søndag, april 30, 2006

Samferdselsdepartementet har orden i sysakene


Utrolig men sant, men samferdselsminister Liv Signe Navarsete trekker forslaget om å påby folk å bruke barneseter som ikke eksisterer.

Det holder å bruke bilpute for større barn og grensen for ekstra sikkerhetsutstyr blir satt til 135 centimeters høyde "siden det ikke er utviklet utstyr til større barn."

Ifølge utstyrsfabrikkantene ville slikt utstyr tatt lang tid å utvikle. Det så allikevel ut som om samferdseldepartementet ville stå på sitt, og forandret ikke mening før i tolvte time.

Det er jo flaut, men alt ordnet seg jo til slutt...

Nei, det er ikke flaut. Det er nok et bevis på en kritisk systemfeil i samfunnet. Det er alvorlig. Når våre folkevalgte og vårt embedsverk kan planlegge forordninger uten å ta hensyn til virkelighetens verden er det faktisk alvorlig. Det er rett ut skummelt.

Fordi det vitner om en maktelite som lever totalt i sin egen virkelighetsboble uten fotfeste i virkelige menneskers liv.

Fordi det vitner om en maktelite som overhodet ikke forholder seg til konsekvensene av sine handlinger. Som virker totalt ukjent med konsekvensanalyser eller vanlig
common sense.

Fordi det, selv om det i denne saken ble firt på prinsippene (fordi en vanskelig kan utfordre virkeligheten når den først blir kjent) finnes utallige andre saker der feil ikke kan påvises så hurtig eller så tydelig.

"
Poenget er at ungene har sikkerhetsutstyr som er tilpasset den aktuelle aldersgruppen", sier samferdselsministeren. Hun har rett. Men poenget er også hvor mange timer og hvor mye tid som har gått med til opprinnelig planlegging av de påtenkte forskriftene uten at noen skjønte bæret av at nå var departementet ute på viddene. Her mangler tydeligvis mennesker som kan sitt fag i tillegg til å ha bena på jorden. Å snu nå skjuler ikke på noen måte den grove tabben som først ble rettet opp idet media gjorde departementet oppmerksomme på at forordninger ikke kan oppheve virkeligheten.

Hvor er kvalitetskontrollen i samferdselsdepartementet?

Vi har en alvorlig systemfeil. Kanskje ligger det i at høyere utdanning idag fjerner siste rest av virkelighetsforståelse fra folk. Kanskje ligger det i at å være systemkritisk idag er et fremmedord for eliten. Kanskje er det rett og slett slik at systemet premierer "ja" -menn og -kvinner og eksluderer de kritiske røstene, de kreative og virkelighetsorienterte et sted på veien til toppen.

Noen bør stikke fingeren i jorda og tenke over hvordan de kan gjøre seg fortjent sine stillinger og lønn.

Hvis det noengang blir utviklet og produsert barneseter for større barn, bør det kalles Navar-sete. Ok, billig poeng, men jeg kunne ikke dy meg.

Ingen kommentarer: