lørdag, august 21, 2010

Aftenbladet "koseblogger" - verden brenner


Aftenbladet er ikke den avisen som stiller først i køen når det gjelder kritisk journalistikk. Alikevel er intervjuet med Statoil sjefen, Helge Lund, mer maktbeundrende enn selv den vanlige Aftenbladske hylling og opphøyelse av eliten.

Og dog ... Helge Lund er ingen dumkopf. Når han uttaler:
Dersom fossile brensler også de neste tiårene vil dominere det globale energibildet, må vi innen tre-fire år vurdere om det er riktig å satse på både olje og gass og ny fornybar energi, slik vi gjør i dag - bør vi ta ham på alvor.

For Helge Lund skitner gjerne til verden med oljesand hvis det er penger i det. Han bryr seg ikke det spor om han skulle bidra til verdens undergang - så lenge det er penger i det. Jeg kunne lagt til at han sikkert selger sin egen bestemor - hvis prisen er riktig. Men det ville vært litt over grensen. Helge Lund er ikke noe dårlig menneske. Vel, ikke mer enn de fleste andre.

Det er jobben hans å tjene mest mulig for Statoil.

Det er myndighetenes jobb å fortelle hvilke begrensninger det skal legges på det å tjene penger. Når hele verden er i potten, og vitenskapen har ropt varsko i tiår og makteliten fremdeles roper - tjen - tjen ! - vel, så gjør Helge Lund det. Hans jobb er ikke å ta vare på jorden for neste generasjon. Hans jobb er ikke engang å ta vare på jorden for denne generasjon.

Når Helge Lund mener det ikke er penger i fornybar energi, bør velgerne våkne. Om Statoil makter å kjøpe seg inn i nye utenlandske olje- eller gassfelter, kan de tjene penger i mange tiår ennå. Men Norges oljeproduksjon er på hell, og med mindre Norge satser på fornybar energi, vil vi med absolutt garanti møte veggen ganske snart. Også på verdensbasis faller oljeproduksjonen. De landene som IKKE satser på fornybar energi vil - innen et par tiår - møte en absolutt ubarmhjertig energikrise.

La oss bruke dette argumentet. For velgerne ser ikke ut til å bry seg med klimaet og menneskehetens overlevelse. Ikke i stor nok grad til at det nytter.

Stem GRØNT - og da snakker jeg ikke om rødgrønt - ellers vil neste generasjon møte en økonomisk krise som vil legge sivilisasjonen i ruiner. 80% av menneskehetens energiforbruk er idag fossilbasert. I løpet av neste generasjon må dette dekkes opp av fornybar energi - eller så blir energi bare for de aller rikeste. Dette er ikke skremselspropaganda, men en fysisk virkelighet. Menneskeheten må kaste av seg avhengigheten av fossilenergi så raskt som mulig - eller ta konsekvensene av at politikerne legger opp til den politikk som nettop Helge Lund og Statoil tjener mest på. Videre oljedoping.

8 kommentarer:

Einar sa...

Jeg er overbevist om at oljeselskapene(energiselskapene) kan mye om alternativ energi til olje.

Den dagen de må vil de investere stort, men ikke før vi er "over toppen" av oljeproduksjonen.

Faktisk er det energiselskapene som har penger og erfaring, de er heller ikke så dumme at de vi miste markedsandeler.

Problemet er at det er alt for sent å vente til oljen er borte. Så lenge de får lov til å utvinne olje så gjør de det, til siste dråpe.

Helge Samuelsen sa...

Ja, Einar - de har både kapitalen og kunnskapene. Men også tilnærmet monopol og vil nok ha med seg nettopp den enorme økning i pris som nødvendigvis må komme når energimangelen inntreffer.

Slike priser er bra for energiselskapene, men meget dårlige for alle andre. Det kan sammenliknes (litt) med strømmarkedet. Europeisk pris på strøm koblet med særnorskt kostnadsnivå får "alle" til å flagge ut. Men ingen kan flaggge ut fra verden.

Dessverre tror jeg Statoil og gjengen gambler på å "komme i siste liten" og så ta del i store panikkartede overføringer (fra skattebetalerne) slik at de får både i pose og sekk.

Som du sier, er det da for sent.

Fred Rune Rahm sa...

Men hvem vil høre?

Helge Samuelsen sa...

8% VURDERTE å stemme på Miljøpartiet De Grønne ved forrige Stortingsvalg ifølge Norfact. Dessverre ble det for de fleste med vurderingen, en søker det trygge, det etablerte.

Jeg har ingen tro på mirakler, men hvis folk tar miljø på alvor, og stemmer for eksempel MDG, så vil et slikt resultat alene bety at alle partier MÅ skjerpe seg.

Men - som sagt, jeg har ingen tro på mirakler. Stemmene havner nok til dem som lover gull og grønne skoger. For illusjonen om evig vekst lever i beste velgående, og flertallet vil ta del i statskapitalismens utdeling av goder - reelle eller ei - så lenge de kan.

Jorunn sa...

Regjeringen har krøpet godt ned i lomma til Statoil og lar seg bæres med hvor som helst - selv når støvlene skraper mot oljesanden i Canada.Hvis den ligger helt stille,tror den at velgerne blir tilfreds.
Men vi er nok i virkeligheten mange som føler en ulmende uro for at vi sover en farlig tornerosesøvn. Statoil har tre mål: Profitt,profitt,profitt.Da får lederne fine bonuser. Men hvem skal være jordas og menneskenes ambassadører?
Du gjør i det minste en imponerende innsats gjennom bloggen din.

Helge Samuelsen sa...

Takk for det, Jorunn.

Jeg føler vel at bloggen har lite å si i den store sammenhengen. På den andre siden, så får vi vel alle gjøre så godt vi kan, og det er mitt lille bidrag. :)

Admiral_Gringo sa...

Digresjon: Fått med deg det siste dirty angrepet på wikileaks?

Helge Samuelsen sa...

Yess, Admiral - det var som forventet. Ihvertfall at "noe" skjedde. CIA må ha forregnet seg, da de sikkert trodde de også hadde svenskene i lomma.

Imidlertid er også CIA kjent for å være grenseløst naive.

Nå har jeg ikke bevis på at CIA stod bak, men jeg spiser hatten jeg ikke har, hvis det ikke var dem :)