torsdag, oktober 30, 2008

NTV = mafia

NTV krever TV-monopol. Og det skulle da bare mangle i et land som er bygget på prinsippet om monopoler og mafiavirksomhet.

Selskaper som ikke tåler konkurrenter er selvsagt ikke liv laga. Per definisjon. At en så inkompetent organisasjon som NTV skulle takle konkurranse er da selvsagt ikke tilfelle. Så de har rett. Konkurranse vil utradere dem. Eller ihvertfall påtvinge dem andre løsninger enn de de har idag.

La dette være en lærepenge for alle BI-økonomer i landet som lever i den villfarelse at suksess handler om dyktighet og fri konkurranse. Det gjør ikke det. Suksess handler om å ha de riktige kontaktene, de dyktigste lobbyistene, og forhandle frem de beste særfordelene.

Slik er det i mafialandet Norge.

9 kommentarer:

frr sa...

Jeg har ikke RiksTV, men fri meg fra en historisk situasjon der en aktør har monopolet. Dersom det kommer ut av omleggingen, er det en tragedie

Helge Samuelsen sa...

Har heller ikke riks-TV, men sliter med Canal Digital, som parrer kortene sine slik at en må bruke deres bokser av MEGET slett kvalitet. Dessuten får en ikke tatt opp en annen kanal mens man ser på Tv, selv om den tekniske løsningen er enkel. Da må man kjøpe ny boks, og betale ekstra.

Monopol og monopol-liknende situasjoner gjør at en kan servere dritt uten at kundene kan reagere, desverre.

Arve sa...

Ja her har vi noe annet rart som heter Tafjord Mimer! Dette selskapet har fått konsesjon og eks antall million i støtte fra myndighetene slik at alle skal få bredbånd via fiberoptik. Nå graver de opp alle private nyasfalterte gårdsplasser her og graver og graver! Hvorfor graver dere her da spurte jeg dem! Det skal jeg drite i sa de. Vi skal ikke ha noe fiberbredband sa jeg! Det får dere uansett! Ja men vi har ikke tenkt å betale for denne dyre oppkoblingen sa jeg. Vi legger uansett svarer de. Altså de tvangslinnlegger fiberoptikk til alle boliger og tar 4000 kroner per tilkobling eller husstand uavhengig om huseier har bestilt fiberoptikk inn til sitt hus? Den reperasjonen de gjør på murer og asfalt kunne de gjort bedre med småunger fra den nermeste barnehagen her. Vi skal ikke ha og kommer ikke til å betale da vi har fullmakt fra huseier til å si nei! Merkelig at staten Norge gir dette firma store summer for å bygge nytt fiberoptisk nett som dette firma igjen presser oss til å kjøpe? Tviler på at dette er lov? Her blir det ikke betalt en krone! Forstår ikke hva de holder på med disse små monopolfirmaene! Dette firma har i dag monopol på all strømleveranser og avfallsbrenning og nå også tilknytting av fiberoptik til ale hus! `NTV måtte få en slags monopol fordi dette selskapet er teknisk konkurs! De fikk også tillatelse til å velge ut hva slags kanaler vi skal ha? Jaja markedet er definitivt ikke fritt. Vi fikk en full privatisering av all søppel og pappinnsamling her i Ålesund! Dette skulle bli billigere? Veolia i Frankrike får alt overskuddet som før gikk til kommunen? De har snart monopol på all søppelhåndtering i Norge! Hvor ble konkkuransen av når det kun er ett selskap som leverer inn anbud? Merkelig anbudsordning? Det samme gjelder denne billige kollektivtransporten. Neste år tar veolia gjennomm sitt selakap Connex over all busstransport i vårt fylke på et såkalt 5 års anbud! Da får vi nok dyrere buss og enda ferre avganger tenker jeg! Jaggu sa jeg anbud og konkuranse!

Amos Keppler sa...

Jeg lurte umiddelbart på hvorfor riks tv ble opprettet overhodet. Det virket helt... rart på meg.

Jeg lurer også på hvorfor feks Norsk Tipping ol fortsatt eksisterer. Det finnes ingen fornuftig grunn for NTs eksistens lenger.

Arve sa...

Selskaper som RiksTV, Get og Canal Digital kan fortsette å selge hele pakker med tv-kanaler og ta seg betalt for det. Ikke noe kan velges bort. Man kan riktignok få lov å velge kanaler, men må da betale mye ekstra. Hele konseptet med innføring av nytt digitalt bakkenett er lagt opp slik at folk skal bli tvunget til å betale til et fritt marked som skal konkurrere! hvis vi ser hav disse aktørene tilbyr så er prisen ca den samme uansett selskap! Hvor ble konkurransen av? Vi ser det samme i hele vår infrastruktur på strøm og internetttilgang! Det finnes ikke en reell konkuranse! Poenget er vel et folk skal bli pålagt enda flere utgifter slik at de med lav inntekt skal holdes utenfor det gode felleskapet! Jeg forstår ikke noe av denne typen konkurranse som de påstår at det finnes. Småfolket skal nok bare tvinges til å kjøpe seg en dekoder med NTV og få inn to kanaler med rikstv? Vi blir stadig påført nye "nødvendigheter" i det norske samfunn! Her i huset blir vi krevd for tre lisenser? Vi bor i en leilighet på 60 kvadrat? Vi har 1 tvapparat! Har sloss med lisendkontoret i fem år om dette men der sitter det byråkrater må vite! Idioti!

Helge Samuelsen sa...

Arve,

Velkommen til tvangslandet. Du har ingenting du skulle ha sagt, men det har du vel oppdaget for lenge siden :)

Tvang og spesialfordeler er dagligdags. Se forøvrig mitt innlegg om føydalsamfunnet. Det lever i beste velgående, bare mer sofistikert og utspekulert. Skal du gjøre god business i Norge må du ha fått spesialfordeler.

Forvent kaos og jævelskap når Veolia tar over bussen. Det ble det i Stavanger. Dårligere rutetilbud, brudd på arbeidstidsbestemmelser, osv. Veolia opererer som en kreftsvulst som tar over offentlige løsninger med løfte om bedre effektivitet, men som alltid er det vanlige folk, brukere og bussjåfører som skal betale for helvetet.

Amos,

Svaret er enkelt - makt og penger. Noen ønsker å tjene penger på monopol. Og dette er politisk akseptert i Norge. På samme måte er det med NRK og automatene. Ved å bygge opp statlige og halv-statlige bedrifter samt å knytte bånd (gjennom spesialfordeler) til private bedrifter skapes også en maktbase med mange "venner" for regjeringen.

Det er lenge siden samfunnet opererte i forhold til demokratiske spilleregler. Demokratiet har faktisk svært lite å si i dagens samfunn. Svært mye mindre enn folk flest tror. Men det behøver jeg jo ikke å fortelle deg :)

henrikwl sa...

En monopolsituasjon er det ideelle for enhver bedrift. Myten om at mange aktører skal konkurrere om å levere det beste tilbudet til forbrukerne lever i beste velgående, helt inn på BI.

Det det handler om, er å bli størst mulig fortest mulig, og til syvende og sist monopolhaver. Og forbrukere og arbeidere må betale prisen uten å mukke.

Admiral_Gringo sa...

Ordet du leter etter er semikorrupsjon; for korrupsjonen er juridisk helt lovlig.

Umoralsk er det likevel.
Men umoral er ikke ulovlig.

Helge Samuelsen sa...

Henrik,

nettopp, og det er derfor jeg alltid? skiller mellom kapitaleiere og kapitalisme. Kapitaleiere ønsker aldri kapitalisme.

Alikevel er den største faren alltid når myndighetene godkjenner monopoler/oligarkier.

Admiral,

Ja, denne korrupsjonen er - som så mye annet grums - helt bona fide lovlig. Til og med ønsket etter det jeg kan forstå.

Men jeg bruker ordet spade om en spade ;