torsdag, oktober 09, 2008

Usselt

Den amerikanske finansinstitusjonen American International Group Inc. (AIG) ble nylig reddet av amerikanske skattebetalere, og etter å ha ledd hele veien til banken feiret ledelsen med å reise på spa og golfe på luksushotell. Prislapp 2,7 millioner.

Ganske usselt er kommentaren fra presidentens talskvinne Dana Perino.

At denne delen av næringslivet er 110% korrupt, inkompetent, egoistisk og en skamplett på menneskeheten, visste vi fra før sett i lys av alle de skandaler som har vært tidligere, men som utrolig nok ikke har fått varselbjeller til å ringe i tidenes mest inkompetente amerikanske administrasjon. At disse finansblodiglene i tillegg ikke har skjemmevett til å ihvertfall vente til medias søkelys er av dem før de fortsetter gildet, vitner om manglende gangsyn verre enn en blind mann i tåke midt på svarteste natta. Det er ikke denne spesielle saken vi bør ta lærdom av. Lærdommen bør være mer generell; at slike mennesker aldri bør reddes ut med skattebetalernes penger. Snarere tvert imot bør de gjøres personlig ansvarlige for det uføre de med sin inkompetanse har brakt andre opp i. Å gi dem mer penger for å fortsette galskapen vitner om vett mindre enn mammaen til unge herr spillegale Baasland jr, som forsøksvis slukker branner med bensin.

Etter å ha mottatt den største redningspakken noe privat firma noensinne har fått i USA, er det tydelig at galeien fortsetter som før. Noen med IQ større enn grådighetsindeksen bør snarest inn i ledelsen, og den eksisterende ledelse settes inn i mer samfunnsnyttig arbeide. For eksempel å stemple bilskilt.

2,7 millioner er en pølse i slaktetiden i denne situasjonen, vil mange si. Prisen ved å beholde totalt inkompetente og virkelighetsfjerne mennesker i disse stillingene er imidlertid skyhøy. Prisen for å belønne slik adferd likeså.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Dette har rystet ikke bare deg og meg, men også den amerikanske kongressen. Og det illustrerer at top-down ikke vil fungere tilstrekkelig, uten at toppene og eierne ikke får forsyne seg av kaka.Dette er umoral, men det kan se ut som om mral er mangelvare i denne bransjen.

Jeg tror det var nødvendig å redde finansinstitusjoner, men ikke de ansvarlige, og ikke eierne. Imidlertid tror vel samfunnet at de har en moral som andre. De tar feil.

Einar sa...

Har ikke noe gerie på internasjonal økonomi, men mange mener redningspakken er å gi mat til en død hest.
I stedet skulle pengene vært sprøytet inn der hvor verdiene skapes, nå har regjeringen gitt pengene til de som skummer fløten etter min mening.

Admiral_Gringo sa...

Å holde på varmen om vinteren med å pisse i buksa har aldri vært en god idè - og gribber er alltid gribber - å være gribbete ligger i gribbers natur.

Jeg forsøkte å advare mot disse finansbeistene i VG og Dagbladet i 2006 og 2007 - siden blogspot-blogger ble så lite lest - men alt jeg oppnådde der var å få nettredaksjonene til å slette og boikotte meg ;)

Nemo sa...

frr,

Ja, her får vi det endelige beviset for den ukultur som eksisterer. Top-down er skreddersydd for å gi særfordeler til makteliten. Noen som lurer på hvorfor det blir løsningen? Kapitalen har råd til de beste lobbyister - det er en ting å tenke på... :)

Jeg er med på at institusjonene "må" reddes av hensyn til finanssystemet som sådan, men mener at de alikevel over tid bør avvikles på en styrt måte.

Det vil redde systemet fra kollaps, men samtidig sende de rette signaler inn i finansverdenen. Med fallskjermer på alle bauger og kanter finnes idag ingen incentiver for anstendighet.

Einar,

Ja, hvis du ser det jeg har skrevet om tankene til Ron Paul for eksempel, så ser du at han har den overbevisning at dette vil virke mot sin hensikt. Den østerrikske skolen innen økonomi vil nok være enige.

Her blir det mer fløte til de på toppene, mens de på bunn får alle problemene. Som vanlig, kunne jeg lagt til.

Admiral Gringo,

Jeg har også blitt boikottet av aviser i forhold til leserinnlegg, det var årsaken til at jeg begynte å skrive blogg i utgangspunktet.

Nå er blogspot kanskje ikke beste sted for oppmerksomhet, men dog foreløpig et redaktørfritt sted! All "ansvarlighet" i samfunnet representerer i virkeligheten den store uansvarlighet, den store slikke makta oppetter ryggen uanstendighet, den største trussel mot demokrati og garantist for føydalsamfunnet.

Amos Keppler sa...

Det kalles høy sigarføring og er visstnok noe man bør beundre.

Admiral_Gringo sa...

Jeg slutter aldri med å forbause meg over den svært utbredte oppfatningen (eller skal vi heller si vrangforestillingen) om at noen ytterst få enkeltpersoner innen finansverdenen kan singlehandedly raising the economy; bare samfunnet pøser milliardene over denne gribbebanden.

Nemo sa...

Amos,

At samfunnet har hatt en tendens til å beundre dette viser bare hvor pervers vår moral (den praktiske - ikke den teoretiske) er.

Gringo,

Min fornuft steiler. Er verden gal? Har fått høre av en kamerat at han leser en bok som har som utgangspunkt at mennesker generellt faktisk har noe som psykologisk kan defineres som en adferds svakhet/feil i forhold til vår kollektive adferd. Har ikke lest boka, og husker heller ikke navnet i farten.

Men det er mulig at en er inne på noe der.

Har lest endel psykologi, og det som er klart er at troen på autoriteter generellt faktisk er ulogisk høy. At man tillater slike maktpersoner/manipulatorer å sitte på toppen i systemene er uansett direkte uansvarlig.

But there you go.

Anonym sa...

Enkelte ledere, særlig i finansbransjen, har et grotesk oppblåst selvbilde, de er så viktige og høyt hevet at de kan tillate seg hva som helst.

Anonym sa...

Har svart deg, Helge: http://minneapolice.wordpress.com/2008/09/28/et-lite-tips/

Anonym sa...

Her er det nok flere som får øynene opp for den manglende skikkethet som får fritt spillerom i finansverdenen. Nok en profesjon som ser ut til å få frem det verste i mennesket.

Nemo sa...

Konrad,

Ja, og for meg er det helt utrolig at noen ansvarlige styrer kan akseptere denne type ledere, fordi de ofte setter kortsiktig og egen vinning foran alt annet.

tankekorset,

Takk skal du ha. Alltid kjekt å bli minnet om slikt.

kurt,

"som får frem det verste i mennesket". Nettopp. Og hvorfor verden er innrettet slik at denne type adferd faktisk lønner seg, sier litt.

Anonym sa...

Har svart deg igjen: http://minneapolice.wordpress.com/2008/09/28/et-lite-tips/