lørdag, november 22, 2008

Kameler på billigsalgSå lenge kameler er på tilbud er det bare å kjøpe så mange man kan.

Det skal ikke mer til enn en ministerpost og litt regjeringsmakt for å hjernevaske selv SV-ere. Kristin Halvorsen snakker nå tvert imot det en skulle anta var hennes egen overbevisning, fordi hun nå er blitt ansvarligTM nok til å innse at samfunnet er avhengig av forbruk.

Dette skulle indikere at SV's offisielle politikk er basert på en alvorlig sinnsforstyrrele. Nemlig illusjonen om at fotformsko og rødvin blandet med diffuse tanker er nok til å skape ideer som kan overstyre virkeligheten.

I en verden styrt av fornuft, ville alle SV-ere idag forlatt partiet. Fordi det er så klart at det ikke finnes vilje eller mulighet til å forandre verden i partiet. Når det kommer til stykket, så er alt bare tomprat. Enten så er ikke ideene gjennomførbare i praksis, og dermed irrelevante, eller så er det slik at partiet har blitt fanget av ønsket om makt og dominanse, og derfor ikke ønsker forandringer.

Og nå forventer kanskje de fleste at en erklært libertarianer vil si at det er SV's ideer som er ugjennomførbare. Og det er riktig.

Men grunntanken om at samfunnet bør endres er korrekt. En forandrer imidlertid ingenting ved å tenke små tanker som legges bort så snart virkeligheten viser seg. Selvsagt bør forbruksmønsteret vårt endres. Og selvsagt bør fordelingen av ressursene i samfunnet endres. Men slikt skjer ikke ved å tenke gode tanker. Slikt skjer ved å forstå hva som skjer, hva som er problemet, hva som er den underliggende årsaken til at TESDE (Ting Er Som De Er).

Og den underliggende årsaken er ikke at mennesker må ha ressurser for å leve. Så å tyne skatter og avgifter ut av folk for å senke forbruket VI (Virker Ikke). For det eneste en oppnår er å øke MK (marginalitetskravet), og det fører til at flere og flere blir utsatt for et fysisk og psykisk press for å være med på KFTP (Karusellen For å Tjene Penger), og det favoriserer selvsagt bare de med TTNP (Tilgang Til Nye Penger), som regel er dette de som allerede har TTSK (Tilgang Til Stor Kapital)

Og det fører igjen til at det er mer lønnsomt å FP (Flytte Penger) enn å SV (Skape Verdier - må ikke forveksles med partiet som ikke vil skape verdier).

Når det er mer lønnsomt å FP enn å SV vinner de med TTNP, og alle forsøk på å skape et godt samfunn for alle VI, fordi MK skaper fattigdom og favoriserer de med TTSK. TESDE uavhengig av ville ideer og ønskedrømmer.

Og DET er vanskelig å forstå?

Løsningen? Vær vennlig å forstå at staten alltid har ført en pengepolitikk som favoriserer de rike. Vær vennlig å forstå at så lenge dette systemet er operativt, nytter det ikke å snakke om rettferdig fordeling. Vær vennlig å forstå at pengepolitikken legger opp til evig vekst. Vær vennlig å forstå at å snakke om å begrense vekst da er å foreslå at vi skal tyne de fattige.

Vær vennlig å forstå at de underliggende mekanismene i samfunnet umuliggjør enhver form for SV-politikk. Så driter en seg ikke ut ved å finne ut at det ikke funker og ønske det motsatte når en kommer i posisjon.

Gode venner, ta på fotformskoa og drikk en flaske (eller ti), og forstå at samfunnet aldri endres ved å videreføre det gamle.

23 kommentarer:

frr sa...

Men Helge, det vil de da vel aldri forstå. I dag har jeg til og med fått høre at SV egentlig er for høyt forbruk og bærekraftig utvikling. De må se verden på en annen måte enn det du prøver å forklare dem, ellers sitter de på noen tanker som er helt revolusjonerende gode.

Strengt tatt: Trollet sprekker i solen, og SV rakner i møtet med virkeligheten.

Helge Samuelsen sa...

Ja, troll har det med det.

Ubegripelig da at en faktisk har troll på Stortinget!

Lyset må ha problemer med å trenge inn i de innerste korridorene.

Anonym sa...

Ja, men når det nå en gang faktisk finnes en betydelig forekomst av troll i befolkningen, trenger de da også representasjon, må vite...

Slik er nå en gang demokratiet - like it or not.

Helge Samuelsen sa...

Ja, det er klart, anonym.

Trollene har jo også rett til å bli representerte. Dog er det jo en demokratisk nødvendighet/plikt å forsøke å avsløre alt "trolleri" uavhengig av politisk farge.

For fakta må jo til for at folk skal kunne ta avgjørelser. Og fakta er - som Kristin nå tydeligvis har erfart, at en må forholde seg til virkeligheten.

kurt sa...

Skikkelig morsomt. Det skal bli morsomt å se når SV tar inn redusert vekst igjen i partiprogrammet, og hvilke argumenter de da kan bruke.

Slik jeg ser det argumenterer du for mindre vekst og mer bærekraft basert på fungerende prinsipper i motsetning til alle andre.

Stå på!

Helge Samuelsen sa...

Takker.

Vel, bærekraftig vekst er et oxymoron. Stabilisering og tilsidesetting av enkelte av de mest ekstravagante vanene våre må nok uansett til.

Amos Keppler sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Amos Keppler sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Amos Keppler sa...

bunnen er nådd. Det lille sv hadde igjen av eksistensberettigelse forsvant med kråkas ord...

Hennes siste oppfordring til det norske folk om å shoppe til det svir.

De var en av de få gjenværende motstrømpartiene igjen i norge. I hvert fall ga de inntrykk av å være det.

Det er deprimerende.

De kan like gjerne legge ned partiet. Har de blitt venstre? Har de blitt ap? Er de i det hele tatt noe lenger, verken fugl eller fisk?


Det er slett ikke sånn som Hildring sier, at de rakner i møte med virkeligheten. Det er det at sluker rått den illusjonen de ettersigende har vært så kritisk til.

De ser tydeligvis ikke lenger de åpenbare fordelene ved den såkalte finanskrisen, at den får verden til å bruke og forbruke mindre resurser, noe verdens mennesker burde ha begynt å gjøre for lenge siden, uten at man hadde blitt tvunget til det.

Kanskje til og med julesalget går fløyten. SV-folkene, hvis det hadde vært tak i dem burde ha danset på bordet. Det gjør jeg.

forøvrig, hvis hun hadde økt syketrygden min med femti prosent så kunne jeg kanskje ha blitt overtalt til å kjøpe noen få unyttige ting jeg ikke har bruk for ekstra.

Helge Samuelsen sa...

Vel, det er det unyttige forbruket som bør bort. Julehandelen er et godt eksempel, uten at jeg sier den bør forsvinne for godt. Dog er det aldeles ikke nødvendig med det overstadige forbruket som det representerer idag.

Som fikk meg til å tenke på juletresalget. rent sløseri. Før i tiden, da det var langt mindre mennesker i verden, og de fleste hugget sitt eget tre - vel, fremdeles bortkastede ressurser, men dog...

Idag er det blitt produksjon som går på bekostning av for eksempel matproduksjon. Enorme ressurser går med til å dekke et behov som ingen egentlig har.

Et tre i hagen gjør samme nytten (dvs bedre) - det hele ligger bare i hodet på folk, og hva en forventer.

Vel, det var en digresjon.

Nei, SV ønsker nok ikke forandring. Hadde de bare det, ville jeg hatt respekt for dem, selv om jeg på mange områder ønsker andre løsninger.

Finanskrisen er ingen løsning. Snarere tvert imot er det nok en mulighet til å overføre ressurser til finansmiljøene. Og systemet kjører på som før om noen år.

Og det er utrolig at milliardene sitter svært løst i forhold til å hjelpe bankene, mens det ikke kan brukes penger på å for eksempel redusere skatten for de som tjener minst. Det inkluderer selvsagt trygdeordninger. I den enden kan vi nok tåle litt mer forbruk, mens i andre enden bør vi nok heller se en alvorlig innstramming.

Det er jo nettopp dette regjeringen nå gjør stikk motsatt!

Amos Keppler sa...

Å jada, finanskrisen er ingen god løsning, selv om den er litt morsom i måten mange betrakter den på. De på toppen snor til seg uansett, så lenge systemet er som det er. Det er laget for å tjene toppen på pyramiden. Men slik det er i disse dager, så er slike «kriser» det eneste som engang kan bremse måtelig menneskenes enorme overforbruk.

Min kommentar om økt sykelønn VAR ironisk ment...

Jeg kommer ikke over Kristins kommentar, snakk om personlig paradigmeskifte, og hun kaller forandringen ansvarlig.

Hvilken skyhøy bullshitfaktor.

Helge Samuelsen sa...

Det store spørsmålet er om Kristin virkelig HAR hatt et paradigmeskifte, eller om hun bare virrer rundt som en hodeløs kylling.

Amos Keppler sa...

Litt av begge deler, antar jeg, og ingen av alternativene der er attraktive.

Helge Samuelsen sa...

Sannsynligvis har hun hørt på rådgiverne + fått fortalt hvor skapet skal stå av Jens' folk. Men jeg kan ikke tenke meg at et mellomfag i sosialpedagogikk gir grunnlag for å FORSTÅ det hun holder på med uansett. Ingen tyngde der, med andre ord.

På den annen side så KUNNE jo mangelen på innsikt blitt brukt på en POSITIV måte, nemlig å ta hensyn til en politisk visjon snarere enn å herme etter det etablerte syn.

Men det skjedde altså ikke.

Kristin har også grunnfag i kriminologi(?) - det passer bedre, for denne regjeringen er mer eller mindre kriminelt dårlig!

:)

Amos Keppler sa...

Det finnes ingen visjoner, ingen friske tanker om morgendagen, ingen vilje til å styre bortenfor omstendighetene. Som vanlig henger norske regjeringer seg på lasset og knapt nok det.

Til og med gordon brown kan sies å ha tatt tak i feks finanskrisen på et vis. Det er hans løsning som har blitt holdt fram som et eksempel til etterfølgelse. Gordon Brown! Men norges regjeringer er knapt mer enn et forretningministerium, en forvalter. Ingenting om Barack Obamas visjon om forandring, selv om enhver sosialdemokratisk regjering burde ha grepet tak i det med begge hender. Selv om Obama dessverre er (trygt) forankret i det etablerte samfunnet så SATSER han på miljø, og vil bruke det som en motor til å forandre samfunnet. Her i landet henger de alle fortsatt igjen i fortiden. Her er det fortsatt bare en salderingspost i statsbudsjettet.

Jeg forventet ikke særlig mye på forhånd, da jeg som kjent er kritisk til selve systemet som helhet, men jeg har likevel blitt skuffet. Det sier ganske mye, spør du meg...

Helge Samuelsen sa...

Norge og hele gjengen i posisjoner er utdannet, hjernevasket og tillært at Oljeindustrien er et gode, og at vi er verdensmestere på alt.

Da blir det ikke vanskelig å forstå at Obamas satsing på miljø ikke nevnes. Slikt er jo en trussel mot hele det eksisterende paradigme.

Innerst inne må jo regjeringen håpe at Obama mislykkes totalt. For hvis han lykkes vil de selv se ut som rene idioter.

Amos Keppler sa...

Enda mer enn nå, ja.

«Rompa» er forøvrig kodeordet nedenfor akkurat nå.

henrikwl sa...

Dette utsagnet fra Kristin Halvorsen er vel spikeren i kista for enhver illusjon om at sosialdemokratiet fordrer reell endring.

Sosialdemokratene har siden krigen gjort mye bra for menigmann i Norge og har holdt de skabbete kjøterne på høyresiden ute i fra lommebøkene til arbeiderne, men nå er det vel soleklart at vaktene sover på post! Tendensen har vært tydelig i noen tiår, men nå står det jo svart på hvitt her.

Helge Samuelsen sa...

Ja, men sosialdemokratene har lenge vært innom menigmanns lommebok selv.

Dog har det jo vært på sin plass med vaktbikkjer mot kapitalmisbruk og kapitalmonopolisering.

Det er lenge siden AP var et arbeiderparti - og SV viser seg nå å være tilhenger av samme suppa.

Folk må se sin plikt til å IKKE bidra til vekst for vekstens egen skyld, eller forbruk for forbrukets egen skyld. Hovedproblemet ligger ikke i at folk eventuellt bruker mindre penger, men at det økonomiske systemet er giret inn mot avsindig forbruk. Hadde enda SV kommunisert at de øsnker å gjøre noe med det, kunne en kanskje leve med at de for eksempel ikke ønsker en for brå overgang.

Men det er nå helt klart at ihvertfall ledelsen i SV faktisk ønsker å opprettholde det nåværende paradigme. Til og med med et smil.

Milton Marx sa...

Skulle gjerne hørt Kristins definisjon på en kapitalistlakei...

Ellers tenker jeg litt på diverse Hollywood-filmer, hvor man kaller noen for en "tom dress" når man skal fornærme dem.

Jeg synes ikke jeg ser tilstrekkelig innhold i Gucchi-dressene til Kristin.

Helge Samuelsen sa...

Nei, innholdet i dressen er mindre enn forventet(?). Innholdet mellom ørene er det også, vil noen si.

Per egendefinisjon er Kristin selv del av problemet, ingen har vel trukket inn mer kjøpekraft enn sittende regjering. Løsningen ligger med andre ord snublende nær, hvis formålet er å starte en ny kjøpefest.

Admiral_Gringo sa...

Det er få i dette landet som har innsett at vi går mot den største finanskrisen verden noen sinne har vært i.

Dette har vi blitt advart mot i lange tider nå, men likevel har de fleste nordmenn hatt store skylapper på.
Så når virkeligheten endelig går opp for dem, så treffer den dem som et knytteneveslag.

De som fremdeles lytter til boligmeglere og går og kjøper seg et hus til etpar millioner, er virkelig dagens og morgendagens tapere.

Det vil denne gangen bli en langvarig krise; som vil vare i flere år, og minst like lenge som den oppkonstruerte oppgangen som meglere og slue finansfolk laget i stand nettopp for å berike seg sjøl.

Den lille krisen vi hadde på åttitallet vil fortone seg som lett overskyet i forhold til det tordenbraket som nå vil treffe oss.

Men helt til siste slutt er det som vanlig noen som ikke tror det som de blir advart mot; det er veldig synd på disse individene, men de kan ikke skylde på noen andre lenger enn seg sjøl.

Krisen slår ikke til for fullt her i landet før til våren 2009 - får bare håpe at de fleste har tatt til vettet og ikke lenger lar seg lure av meglere, som nå i en desperat dødsdans prøver å tjene noen siste kroner på de få naive som er igjen.

Lykke til, det blir tøffe tider fremover, tøffere en vi innerst inne vil innrømme.

Helge Samuelsen sa...

Eneste lyspunkt er at krise er som regel en forutsetning for forandring.

Jeg vil derfor oppfordre alle til å spare og tenke på å begrense sitt forbruk slik at en kan takle morgendagen. Motmiddelet er ikke mer avsindig forbruk, men snarere et mer naturlig og kontrollert forbruk.