fredag, oktober 16, 2009

Risk management

2 kommentarer:

Jassmonsteret sa...

Unntatt hvis å det å senke utslippet med 20% el. hva som helst tall har ingen effekt, som det ikke har, og bare gjør alt mye dyrere uten å 'redde klimaet'.

Den eneste virkningen er at det blir så dyrt at det kan sette i gang bruk av andre energikilder enn olje ( el. som f.eks. kull)

Helge Samuelsen sa...

Å senke utslippene med 20% har egentlig nesten ingen effekt.

Vi må - ifølge vitenskapelige analyser - senke utslippene med 80% frem til 2050 hvis vi skal ha sjanse for å unngå alvorlige klimatiske forandringer.

Men omtrent på denne tiden, kanskje 10 - 20 år senere - er fossilenergi for dyrt å bruke uansett. Fordi produksjonen på verdensbasis er fallende.

Så sett i dette perspektivet "kaster vi bare bort" 10 - 20 år før en forandring må komme uansett. Dette er et viktig poeng som ikke kommer med i denne filmen.

Da blir resultatet av en feilvurdering ikke så ille uansett om vi skulle ha tatt helt feil når det gjelder global oppvarming.

Oddsene for at vi tar helt feil er imidlertid ikke 50/50. IPCC opererer med 90% sannsynlighet for at skrekksecenarioene er riktige.

De resterende 10% er ikke at alt er tull, men snarere at effekten ikke blir så stor som man tror. Muligheten for at det ikke finnes menneskeskapt global oppvarming i det hele tatt må vel nå sies å nærme seg ihvertfall langt under en prosent.

Hadde dette vært gambling på casino ville valget vært klart!

:)