mandag, april 10, 2006

Fregatter


Norge var en gang en sjøfartnasjon. Våre sjøstridskrefter var allerede i vikingtid fryktet i store deler av verden. Tordenskjolds herjinger under den store nordiske krig er jo også legendariske. Verre gikk det med Panserskipene Eidsvold og Norge under andre verdenskrig. Først og fremst på grunn av inkompetente politiske avgjørelser, vil mange nok med rette hevde.

Oslo klassen fregatter har siden 1964 vært ryggraden i den norske marine. Det er en oppgave de stort sett har bestått med glans. I skrivende stund er denne klassen i ferd med å bli dekommisjonert, bare Narvik og Trondheim er enn så lenge i drift.

Vårt nye fregattsystem er imidlertid på trappene. F 311 KNM Fridtjof Nansen, F 310 KNM Roald Amundsen, F 312 KNM Otto Sverdrup, F 313 KNM Helge Ingstad, og F 314 KNM Thor Heyerdahl. Fregattprosjektet har en kostnadsramme på 23 milliarder, og er det dyreste investeringsprosjektet i Norges forsvar noensinne.

Det er bare ett problem.

Vi har ikke råd til å bruke fregattene.

Det er symptomatisk for den norske økonomien idag. Vi har penger i bøtter og spann på oljefondet, men i fastlandsnorge er det ikke råd til noenting. Ikke det at det er lite penger i omløp, det er bare det at oljeøkonomien gjør at disse pengene er så lite verd. Viktige sammfunnsoppgaver blir rett og slett ikke løst, og regningen tilbakeføres til befolkningen i form av stadig økte skatter og avgifter. Som igjen øker konsumprisindeksen og gjør pengene våre enda mindre verd. Som igjen fører til at staten behøver mer penger. Som igjen fører til økte skatter og avgifter...etc ad infinitum.

Det går ihvertfall i dass på første klasse. Fregattene er state of the art, og visstnok meget avanserte. Problemstillingen er at de er lite verdt uten trente mannskaper, og enda mindre verdt hvis de ender opp som pynt på forsvarets kaianlegg.

Og snart skal vi kjøpe jagerfly. Også her vil vi sannsynligvis kjøre på første klasse. Totalregningen for foreløpig hovedkandidat, amerikanske Joint Strike Fighter, er visstnok over 50 milliarder.

Småpenger for rike Norge? Dette beløpet kunne jevnet all gjeld til helseforetak, veiforetak, skoler og kommuner med jorden. Og det med penger til overs. Som før, regner jeg ikke med at det finnes penger til disse formålene på noe budsjett.

Et gratis tips til Stortinget. Hva med å innføre en ekstra forsvarskatt? Vi kan jo ikke forvente å få alt opp i hendene heller!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Dette er vel Norge i et nøtteskall?

Stå på!

Trond.

Helge Samuelsen sa...

Takk for det :o)