fredag, oktober 24, 2008

Historietime

Maria Antonia Josepha Johanna von Habsburg-Lothringen levde en gang i et kongedømme der Solkongen regjerte. Og hun var Dronning. Slik skulle det være, for hun var født Arkehertuginne, med sølvskje i munnen. Aldri noengang manglet hun noe i sitt liv som penger kunne kjøpe. Og ektemannen fikk hun på grunn av tittelen mer enn noe annet. Alt opp i hendene. Goody.

All makt lå hos Kongen, og makten måtte vises for hele verden. Praktfulle haller, overdådige rom, hager store som skoger. Og alt dette var bare for en jakthytte å regne blant kongens eiendommer. Versailles. Et lite sted utenfor storbyen Paris til å slappe av. Eller feste. De åt og drakk. Og imponerte gjester med sin rikdom. Pengene flommet inn, og arkitekter ble leiet inn. "Jakthytten" ble et palass. Landskapet ble temmet. Kunstige sjøer bygget. Fontener anbrakt i symmetrisk perfeksjon. Ingenting var for fint eller kostbart for Solkongen og hans Hoff.

Og Marie storkoste seg. Samvittighet for de fattige, som bar byrden av fråtsingen hadde hun også. Da det ble kjent at skattene hadde vokst så store at folket ikke hadde råd til å kjøpe brød, mente hun de kunne spise kake.

Det var sikkert godt ment, for kake hadde Marie spist så mye hun ville av hele livet. Ja, en kan gå så langt som å si at livet var en kake for henne. Evig søtt. Evig luksus. Hennes liv ble beskrevet som "idyllisk".

Det ble det slutt på, fordi folket bestemte seg for å kutte hodet av både henne og Kongen. Det er grenser for alt. Og grensen var nådd for lenge siden da Marie snakket om kaker. Stakkar. Hun visste kanskje ikke at når en ikke har råd til brød, så har en heller ikke råd til kaker. Hva VAR det med disse fattigfolkene? Hvorfor måtte alt være så komplisert?

Erik har også tenkt litt her i landet. Ikke Gamle Erik, men Solheimen altså. Riktignok er han ingen Marie Antoinette, men han synes å være like fjernt fra virkelighetens liv som henne. For borgere av Norge har lenge kjøpt brukte biler, importert fra mer siviliserte land, fordi avgiftene er så høye. Nå har det seg slik at disse avgiftene har ført til at bilparken i Norge er eldre, og derfor mer forurensende enn den kunne vært uten særnorske avgifter. Så nå vil han at folket sk
al kjøpe nye biler. -"La dem slutte å kjøre rundt som fattigfolk", sier Erik. "Jeg kjører til vanlig i BMW 745 med sjåfør - med følgebil - det bør folk prøve! Nye, gode biler er tingen! Og sjåførene er så hyggelige."

Og ekkoet av "La dem spise kake" runger gjennom århundrene For de priviligerte kan jo ikke forventes å forstå hvordan menigmann og -kvinne har det. For det er sikkert ikke så mange som kjører omkring i eldre biler istedet for krem-bilene bare på purt faenskap. En annen sak er at nyere biler ikke slipper ut mindre enn eldre av noen annen grunn enn at de bruker mindre på mila. Det betyr at når vi selger overskuddsbensinen til andre land, slik at de kan bruke den opp, er klimaregnskapet nøyaktig det samme.

Kan noen stemme disse priviligerte rævhullene bort snart. My 'ead 'urts.

Tillegg: Dette er jo ekstra frekt, fordi regjeringen Stoltenberg II har sørget for å bringe norske utslipp av CO2 til en all time high. For å redde situasjonen, skal altså arbeiderklassen ta regningen.

CATS LIKE ME AND YOU
HAVE GOT LAWS
THAT THEY ADHERE TO
LAWS OUTSIDE THE LAWS
AS LAID DOWN
BY THOSE WE DON'T SUBSCRIBE TO
THE WORLD IS GETTING STRANGER
BUT WE'LL NEVER LOSE HEART
WE CAN'T JUST WAIT FOR THE
OLD GUARD TO DIE
BEFORE WE CAN
MAKE A NEW START
BRING ON THE REVOLUTION
(KEEP THE PRESSURE ON)
I WANNA DIE FOR SOMETHING
BRING ON THE REVOLUTION
I WANNA DIE FOR SOMETHING
BRING ON THE REVOLUTION
I WANNA DIE FOR SOMETHING
BRING ON THE REVOLUTION
I DON'T WANNA DIE FOR NOTHING
FOR EVERY FREEDOM FIGHTER
I WANNA HOLD ON TIGHTER
TO THE HOPE AND WILL YOU GAVE
YOU WERE THE BRAVE
YOU WERE THE BRAVE
AND ONE DAY
WHEN I HEAR YOUR CHILDREN SING
FREEDOM WILL RING
FREEDOM!
WHEN WE WATCH THE CHILDREN PLAY
REMEMBER
HOW THE PRIVILEGED CLASSES GREW
AND FROM THIS DAY
WE SET OUT
TO UNDO WHAT WON'T UNDO
LOOKING FOR THE GRAND
IN THE MINUTE
EVERY BREATH JUSTIFIES
EVERY STEP THAT WE TAKE
TO REMOVE WHAT THE POWERS THAT BE
CAN'T PROVE
AND THE CHILDREN WILL
UNDERSTAND WHY
BRING ON THE REVOLUTION
(KEEP THE PRESSURE ON)
I WANNA DIE FOR SOMETHING
BRING ON THE REVOLUTION
I WANNA DIE FOR SOMETHING
BRING ON THE REVOLUTION
I DON'T WANNA DIE FOR NOTHING
BRING ON THE REVOLUTION
I WANNA DIE FOR SOMETHING

13 kommentarer:

Arve sa...

Jeg har spurt de aller fleste i denne regjeringen hvorfor jeg ikke får lov til å ha bil! Svaret jeg får er bare tøv og vas! I dag må min sønn holde oss med bil! Vi klarer oss ikke uten bli på grunn av manglende knær og hofter! Det nekter denne regjeringen å ta ansvar for! Denne regjeringens lakeier klarte til og med å finne dividende 1400 kroner måneden i 5 år fremover på våre medisinutgifter og vårt bilhold til utbetaling til dem selv for skjønnsligning som er 18 år gamle? De klarer altså å ta fra et ektepar med en nettoinntekt på 16 000 kroner måneden både penger til bilutgifter og til drift av bli og medisiner å dele disse pengen ut til gjeldoppkjøpere og til inntekt for seg selv! Tyskland blir sikkert ikke glad for Solheim sitt utspill! De sender jo flere tusen godt slitte biler til Norge hvert år slik at de selv kan opprettholde en ny bilpark! Tyskland, England og resten av Europa tilhører nok en annen jordklode en den Norge ligger på! Denne fattigdomsregjeringen blir jeg bokstavelig så kvalm av at jeg nå må gå på do og spy! Disse såkalte miljøfolket i SV driter i om folk dauer rundt dem bare de kan sitte på sin høye hest å belære oss andre om hvor miljøvennlig de er og om hvor snille de er mot de fattige i Afrika! Drittsekker har vi nok av i dette samfunnet! Mannen sitter jo der å gliser med sitt falske prestesmil! JEG GIR IKKE FEM ØRE FOR DEN DRITTEN DER! Jeg begynner å forstå mer for hver dag hvordan ekstemisme oppstår når vi har slike folk til å styre oss!

Arve sa...

De fattige skal få steke i sitt eget fett npr verden skal reddes fra finansjævlene og klimakrisene! De rike vil alltid kjøpe seg fri som fan!

Helge Samuelsen sa...

Situasjonen din bedrøver meg, Arve. Håper bare at ting ordner seg etterhvert.

Men det er lite sannsynlig med den menneskefientdlige politikk som føres.

En annen sak som Solheim og andre dillettanter ikke har fått med seg er at en kan kjøre en gammel bil i ti år før tiilsvarende utslipp ved å produsere en ny bil er oppnådd. Det er ikke så enorm forskjell på utslippene på nye biler, og i den store sammenhengen er det lite å hente her.

Norge er faktisk med på å hjelpe å BEVARE ressurser. Å kaste biler før de er "utbrukt" er miljøsvineri.

Men det bryr ikke SV seg om. For det er symbolpolitikken som teller.

Milliarder til bankene har en i bakhånd. Men skattelette til de med minst inntekt er fy-fy. Logikken er fraværende, men avslører at "samfunnets" valg er styrt av lobbyvirksomhet fra de store. Det er korrupsjon på høyeste nivå og en skam og et svik.

At kameraderiet og kompisveldet også er en del av likningen er faktisk en mindre sak enn dette. Men likefullt gjennomkorrupt.

At sosialistene nå har presset de fattigste i kne, og driver enda flere inn i fattigdomsfella med alle skattene, avgiftene og påbudene og folk ennå ikke reagerer, er trist. Rett og slett trist.

frr sa...

Her har du gode poenger, Helge. Fordi staten gjør to ting: Høye avgifter på nye biler, slik at mange tvinges til å kjøpe gamle biler, for så å forby de gamle bilene. Dette er SV som har fjernet seg langt fra folks hverdag. Desverre.

Elektriske biler skal visstnok være unntaket, men det er vel bare til det finnes få alternativer. For avgiftene vil nok Solheim ha uansett.

Laila sa...

Eller hva med den nye statsministerboligen til 315 millioner!
Jeg ble uvel da jeg så reportasjen.

Mon tro hva denne perioden (som vi er i nå) kommer til å gå inn i historien og bli referert til som, av våre etterkommere (med tanke på samfunn, styring og stell, altså). Bare en tanke som slo meg. Jeg har dog ikke peiling på historie, så for alt jeg vet, er det kanskje ingenting spesielt med denne tiden i forhold til andre tidsperioder :p

E.H. sa...

Huff Laila, jeg så overskriften i går, men styrte unna fordi jeg visste jeg bare ville bli uvel av å lese.

Er dette lov tenker jeg bare, bruke skattepenger (jeg regner ikke med det er finansiert på andre måter) på luksushjem til statsminister m/familie.

Tidligere konger samlet jo også inn penger fra befolkningen til å bygge overdådige slott til seg selv og sine.

Forskjellen er vel bare den at i dag stemmer de fleste fram denne galskapen og tror at det gavner dem selv.

Helge Samuelsen sa...

Frr,

Jeg har verken råd til ny elektrisk bil (har behov for større enn Think og slike dvergbiler), eller ny bensinbil. Må snart ha "ny" bruktbil, men i dagens situasjon så blir det vanskelig å velge, for faren er jo at den blir forbudt, eller helst skattet ihel. Strategien er vel kanskje heller å trekke tilbake forbudet, og heller være "snille" å bare legge på avgifter istedet.

Muligens Solheim mener jeg ikke bør ha mulighet til å komme meg på jobb. Det passer meg fint, hvis han garanterer lønn.

Lokalt lover de elektriske biler og hydrogenbiler gratis gjennom den planlagte Ryfast-tunellen. men det går jo ikke hvis "alle" kjører elektrisk (det er ingen hydrogenstasjoner, så det blir ikke aktuellt uansett).

Nei, det er nok slik det var med dieselbilene, "lokketilbud".

Laila,

Ja, jeg tenkte å kommentere Statsministerboligen, men orket rett og slett ikke :)

Lurer på om Jens må betale skatt for fordelen av å bo i gratis luksus? Jeg vet jeg betaler skatt på fordelen av å bo i underkant av ordinær standard.

e.h.

Problemet er vel at det ikke finnes noe alternativ å stemme på? De eneste som kunne være mot slikt med noen innflytelse er vel (teoretisk) SV, men de er jo i regjering nå. Dessuten er de mer interessert i å flå menigmann for nettopp å få råd til slikt! Så lenge luksusen er for deres egne har sosialistene alltid likt tanken å bruke andres penger!

Det er på grunn av slike tilstander jeg anbefaler å stemme blankt. Mange mener dette betyr null innflytelse, og null rett til å klage. Dette er selvsagt tull, fordi en kan ikke tvinges til å velge mellom pest og kolera. Bare hvis systemet kollapser får vi forandring. Ikke store sjansen, men slik er det.

Laila sa...

Sitat (E.H.):
«Tidligere konger samlet jo også inn penger fra befolkningen til å bygge overdådige slott til seg selv og sine.
Forskjellen er vel bare den at i dag stemmer de fleste fram denne galskapen og tror at det gavner dem selv.»


Forskjellen på da og nå, ja. Og så har vi vel aldri før hatt en slik rikdom å bruke av som i dag (som egentlig kunne gjort helt slutt på fattigdom blant borgerne).

Helge Samuelsen sa...

Godt poeng, Laila.

Det er jo forsmedelig å se at pengene finnes til alle luksusprosjekter, men ikke til det som regjeringen lovte - å få slutt på fattigdommen.

Min oppfatning er at så lenge staten går med flere hundre milliarder i pluss, så kunne en faktisk kuttet i skatter og avgifter og fått ned prisene på livsnødvendigheter. Dette ville ført til at mennesker som idag er fattige kunne klart seg bedre.

Problemet - som jeg har kjent på kroppen selv da jeg først ble syk - er ikke at en ikke kan kutte i forbruk. Det går fint. Problemet er at alle pålagte kostnader er der uavhengig av inntekt, og det er disse som er vanskelige å forholde seg til.

Klasseskillene blir større og større, og det er da trist at ekstra stein legges til byrden for de fattige.

Men det virker som om en skal opprettholde fattigdommen for å ha dette argumentet i neste valgkamp også?

Anonym sa...

Politikerenes evne til frekkhet er bunnløs.

kurt

Helge Samuelsen sa...

Ja, det skal være visst. Dette er nok et ledd i kampen mot fattige skal du se.

Anonym sa...

Hadde det kanskje vært bedre å gi all makt til kongen igjen? Med kun EN mann å varte opp luksus for hadde det kanskje blitt mindre utgifter og færre folk å klage over. Hvor bedrøvelig er det når monarki blir mer attraktivt enn gjeldende system...

Helge Samuelsen sa...

Desverre var det slik med eneveldet at Kongen fordelte ressurser ut til adelen for å sementere sin makt, akkurat som politikerene gjør det idag.

Dessuten HAR vi jo en konge. Som visstnok skal være en god ambassadør - men som ikke gjør noe fornuftig slik jeg ser det.

Nei, jeg får si som Bush - dette hadde vært enklere hadde det vært et diktatur - bare JEG er diktatoren (ironi)