lørdag, oktober 04, 2008

Det store sviket


Soria Moria er rotfestet i norsk kultur, historien om helten som reiser mot det glitrende slott i det fjerne. Der finner han trollet, men ender opp med prinsessa til slutt. Som seg hør og bør i eventyrverden.

Regjeringen kjemper stadig mot trollet. Men prinsessa vår tror på engler og slikt, og er hverken jomfru eller bergtatt. Regjeringen tror imidlertid fullt og fast på eventyr.

"Ja, tænke det; ønske det; ville det med, - - men gjøre det! Nei; det skjønner jeg ikke" . Sa Per Gynt. Og så er vi inne i fiksjonens verden igjen.

Lokalt i Strand kommune er eiendomskatten nå nærmere 2000 kroner i året. Det begynte så fint med 500. Men så er vel fremtiden sikret? Nei, kommunen går med rekordstort underskudd på 15 millioner kroner. Kutt blir nødvendige. Pengene kunne like gjerne ha blitt kastet på havet.

Lik bompengeringen i Stavanger har mer penger ikke gitt det offentlige mer kjøpekraft. I virkelighetens verden er det ikke trollene som blir lurt, det er Espen og Kari Askeladden.

Så skal vi da få vann i bassengene, lover Stoltenberg??? Nei, vårt eneste svømmebasseng legges nå ned, og ungene får ikke opplæring i å svømme. Tenk det i vår velstand. Vi har ikke lenger råd til å lære ungene å svømme. Kanskje vi er bedre til å lære dem å drømme? Soria Moria.

Og så skal vi kjøre mindre bil. For de som ennå har råd til å ha en gammel traver, så blir det nå flere mil til nærmeste svømmebasseng. Men la oss for all del øke avgiftene litt til, så er det bare de bemidlede som kan spise kirsebærene i samfunnet. Det er jo ikke nok til alle uansett.

Så har en tenkt. Kloke hoder gjør ofte det. Strategien i Norges land og rike er å ha dyr strøm, og å ønske at folk skal bruke alternative oppvarmingsmuligheter. For vi bruker så mye strøm i landet vårt. Mye mer enn spanjoler og franskmenn. Riktignok har vi et annet klima, men det får være måte på. Europa trenger vår kraft mer enn oss selv. Alternativet for de fleste uten formuer er vedfyring. Nå meldes det at det kan bli knapt med ved.

Økende strømpris gjør at det allerede er knapt med ved. På landsbasis øker produksjonen. Leser vi i avisen. Men det blir alikevel manko og høyere priser.

"Om jeg hamrer eller hamres, – ligefuldt så skal der jamres!"

Men det blir nå mest med hamringen av vanlige folk. Og de som har aller minst er det ingen som tenker på i dette herskap og tjenere-samfunnet. Og jamringen er uansett på ingen måte på nivå med hamringen. Det behøves sterke stemmer for å bli hørt i oljelandet. Stoltenberg har forøvrig ennå oljefyr, fordi det var så uhamstlig å bytte den ut.

Apropos det; så var det CO2 utslippene da. Vi har jo større utslipp enn noengang før, først og fremst på grunn av gullkalven - oljebransjen. Vår nye Gud. Og så får vi gasskraftverk, og Lyse bygger ut gassrør til forbrukere slik at vi kan bruke mindre strøm, og heller slippe ut mer CO2.

Men Norge skal være BEDRE enn Kyoto. Vi lever i Soria Moria, drømmenes og eventyrenes verden.

God bedring.

11 kommentarer:

kurt sa...

Glitrende. God gammel Kompromissløs kvalitet!

Anonym sa...

Godt sagt!!!!!!

Aina sa...

Fabelaktig ;)

solagutten sa...

Soria Moria er ikke godt gjennomtenkt. Det er et drømmeslott som aldri kan nås. Lokketilbud!

Helge Samuelsen sa...

Takk allesammen. Man anstrenger seg for at behage.

Arve sa...

Og i Absurdistan sluker alle propagandaen rett ned så lenge de klarer å opprettholde en viss levestandard med å refinanisere en bolig som eliten kaller et investeringsobjekt! Å når en livsnødvendighet blir kalt for et investeringsobjekt så skal det skattlegges! Særlig hvis man har lite penger fra før! Alt fremstår i dag som absurd og eventyrlig for stadig flere av oss!

Helge Samuelsen sa...

Nettopp, Arve. Absurd er ordet.

En må anta det bare er et spørsmål om tid før klær, møbler og mat også blir ansett som investeringer, og skal skattes for.

Det vil si - skattes for enda en gang ;)

Milton Marx sa...

En må anta det bare er et spørsmål om tid før klær, møbler og mat også blir ansett som investeringer, og skal skattes for.

Betale du itj moms, du'a?

Laila sa...

Det var vel nettopp derfor han la til presiseringen etterpå, tenker jeg ;-)

Laila sa...

Godt skrevet innlegg forresten, Helge (som vanlig). Den som hadde din kapasitet, du... *får drømme litt, jeg også, som regjeringen*

Helge Samuelsen sa...

Milton,

Som Laila sier - jeg skrev jo enda en gang - skjønt det blir jo ikke andre gang, men tredje gang en i så fall skatter for samme pengene. Minst.

Det jeg tenker på er en ny skatt som går direkte på formue eller "fordel". Det er jo en fordel å spise mat - så hvorfor det ikke finnes fordelsbeskatning på evnen til å kjøpe mat er en gåte. Og det ligger jo en liten formue for eksempel i klesskapet til folk også. Ingen skatt er for liten, ingen for stor... :)

Laila,

Takk skal du ha.