fredag, august 15, 2008

Momskrøll


Datatreffet The Gathering, er fritatt fra momskrav. Arrangementet som samler tusenvis av datainteressert ungdom, slipper dermed å betale omkring to millioner kroner i moms. Dette er selvsagt gledelig, fordi hele fremtiden til arrangementet stod på spill med slike skattekrav.

Skattemyndighetene har opptrådt en smule schizofrent i denne saken. Det opprinnelige kravet ble senket fra massive to millioner til i underkant av en - og altså nå til null. Etter direkte inngripen fra finansminister Kristin Halvorsen. Og her vil sikkert regjeringen fremstille saken som om de er på ungdommens side, litt hippe og kule, og rause all den tid de gav momsfritak. Poenget er imidlertid et helt annet.

Det skyhøye momsnivået i Norge kveler i praksis all marginal virksomhet som ikke får politisk støtte. Hva som defineres verdig - hva som i dette tilfellet defineres som kultur - er 100% politisk bestemt.
Dette er problemstillingen vi skal være oppmerksom på. Og selv om The Gathering nå kan inkassere seier over byråkratiet, må man lure på hvilke arrangement som IKKE får momsfritak, og om det å leve på statens nåde er ønskelig.

2 kommentarer:

Arve sa...

Når de kan knuse en hel familie på grunn av skjønnslignet moms så forudrer ingenting lenger! Hvorfor skal noen prosjekt forfordeles? De fleste som jobber gratis for ungdom må levere momsoppgaver! At store firma som gjør god butikk på ungdomsarbeid skal slippe merverdiavgift er rart? Her er det nok noen som kjenner noen som kjenner Finansministeren i det aktuelle firma! Hvorfor det er moms på ungdomsmarbeid er en gåte! Med avgifter skal landet drives!

Helge Samuelsen sa...

Ja, her er det forskjellsbehandling, og det er det alt går ut på. Alt skal kontrolleres, og om noen står i veien, så kan de ofres.

Slik er det desverre, Arve!