lørdag, oktober 10, 2009

Nobelkomitéen

Som de fleste har fått med seg fikk Obama fredsprisen.

Jeg har to alternative reaksjoner:

"WTF"

"?"

Muligens det er vanskelig å finne noen som er politisk korrekte i norske øyne og samtidig har gjort noe for fred - men poenget er at med Torbjørn Jagland er politikken kommet for full tyngde inn i Nobelkomiteen. Nå holder det - på sedvanlig politikervis - å snakke varmt om noe.

Muligens Obama kunne gjort seg verdig en gang. Men denne prisen vil ikke ha noen konsekvens for hans arbeide - han trenger ikke engang pengene - og har mer enn nok fokus fra før. Prisen blir snarere en belastning enn en styrke. Og kjenner vi amerikanske media og politiske kommentatorer - som driver reneste borgerkrig i ord - vil nok prisen henge om Obamas hals som en møllestein.

På tide svenskene tar prisen tilbake fra norsk administrasjon. Eller kanskje nettopp fredsprisen er en politisk liabilitet som de prakket på oss fullt vitende om at vi ville bruke den til keitete politisk skulderklapping?

6 kommentarer:

Sigrun sa...

Jeg er en av de kritiske, jeg også. Og ble veldig, veldig overrasket over tildelingen.

Andre har vært inne på det du sier: Politisk korrekthet. Wall Street Journal skrev at han får prisen fordi han ikke er George Bush.

Ser uansett fram til å lese ledere og kommentarer i avisene i helgen. Synes det er interessant å lese både dem som er mot og dem som er for.

Helge Samuelsen sa...

Det skal bli spennende å følge med videre, Sigrun.

Jeg vet at amerikanerne lenge har sett på fredsprisen som noe snålt, og at det er lenge siden den fikk den respekt som vi "tror" den må ha.

Jeg tror også han får prisen for å ikke være Bush. Et nytt politisk klima fra USA som er nærmere normalen er dog ikke i seg selv verd en fredspris.

Men la oss for all del håpe Obama lever opp til forventningene. Den republikanske anti-obama mølla får nå imidlertid mer ammunisjon for å kalle ham en sosialist, kompis av Jagland & co - et skjellsord i store deler av den amerikanske befolkningen.

frr sa...

Dette var en forundrelig tildeling, og jeg er mer enn overrasket. Det er nok, som du sier, en tildeling som blir mer til belastning for Obama enn til hjelp for freden. Og Nobelkomiteen utløser hoderysten over det meste av verden, før etterhvert prisen forbigås som en uvesentlighet.

Det eneste positive jeg kan se i dette, er at enhver debatt om fred og ferdspris er bedre enn ingen debatt i det hele tatt. Men dette er en tildeling som bare de mest Obama-frelste vil forstå, der Jagland står fremst i rekken.

Helge Samuelsen sa...

Jeg er en av dem som er enig i at Obama har satt mye positivt på dagsordenen, og at han har styrt USA på "riktig" vei i forhold til for eksempel utenrikspolitikken.

Dog kan ikke enhver president eller leder som ikke er arrogant og lempfeldig med sannheten, som Bush var det, være verdig til en fredspris.

Kan Obama oppnå noe annet enn å ønske det? Forhåpentligvis. Men i så fall er det ingen pris å gi ham. Klarer han å oppnå nedrustning? Kanskje. Men fredsprisen på forskudd vil ikke være behjelpelig i så måte. Snarere tvert imot vil han fremstå med et handicap fordi å være fredsdue er ingen positiv ting i USA, der man er avhengige av å vise at man i tillegg til nedrustning også kan ivareta amerikansk sikkerhet.

Jeg tror ikke Obama er en trussel mot sikkerheten, men det er mange i USA som ikke ønsker annet en å ta ham i å vise svakhet.

kurt sa...

Det du sier om at dette vil være en møllestein rundt halsen på Obama, er viktig. Langt viktigere enn det som vanligvis diskuteres, om dette var pga politisk korrekthet, osv.

Nå skal Obama vurdere innsatsen både i Afghanistan og Irak, og han vil være under press for å ikke vise svakhet. dermed kan prisen være et spark i retning mindre nedrustning, ikke mer.

Helge Samuelsen sa...

Ja, det er faren, Kurt.