn i maktspillet.

Dette er jo bare toppen på isberget. Politikere som er i jobb nettopp som politikere har også mange hatter der de styrer utviklingen i selskaper.

Bjarne Håkon Hanssen gjør ingenting ulovlig, og sier uansett (i etterkant) at han selvsagt bør ha karantene. Spørsmålet er om politiske beslutninger overhodet skal påvirkes av profesjonelle lobbyister.

Hva om man rett og slett la på røret når maset kom, som man gjør med uønskede telefonselgere? Nei, maktspillet kjøres, og kontaktene utenfor Stortinget eller kommunesalen er gull verdt etterhvert. Det lærer de fleste etterhvert.

Spørsmålet er hvor det representative demokrati er oppe i alt dette?

kurt sa...

Nok et glimrende innlegg. Dette må ses i perspektiv, mens media har skylapper på.

frr sa...

"Gode venner" er virkelig gode. Og det gjelder begge veier..

Helge Samuelsen sa...

Kurt,

Denne samfunnsutviklingen må definitivt ses i perspektiv. Dette er tippen på isberget, og mer er i vente.

Frr,

Kameraderi har alltid eksistert i politikken - nå er det i tillegg store penger involvert. Fremtiden er definitivt ikke lysere, slik jeg ser det.

Admiral_Gringo sa...

Ganske frekt å påstå at uføre ikke står opp om morgenen, så absolutt.

Hva vet vel Bjarne og Ap om det?

(Alt de vet er jo at de uføre ikke går på jobb, og har gyldige legeattester på en eller annen årsak)

Og at uføre trenger både Bjarne og Ap som ei krykke for å komme seg opp av senga; that will be the day...

FrP er egentlig bare ei samling av misfornøyde Ap-velgere, som har innsett at de har blitt mer screwed enn Achmed sjøl.

Kjepphesten: Stem Kystpartiet.

(Eneste parti der er litt håp i)

Helge Samuelsen sa...

Kystpartiet er eneste parti med common sense som del av sin politikk? Ja, faktisk.

Når det gjelder uføre og trygd så burde det vel være slik at hvis leger skriver ut attester på feil grunnlag, så burde de vel anmeldes? Legene altså. For det er vel det enkelte politikere påstår eller insinuerer, at noen får trygd på feil grunnlag? I og med at det ikke er nok å "be" om trygd, burde det vel iverksettes tiltak mot korrupte leger?

Men, nei - ingen har sagt at det er legene som er korrupte. Den logiske konklusjon er da å slutte å forholde seg til trygdede som om de er forbrytere. Eller ihvertfall potensielle forbrytere.

Men logikk har ingenting med politikk å gjøre.

Den som ønsker å tilrettelegge samfunnet også for de som ikke kan yte 110% - det er de som bør stå opp om morran. For der har politikerne feilet. Store ord men ingen handling.

I Danmark har man sluttet å hetse de uføre, og gir tilskudd til lønn for arbeidsgiver, mens arbeidstakeren får full lønn, uansett reell arbeidstimer. Dette fungerer som det suser, og alle er fornøyde.

Men det er klart at da får man ikke løfte noen moralsk pekefinger - så systemet kommer nok aldri her. For per definisjon må man ha interne fiender i et samfunn basert på misunnelse og kynisme.

Admiral_Gringo sa...

Norske politikere burde sett mer til Danmark.
Dessverre er det fint lite som danskene kan lære av Norge.

Helge Samuelsen sa...

Ja - og det er da sgu godt! Hvis danskerne begynte å ta etter oss, så ville det ikke lenger være "deilig å være norsk - i Danmark :)

Helt seriøst - nå når den hollandske syke snart kommer til Berget kan man jo seriøst vurdere å flytte til nettopp Danmark.

EN ting er ihvertfall sikkert - jeg kommer ikke til å ønske å ende opp på et norsk gamlehjem. Bare kaffen koster 17 kr...

Anonym sa...

Denn hollandske syken har vært i Noreg i lange tider, desverre.

Helge Samuelsen sa...

Ja, du har helt rett om den hollandske syken.

Jeg skulle sagt "når vi innser at..."

Dessverre er dette noe myndighetene nekter å se i sin boble av alternativ virkelighet.

Eller kanskje det er riktigere å si at dette er noe som må holdes skjult så lenge man kan?