tirsdag, oktober 20, 2009

Står verden til påske?

Det var tanken min da jeg leste følgende i Aftenbladet:

Lofoten som klimasinke, av den robuste journalisten Arnt Even Bøe, og Hodet i en oljetønne, av energikommentator Wenche Skorge.

Begge avslører at myndighetene farer med løgn, fanteri og både ulogisk og skadelig politikk på energifronten.

For å si det slik Jens Ulltveit-Moe sa: «Hykleriet er monumentalt, både i Norge og resten av verden».

Og det er jammen på tide at det blir snakket åpent om dette hykleriet. Dyrkelsen av oljeindustrien må erstattes med en ny giv - en giv som vil erstatte arbeidsplassene i oljå, gi mindre forurensing, null klimagasser og ikke minst muligheten for en positiv fremtid.

Hodet har vært i oljetønna altfor lenge.

Bare så synd at politikere flest ligger minst et tiår bak resten av verden i den saken. Omstilling er nødvendig, men behøver hverken å være farlig eller økonomisk skadelig.

Snarere tvert imot - dagens kurs er en kurs ikke bare mot klimastupet, men også mot både den "Hollandske syke" og alvorlig energimangel. Samfunnet risikerer å være oljebasert også den dagen da oljen ikke lenger er tilgjengelig.

6 kommentarer:

frr sa...

Du har helt sikkert rett, Helge. Men å selge dette inn i det offentlige rom ser ut til å være en for stur utfordring, - før timeglasset har rent ut

Helge Samuelsen sa...

Vel - trykket må holdes oppe - når til og med mainstream ser galskapen kan det være et ørlite håp...

Jorunn sa...

Når mange i Nordland er villige til å risikere oljesøl i vårt viktigste matfat,er det ønsket om arbeidsplasser som ligger bak. Myndighetene bør derfor skape alternative arbeidsplasser i området. En ting er vindmøller,men saltkraftverk der elvene renner ut i havet er også interessant. Teknologien er allerede i bruk i et fullskalaanlegg,og vi ligger visst langt fremme i utviklingen av den membranen som skal til for å gjøre osmosen mulig. Jeg vet ikke hva kraftprisen må være for at et slikt anlegg skal bli lønnsomt,men noe må vi ofre for en ny teknologi--som gir ren kraft som aldri tar slutt. Anlegget kan også bygges under jorda slik at miljøvernhensyn ikke kommer inn.

Helge Samuelsen sa...

Ja, dette er en god teknologi, Jorunn. Og med tanke på alle kostnadene vi har hatt og har med oljeindustrien - så er det ikke et problem å bruke store ressurser på fornybar energi. Oljeindustrien koster 100 milliarder i investeringer per år!

Problemet er at fossilenergi gir større overskudd på kort sikt. Da bør fossilenergien pålegges pigou-avgifter på produsent, og man bør tenke langsiktig.

Problemet er også at oljeindustrien nyter godt av skatteregler som er spesialtilpasset industrien. Det må det bli slutt på, eventuellt må fornybar energi få minst like gode vilkår.

En meget god strategi vil være å kutte ut alt som har med grønne sertifikater o.l. å gjøre og heller si til fossilindustrien at den pålegges en skatt som øker 10% per år for eksempel. Det vil gi incentiv til å sette pengene i annen virksomhet istedet.

Problemet er at det er staten som er bukken - og den passer som vanlig havresekken, eller var det pengesekken? ;)

Admiral_Gullars sa...

Jaja Helge...jeg heier på deg ;)

Helge Samuelsen sa...

Takk for det, Gullars. Men fornuften seirer sjelden.