tirsdag, juli 27, 2010

Fornekterne fornekter seg ikke

En typisk fornekterartikkel på ABC Borger er litt morsom. Humoren er eneste grunn til at jeg gidder bruke tid på dette på bloggen.

Setningen: "Norske medier og norske klimaforskere samarbeider nå om manipuleringens kunst med å hjernevaske frafalne nordmenn, og få de "hjem" igjen." - er for eksempel hysterisk morsom. Jeg LIKER ikke egentlig å henge ut andre slik, men dette er "hilarious".

Det er selvsagt ikke norske medier og klimaforskere som bedriver manipulering, men det anerkjente National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), blant andre, som har publisert data som viser at første del av 2010 var uvanlig varm. Dette er ikke uventet, dette er som forventet og var forsåvidt forhåndsannonsert.

Men dette er selvsagt ikke helt etter klimafornekternes plan. Derfor fornektelse. Det er ikke varmt. Det er kaldt. Krig er fred og ignoranse er styrke. Flere googlede avisartikler skal "bevise" dette, pluss dette: "Snakket akkurat på Skype til de traktene der denne "klimatologen" (undertegnede blogger) befinner seg. I nabolaget sier de gamle at de har aldri opplevd slik kulde på juli før.... Altså vi snakker om 80-åringer og eldre.."

Nei, de gamle sier ikke dette her. De gamle ser at klimaet forandrer seg, og tregrensa er flyttet merkbart. Men man trenger ikke være 80-åring for å se dette. At tregrensa har flyttet seg kan selv yngre mennesker erfare. I tillegg må man være ganske hjernedød for å ikke å ha fått med seg at det har vært supre temperaturer her i sommer. Dog er selvsagt ikke lokale forhold nødvendigvis signifikante. Mer interessant er selvsagt grundige studier av tusenvis av datakilder fra hele verden. Slik som NOAA gjør. Utrolig nok.

Kommentarer som "Har en søster i Kr.sand hun gruer seg til å kjøre over fjellet, Valdresfløya, pga at det er meldt snø i veibanen..." er kostelige. OA.no melder imidlertid: "Snø og vind gjort det umulig å åpne Valdresflya som planlagt torsdag morgen, men ved 14-tida var været så bra at den likevel ble åpnet." - ikke så stort avvik med andre ord. Snø på høyfjellet sommerstid i Norge er imidlertid overhodet ikke uvanlig. Snarere tvert imot - "Opp fra Bygdin er det normalt fire-fem meter snø ..." Men det er klart at hvis man leter etter istid på høyfjellet, kan man fort finne det man leter etter.

Men alt dette er digresjoner. Hovedpoenget er at fornekterne nå er på et nivå der de må fornekte empiriske data. I seg selv grunn nok til å rettferdiggjøre betegnelsen "fornektere" i utgangspunktet. Men også i grunnen komisk.

Hvorfor koordinerer ikke "Klimarealister" seg internasjonalt? Er det ingen grense for inkompetansen? Fanatikerne i USA, Climate Realists - innser ihvertfall at det ikke nytter å fornekte empiri - de gir El Nino skylden - som om ikke slike forhold er kjente også for klimaforskere. At ikke temperaturen synker til det normale etter El Nino håper fornektertullingene at folk overser, antar jeg.

Alt dette er imidlertid relativt irrelevant, fordi det ligger i sakens natur at bevisene for menneskeskapt global oppvarming bare vil bli sterkere etterhvert og at fornekterne bare kan oppgi så mange skanser før de blir gjennomskuet av alle normalt tenkende mennesker. Det vil alltid finnes mennesker som tror jorden er flat også, så full rasjonalitet kan man aldri forvente.

Det virkelige problemet er ikke de irrasjonelle fornekterne, men de rasjonelle "business as usual" politikere og lobbyister. Mennesker som prater mye fint i festtaler, men som ikke har noen som helst plan for hvordan klimaproblemet skal løses, men snarere ønsker fullt kjør i oljå og setter klingende mynt i oljefondet fremfor fremtiden.

3 kommentarer:

kurt sa...

Å lese disse tullingenes fantasier er til å få latterkrampe av. God underholdning!

Fred Rune Rahm sa...

Røyking er ikke farlig. Tippoldefar røykte hele livet, og han ble nesten 100

Nemo sa...

Kurt,

Greit å få litt underholdning i hverdagen :)

Fred Rune,

Ja, og idag regner det - så global oppvarming er bare sprøyt! :P