tirsdag, mars 17, 2009

Perspektiv


I forbindelse med Perspektivmeldingen uttaler Kristin Halvorsen:

I tiårene framover vil vi stå overfor store utfordringer knyttet til klima- og miljøproblemer, globalisering og aldrende befolkning. Perspektivmeldingen 2009 tar opp sentrale utfordringer og valgmuligheter for norsk økonomi i tiårene framover.

Og det er helt korrekt. Perspektivmeldingen
tar opp disse problemstillingene. Men meldingen har ingen løsninger.

La oss se på noen av de generelle påstandene:

Den norske samfunnsmodellen kjennetegnes ved gode fellesskapsløsninger, høy velferd og jevn fordeling.

Dette er sprøyt. Til nød kan man akseptere at dette er målsettinger, men det beskriver ikke det norske samfunn slik det fremstår idag. Felleskapsløsningene er overhodet ikke gode. Man ligger på etterslep i all satsing på infrastruktur, velferden vakler under massiv feilslått politikk i NAV og pensjonsutsiktene i fremtiden er meget usikre. Jevn fordeling kan vel bare overbetalte Stortingspolitikere med frynsegoder kastet etter seg se. Jeg ser den ikke. Vi har hatt en utvikling i mange år som har gått i retning av reneste fråtsing i kapitalbransjen med bonuser og goder som en vanlig arbeider bare kan drømme om. Til og med loven skiller mellom Kong Salomo og Jørgen Hattemaker. Dette er ikke et samfunn der alle blir behandlet likt, uansett hvor mye propaganda en velger å strø omkring seg.

Globaliseringen åpner også for nye muligheter og økt velstand. Vi har høstet store gevinster av å delta i det internasjonale økonomiske samkvemmet. For små økonomier gir utbredt samhandel med andre land grunnlag for spesialisering og utnytting av nasjonale fortrinn.

For små økonomier er det viktig å utnytte nasjonale fortrinn. Det er derfor vi globaliserer vår største fordel, vannkraften - og tvinger norsk industri ut av Norge. Av andre fortrinn er det vel bare oljebransjen som blir utnyttet som nasjonal fordel.

Norge er blant de industrilandene med høyest økonomisk vekst de siste 15 årene. Det gjelder også utenom olje- og gassvirksomheten. En omstillingsdyktig økonomi har gitt høy verdiskaping og gjort oss bedre rustet til å håndtere den økonomiske uroen vi nå er inne i. (Skryt)

Med dagens produksjons- og forbruksmønstre fører den økonomiske veksten med seg store miljøproblemer. Virkningene av økt konsentrasjon av klimagasser i atmosfæren, tap av naturmangfold og spredning av helse- og miljøfarlige kjemikalier framstår i dag som de største truslene mot miljøet. (Skremsler)

Nå må man bestemme seg for om økonomisk vekst er bra eller ikke.

For å unngå svært alvorlige konsekvenser for kommende generasjoner, må det gjennomføres store reduksjoner i klimagassutslippene utover i dette århundret.

Kjempeflott. Så nå kommer vel en oppsummering av hva denne regjeringen har fått til?

Norge har erklært at vi på lang sikt skal være karbonnøytrale.

Høres bra ut. Men hva er "lang sikt"? Når oljå tar slutt?

Norge skal være foregangsland innen miljø- og klimapolitikk. Dette innebærer at vi fører en offensiv miljø- og klimapolitikk nasjonalt, blant annet gjennom sterk og målrettet offentlig støtte til forskning og utvikling av ny klimateknologi, og at vi overoppfyller våre internasjonale klimaforpliktelser.

Nå begynner det å likne noe. Vi skal altså være best i klassen. Nok en gang. Hva er da status? Den finner vi hos SSB. Der snakkes det om rekordhøye klimagassutslipp. Vi hadde en 11% økning i klimagassutslippene fra 1990 til 2007. Og tallene for 2009 viser en antatt vekst i utslipp av klimagasser innenfor samtlige sektorer fram til 2020 med unntak av petroleumssektoren som vil få reduserte utslipp fordi produksjonen går ned. Dette oppveies vel globalt av StatoilHydros satsing på tjæresand skulle en tro. Tallene forutsetter også en fortsatt overgang til tjenesteytende næringer. I fremtiden klipper vi alle håret til hverandre. Og lever av restene av oljefondet. Eller noe i den dur.

Håper ikke alle er like "gode" som oss. Å "overoppfylle" forpliktelser betyr tydeligvis noe annet på politikerspråk enn på norsk.

Hele meldingen finner du her.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Du kan banne på at her ligger det mer avgifter og venter fordi vi skal forsøke å overoppfylle et mål som ikke er fysisk mulig å oppylle med den politikken som føres.

Nemo sa...

Ja, det er du og jeg som har skylden for alt dette ;) Bare rett og rimelig at vi får skylden, for politikerne har jo ønsket forandring lenge de...

Amos Keppler sa...

Sprøyt og floskler og bedrag dominerer, mens de sanne visjonene uteblir.

Som sagt: hadde det enda vært noe, men man finner det ikke om man leter med lupe engang.

Nemo sa...

Nei, jeg kan heller ikke se at man prøver litt engang. Det er samme gamle våset som resirkuleres om og om igjen.

Jeg er faktisk villig til å betale for et bedre miljø. Men ikke for at dette systemet skal fortsette å bedra.

Admiral_Gringo sa...

Ingenting er som en kopp kaffe om morgenene, pluss en Helge-slakt av politikernes tomprat.

Er du fortsatt bannlyst på Bloggrevyen?

Nemo sa...

Bare hyggelig at jeg kan gjøre morgenen noe mer interessant ;)

Jeg vet ikke om jeg er bannlyst eller ei, men får ikke legge inn innlegg lenger. Bryr meg ikke om det. Om en stund blir folk sikkert lei alt tompratet og flokker til VIRKELIGE blogger.

haha! As if...

Nemo sa...

Hoi - jeg kom inn på Bloggrevyen igjen! Jaja - så ser de kanskje lyset :)

Så spørs det om jeg ønsker å løfte MIN boikott hehe

Admiral_Gringo sa...

Aye.

"Slow blogging" er bloggingens framtid.
Småchattingen blir overtatt av mikroblogging a la twitter.

Du skulle registrere deg på twitter forresten; man kan skrive 140 tegn i hvert innlegg, og nettlenker genereres automatisk.

(Litt som SOL med tegnbegrensing og uten bildemuligheter)

Perfekt til smalltalk.
Selv Obama har tatt`ann :)

Henrik sa...

Jeg støtter forslaget om Twitter-konto, Helge. Det kan være kjekt for leserne dine å chit-chatte litt også.

Så klart, dersom du avskyr chit-chat og blogger nettopp for å slippe dette, så vil en Twitter-konto være selvmord. ;)

Jeg er HenrikWL på Twitter i hvert fall (duh), i fall det skulle være av interesse. Har (faktisk i skrivende stund) begynt å ta det i bruk igjen.

Admiral_Gringo sa...

Man kan også bruke twitter slik som aviser og TV-kanalene gjør.

Man oppdaterer med nettlenker.
Like enkelt i bruk som de fleste bloggportaler.

Nemo sa...

Takk for tipsene, men jeg tror HenrikWL treffer spikeren på hodet når han sier:

Så klart, dersom du avskyr chit-chat og blogger nettopp for å slippe dette, så vil en Twitter-konto være selvmord. ;)

Jeg må si at jeg knapt har tid til å oppdatere bloggen, og har flere emner som er noen måneder ganle som burde vært skrevet om.

Jeg er heller ikke så overvettes interessert i høye lesertall. Om noen søker på internett og får min versjon av saker i ny og ne er det greit for meg - selv om jeg selvsagt setter meget stor pris på mine faste lesere ;)

Henrik sa...

Whatever floats your boat, Helge!

Jeg vil mye heller at du oppdaterer bloggen med den høye kvaliteten vi er vant til og i ditt eget tempo enn at du skal brenne deg ut på alskens ræl som du egentlig ikke er interessert i bare for å tekkes leserne. :)

Nemo sa...

Takk for det, Henrik. Jeg hadde en periode der jeg følte jeg måtte ha et visst volum per uke, men det ble til at jeg bare skrev venstrehåndsarbeid. Så nå blir det skrevet stort sett når jeg føler at jeg kan bidra med annet enn bare synsing over et tema i mainstream. Flott at du og flere setter pris på det!