lørdag, november 04, 2006

Fascism USA

Det er snart på tide for Norge å investere i nye jagerfly.

Vi trenger primært interceptorer, eller avskjæringsfly, for å løse våre oppgaver.

Amerikanerne vil vi skal kjøpe en jagerbomber som i forhold til alternativene er/har:

*Saktere

*Mindre manøvreringsdyktig

*Mindre rekkevidde

*Dyrere

*Kan bære mindre våpenlast

*Er inkompatibel med våre allerede innkjøpte avanserte AMRAAM raketter

*Gir få eller ingen gjenkjøpsavtaler

JSF er dårligere enn alle alternativene. Inkludert de jagerfly som våre eventuellt vil interaktere med i nordområdene. Ja, det er riktig, de russiske Sukhoi og Mig kjører i ring omkring JSF. I klartekst betyr det at den ikke kan avskjære noe som helst.

Å bombe noen i mulm og mørke, ja se det. DET kan JSF. Trenger vi det?

Amerikanerne vil sannsynligvis ikke gi oss full tilgang til deres teknologi. Logrer vi ikke med halen, får vi kanskje heller ikke oppgraderinger i softwaren. Strategien som er valgt er ikke å overbevise oss om at deres fly er best. For det er det ikke. Strategien er å fortelle oss at hvis vi ikke kjøper amerikansk blir onkel Sam sint på oss.

God nok grunn til IKKE å kjøpe amerikansk for meg!"Established in the spring of 1997, the Project for the New American Century is a nonprofit,
educational organization whose goal is to promote American global leadership.

The Project is an initiative of the New Citizenship Project. William Kristol is chairman
of the Project, and Robert Kagan, Devon Gaffney Cross, Bruce P. Jackson and John R.
Bolton serve as directors. Gary Schmitt is executive director of the Project.
“As the 20th century draws to a close, the United States stands as the
world’s most preeminent power. Having led the West to victory in
the Cold War, America faces an opportunity and a challenge: Does
the United States have the vision to build upon the achievement of
past decades? Does the United States have the resolve to shape a
new century favorable to American principles and interests?"

Welcome to the Project

Tillegg:

Forsvarsekspert John Berg mener også JSF er for dårlig for Norge.

9 kommentarer:

Amos Keppler sa...

Vi bør ikke kjøpe NOEN jagerfly. Men vi bør i hvert fall ikke kjøpe amerikansk. Da blir vi enda mer en Pax Americana vasallstat.

Emil sa...

Er enig med grenseløs, vi bør ikke kjøpe noen jagerfly egentlig.
Uansett så burde Norge satse på alt annet enn USA.

Helge Samuelsen sa...

Jeg mener vi bør ha jagerfly, primært for å utøve oppdrag i forhold til kontroll av egen suverenitet.

Verden er, enten vi liker det eller ei, i stadig forandring. Og galninger får med jevne mellomrom makten. Det fikk vi oppleve i 1940. Forsvar har vært på dagsordenen sidenes tidenes morgen, representert ved vardevakt for eksempel i jernalderen, representert ved mer høyteknologiske midler idag.

Norges forsvar bør imidlertid være et absolutt FORSVAR. Med andre ord ikke egnet for aggresiv krigføring utenfor egne grenser.

Da begrenses automatisk vår yteevne til det vi SKAL bruke forsvaret til.

Joint Strike Fighter er et fly som definitivt er egnet for bruk utenfor Norges grenser. Det er sannsynligvis derfor det er så viktig å pushe dette på oss. Vi blir da automatisk presset til å bruke flyene til bombeoppdrag i globale konfliktsituasjoner. Det er jo det eneste de er bygget for.

Tormod sa...

Jeg mener også vi bør ha nye jagerfly. Og at disse må være de best egnede til å forvalte vår suverenitet. Uavhengig av politikk.

Hvis JSF er best mht vår behov bør vi kjøpe disse. Samme med JAS eller EF.

Vi bør ikke være redd for å si nei takk til amerikanerne dersom deres fly passer dårlig til våre behov. Behov som i første rekke bør være styrke i luftrommet mot andre fly.

Helge Samuelsen sa...

Tormod,

Ja, en skulle tro at også regjeringen var like fornuftige, selv om ting ikke tyder på det ;O)

Uten å fornærme noen allierte kan vi like godt kjøpe Eurofighter (Typhoon), som er vesentlig raskere og mer manøvreringdsyktig enn JSF, er flyvedyktig nå (i motsetning til JSF), kan bære våre AMRAAMS luft til luft raketter, og har rekkevidde nok til å patruljere våre nordområder, samt beskytte oljeinstallasjoner.

I likhet med F-16, kan også Eurofighter utstyres med utstyr for presisjonsbombing, om ønskelig. JSF må bære all nyttelast i et begrenset bomberom, og last er dermed begrenset. Egenskapene til JSF gjør det derfor umulig å noensinne oppgradere til en fornuftig luft-suverenitets jager.

Det viktigste er uansett at JSF er for dyr. Ender vi opp med å kjøpe 20 fly, så har vi ikke mer enn ca 10 operative til enhver tid (på grunn av vedlikehold, noe som er vanlig for alle jagerfly), det gir oss 5 - fem!- vinger à 2 fly. Knapt nok til å forsvare hovedstaden i en krise.

Kvalitet er også i kvantitet, og eneste fordel JSF har er at den er noenlunde stealth. Med mindre vi skal snike oss inn og bombe Bagdad, er det til liten nytte!

;O)

PonderN sa...

Jeg ser du kan en del om dette Samuelsen. Men når det kommer til pris på JSF-flyene så er vel faktum at vi enda ikke vet prisen. Dette er selvfølgelig ikke et argument for JSF-kjøp, tvert i mot.

Men hva med det svenske JAS Gripen? Kunne ikke det vært et bra alternativ?

Helge Samuelsen sa...

Hei Pondern,

Den prisen som er antydet for JSF (og som nok bare vil vokse) er allerede for høy. Det har begynt å gå opp for flere, selv innen forsvaret.

Gripen er etter min mening et helt adekvat jagerfly, og nå som det også er oppgradert til å være digitalt kompatibelt med NATO styrker, er det ingenting i veien for å kjøpe dette.

Gripen har, som våre F16, bare en motor. Eurofighter har to, som er sikrere. Begge fly kan, etter det jeg forstår, bære de våpenlaster det vil være aktuellt for Norge å bruke, og er tilnærmet like i egenskaper.

Det er imidlertid et tankekors at F16 på mange måter fremdeles er "gode nok" for vårt bruk, og at vi opprinnelig kjøpte 72 F16. Kjøper vi mindre enn 48 fly (som det diskuteres idag), blir beredskapen betraktelig redusert, uansett hvor avanserte de nye flyene blir.

Her bør vi altså tenke på antall, dvs. pris, like mye som kvalitet. Også her kommer JSF dårlig ut, da det definitivt ser ut til å bli det dyreste alternativet.

Jeg ville personlig være happy med ca 50 Gripen. 20 eller mindre JSF er ikke i nærheten av å kunne gjøre samme jobben.

Herodotus sa...

Jeg mener vi trenger kampfly for å forsvare egen suverenitet samt å kunne utføre oppdrag pålagt oss som NATO alliert. Jeg har friskt i minne hvor patetisk det var under oppdragene på Balkan at gamle norske F-16 maskiner ikke kunne utføre tokter om natten pga manglende utstyr. Vi kan ikke ha et luftforsvar som bare funker ved St.Hanstider!

Deretter mener jeg vi skal kjøpe Eurofighter. Det er på tide å kvitte seg med avhengigheten av utstyr fra bortsiden av Atlanteren som vi likevel ikke får siste eller beste utgave av. De svenske flyene er sikkert bedre enn prototypene som i sin tid krasjet under oppvisning, men Sverige er ikke et NATO land. Det er på tide vi oppfatter at Norge er en del av Europa og deltar fullt ut med våre ressurser i utviklingen av Eurofighter, og deretter bruker den!

Helge Samuelsen sa...

Hei, Herodotus

Eurofighter er også mitt førstevalg, selv om jeg godt kan leve med Gripen.

Problemene med JSF er uansett at det i virkeligheten aldri var designet som jagerfly, at amerikanerne begynner å bli litt vel frekke i sin arroganse (vi får for eksempel ikke full tilgang til kjerneteknologi i JSF), og at flyet rett og slett er for dyrt.

Ellers er jeg enig i at vi må ha et jagerfly som er tilpasset vårt behov, for eksempel som avskjæringjager i nordområdene. JSF er ikke, og vil aldri bli en avskjærinsjager med sin begrensede fart.

Eurofighter i den oppgraderte luft til luft/luft til bakke versjonen er nok alt i alt beste alternativ.