tirsdag, november 28, 2006

Panelovner i hvert tredje nybygg


Hver tredje bolig i Norge bygges ennå kun med panelovner til oppvarming. Dette til tross for høye strømpriser og politiske ønsker om alternative løsninger.

Boliger er idag så rådyre at de økte kostnadene ved for eksempel fjernvarme priser disse løsningene ut av markedet. Realitetene er at vi er i stor ubalanse i forhold til hva regjeringen vil, og hva som økonomisk sett er praktisk mulig for folk flest. Realitetene er jo at ikke alle har stortingslønn. Og krypinn ser ut til å ha nådd smertegrensen allerede før investeringer i alternativ energi.

Vi kan med andre ord vente oss noen "føreranordninger" om økt satsing på for eksempel fjernvarme i fremtiden. Et "ønske" om for eksempel 10% fjernvarme? Som etterfølges av avgifter når det ikke blir oppnådd, selvsagt!

Tanken om å satse mer på vedbrenning er også i fare. "Rentbrennende ovner" er populære for politikerene. Kanskje fordi de får lov å si "rentbrennende" så ofte. Like gøy som å si "sterkt forurensende gasskraftverk". Ihvertfall nesten. Problemet er imidlertid at moderne boliger bygges tett. Prisnivået i Norge tilsier at bygger vi mindre tett har vi jo rett og slett ikke råd til å bo, så det er jo bestemt av denne faktor. Pluss at bolighaiene skal tjene mest mulig, selvsagt.

Boliger tett i tett i flere etasjer, hvor mange piper blir det? Mer enn det som teknisk sett kan løses. Og hvor mye røykpartikler blir det? Mindre enn før per bolig, men mer konsentrert!

Med andre ord, politikken går stikk imot virkeligheten. Men det er vi jo etterhvert vant til!

4 kommentarer:

Toshiba RAS-13 Daiseikai 2 sa...

Ta en titt på denne.
Man kan halvere strømforbruket med varmepumpe i stedet for panelovner.

http://www.toshibavarmepumper.no/filer/pdf/toshiba-varmepumpebrosjyre-2006.pdf

Thermored sa...

Sjekk denne hjemmesiden www.thermored.dk
Infrarøde varmepaneler, lekkert design, og en behagelig varme.
Behagelig også for lommeboka.

Helge Samuelsen sa...

Interessant - skal sette meg inn i denne teknologien. Kan se ut som et godt alternativ.

Helge Samuelsen sa...

Toshiba....

Har jeg oversett denne kommentaren lenge?

Uansett - ja varmepumper er et godt valg. Har selv dette, og er meget godt fornøyd. Mindre regning, men bedre komfort/luftkvalitet enn før.