mandag, juni 21, 2010

Tilværelsens usannsynlige illusjon


Per definisjon kan ikke verden påvirke CO2 utslipp ved å forsøke å begrense utslippene. Det vil være absolutt og komplett umulig totalt uavhengig av klimakonferanser, klimakvoter, avgifter eller valgflesk fra politikerstanden.

Jeg gjentar: Det er helt umulig å påvirke CO2 utslipp ved å forsøke å begrense utslippene.

Å tro på annet er å tro på julenissen, å leve i en fantasiverden, å være på bærtur i la-la-land.

Ansvarlighetsillusjonen er en bløff for lettlurte dagdrømmere. I dagens velfødde og oljesmurte samfunn er det kanskje flertallet.

Utslipp av CO2 er ikke et tilfeldig resultat av menneskelig aktivitet som kan velges bort - men en direkte konsekvens av økonomisk vekst.

Skal utslippene ned må derfor de rikeste landene frivillig
nedjustere sin velstand, og fremadstormende og fattige land må frivillig gi avkall på økonomisk fremgang. Sjansene for at dette skal skje er omtrent like store som at Jens Stoltenberg reiser til månen for egen maskin iført bare tutu og ballettsko.

Menneskelige utslipp av drivhusgasser = forbruk av energi = økonomisk aktivitet

For å redusere utslipp må vi velge å bli fattigere. Fat chance.

Kyoto avtalen er irrelevant. Den holder voksende økonomier utenfor. Og veksten der vil garantert være større enn mulige utslippskutt i industriland.

U.S. Department of Energy, Energy Information Administration estimerer verdens CO2 utslipp til å øke fra 24 milliarder metriske tonn i 2005 til minst 39 milliarder metriske tonn innen 2025 (IEO 2005). Teoretisk sett vil Kyoto avtalen - hvis den overholdes, noe få land gjør i virkelighetens verden - kunne redusere avtalelandenes utslipp med 0.6 milliarder tonn i samme periode (IEO 2005).

Gjør matematikken selv.

Bare ved å hurtig redusere forbruket av fossilenergi ned til tilnærmet null kan verden gjøre regnestykket annerledes, og det betyr en satsing på fornybar energi som overgår alle tidligere satsinger menneskeheten har iverksatt. Da snakker jeg først og fremst om mobiliseringer på grunn av krig. Bare ved å vedta krig mot fossilenergien kan vi redde oss selv. Bare ved å innføre full krigsøkonomi kan vi oppnå det normalt uoppnåelige.

Det vil ikke skje med dagens politiske (manglende) vilje.

Du er lurt. Dine barns verden er voldtatt. Dine barnebarn vil kanskje ikke oppleve en naturlig død.

Tempus fugit.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Du skremmer meg. Men har med overveldende sannsynlighet rett.

Anonym sa...

Visst pokker er vi lurt av politikere som får oss til å tro de har kontroll. De har null kontroll.

Eneste grunn til at de ikke skiter i buksa av redsel er at de er for kyniske/psykopatiske til å forstå alvoret.

Geir sa...

Ser jo ut til at "naturen" ordner med nedgang i levestandard på egen hånd uten at politikerne er i stand til å gjøre noe med det i det hele tatt, jf. Island, Hellas, Spania.... Vi kan bare ture fram som vil :-)

kurt sa...

Et av de sterkeste blogginnleggene i år. Punktum.

Nemo sa...

Anonym #1,

Vi trenger å bli skremt litt. Spørsmålet er om de rette personene blir skremt?

Anonym #2,

Vel, jeg er enig i at politikere generellt ikke forstår alvoret. hvis de hadde gjort det, hadde de handlet.

Geir,

:) Vel, hvis halvparten av spådommene omkring klimaforandringer slår til, vil vi bli så redusert at vi ikke har noen fungerende økonomi igjen om - la oss si hundre år eller så. problem solved.

Men ingen god løsning for Homo sapiens sapiens.

Kurt,

Ikke overdriv :)