onsdag, august 25, 2010

Stoltenberg skremmer vannet av seg selv

Energibehov og forurensing øker. Samtidig er behovet for å begrense bruk og utslipp større enn noensinne. - Verden er på feil spor, sier Jens Stoltenberg.

"Han innrømmer at tallene er overveldende, særlig sett i lys av at man visste om utfordringene for nesten tjue år siden, uten at det er blitt tatt tilstrekkelig tak i."

Nettopp. Og når ønsker Jens Stoltenberg å ta tak i problemene? Ihvertfall ikke før det går opp for han at oljenorge ikke er kompatibelt med fremtidsnorge.

På fagmessen ONS, oljås fest og kompisgilde, serveres den ene plattheten, den ene retoriske demogagi etter den andre. Kanskje fordi man ennå tror tomprat er viktigere enn handling? Kanskje fordi tomprat er det eneste politiske mulige i oljelandet? Eller kanskje fordi man ønsker å fremstå som ansvarlig midt oppe i all uansvarligheten?

2 kommentarer:

Fred Rune Rahm sa...

Trist. For på en måte tror jeg at Stoltenberg ser problemene, men at han ikke evner å gripe dem an annet enn med retorikk

Helge Samuelsen sa...

Ja, Stoltenberg er ikke dum.

Men jeg tror ikke han - eller noen andre for den saks skyld - hadde hatt guts nok til å si - spesiellt på oljemessen - at vi nå må la investeringene gå inn i fornybar istedet for å prøve å bøte på den fallende produksjonen i Nordsjøen.

Da er det nok enklere å fremdeles "tro" at CO2-fangst løser problemet.

Investeringene i oljå - inkludert CO2-fangst - er selvsagt vesentlig høyere enn investeringene i fornybar, og Stoltenberg MÅ forstå at dette er et problem.