fredag, september 04, 2009

Rentefrie lån

De rødgrønne vil gi rentefrie lån til kommuner for å pusse opp skoler og svømmebasseng.

På overflaten er jo dette et bra tiltak. Rentefrie lån er jo billige, og kan betales tilbake når kommunene eventuellt senere får bedre økonomi. Resultatet er at regjeringen kan resirkulere valgløftene fra forrige valg. Jo, det går så det suser.

Men dette er jo egentlig forferdelig. Skal kommunene i enda større grad nedsyltes i gjeld? Og kommer denne gjelden til å være rentefri i evighet? Skal staten ta enda større balletak om kommunene, og i praksis presse frem enda høyere beskatning via boligskatt eller andre kommunale skatter?

Dette er placebo-politikk. Eller kanskje enda verre, det er økonomisk voodoo.

Det som man heller bør forklare velgerne (men som selvsagt aldri vil skje) er at hele det økonomiske systemet er i trøbbel. Penger er idag gjeld. Og uten en evig gjeldsvekst får vi evigvarende økonomiske kriser. Det er fakta. Og gjeldsbyrden er kanskje maksimert nå hos private ved oppblåste boligpriser og ellers i samfunnet ved lånebaserte vei- og byggeprosjekter?

Men i fall dette er et bevisst forsøk på å skape mer penger ut av intet er selvsagt ekstrasatsingen på 2 milliarder til kommunene som ingenting å regne. Det må sterkere lut til. For eksempel større investeringer i oljesektoren. Der kan monopolpengesystemet gires opp noen hakk til, og vi kan holde oss flytende en stund til.

En vesentlig observasjon er at det helt tydelig er en absolutt ubalanse i det økonomiske systemet. Vi har aldri betalt mer skatt, men vi har heller aldri hatt høyere driftskostnader i samfunnet. Levestandarden for de fleste er høy, stat og kommune har aldri forbrukt mer av felleskapets midler, men for pokker - det ble vanskeligere å holde valgløftene enn noengang tidligere - til tross for rekordstore statsbudsjetter og en pengestrøm som aldri har vært høyere.

Forstår Stortinget dette? Forstår regjeringen dette? Kanskje. Kanskje ikke. For de hører jo alle på økonomer som har sagt at evig gjeldsvekst faktisk er mulig, ikke bare mulig, men nødvendig. De hører på økonomer som har sagt at politikken skal styre mine og dine pengers verdi og trykke opp penger etter behov. De hører på økonomer med teorier som har blitt avslørt som falske gang på gang. Men teoriene er gode for både den politiske og økonomiske elite. Så da så.

Nåja, det er jo en viss je ne sais quoi - naiv uskyldighet, kanskje? - i den tanken at kommunenes behov kan baseres på videre lån og ikke en økonomi i balanse. På den annen side kan det også tolkes som kynisk, nesten kriminellt uansvarlig, å skyve problemene foran seg for å få råd til å resirkulere valgløfter. Og for å få råd til å drifte skolene i et økonomisk system i kaos.

An nescis, mi fili, quantilla sapientia mundus regatur?

15 kommentarer:

frr sa...

There is no such thing as a free lunch. Og det er å håpe at folk ikke biter på dette agnet, som i grun og bunn er uredelig.

Helge Samuelsen sa...

Ja, uredelig er ordet. Man kan jo lure på hvor vårt politiske system er på vei, når valgløfter må tas på krita?

Anonym sa...

De rødgrønne griper etter strå. Hvorfor ikke basere også fattigdomskampen med lån? Alle fattige kan få ta opp så mye lån de vil. Det løser sikkert alt.

Jorunn sa...

En skulle tro den samme logikken gjaldt i samfunnet som privat. Lån bør bare taes opp til store engangsinvesteringer,og en må ha oversikt over økonomien og vite at en kan betale tilbake. Det kommunene får,er derimot uansvarlige forbrukslån. De har ingen oversikt over evnen til tilbakebetaling. Det å lokke med rentefrihet i en periode,er bondefangeri.

frr sa...

Er ikke politikk i dag hele tiden basert på at vi kriter? Vår velferd mot senere generasjoners tilbakebetaling.

Helge Samuelsen sa...

Anonym,

Hysj, ikke gi dem ideer :)

Jorunn,

Kunne ikke være mer enig. Staten (regjeringen) opptrer jo her som bankene i perioder der de uansvarlig låner ut i øst og vest. En slik ordning vil garantert skape kriser. Og kommunene vil jo nesten bli tvunget til å ta lånene. Hvem vil vel stå igjen med svarteper å IKKE satse på skolen?

Et samfunn som ikke klarer å betale et slikt basisgode gjennom fungerende skatteordninger er et samfunn som er i en dyp prioriteringskrise, spør du meg.

Frr,

Jo, du har selvsagt rett. Vi forsyner oss meget tungt fra velferdsfatet idag, og ser ikke ut til å tenke for mye på fremtiden.

Kanskje er det fordi oljefondet gir en falsk trygghet?

kurt sa...

Dette er en del av krisepakkene, som regjeringemn nå har funnet ut at de like godt kan fortsette å dele ut. Selvsagt er det ikke gratis.

Helge Samuelsen sa...

Kurt,

Ja, det tok ikke lang tid før "gratis" penger ble interessant nok for politikere til å ønske mer av det. Mer og mer - og litt til.

Så løser vi alle problemer...

kurt sa...

Gratispenger er den store fristelsen for alle regjeringer. Dette er jo grunnen til at pengene alltid blir mindre verdt, aldri mer.

Anonym sa...

rentefrit lån hahaha di låver å lyker jeg stener på sofa partiet hilsen solagutten

Helge Samuelsen sa...

Kurt,

Inflasjonsspøkelset er "temmet" idag med kreativ bokføring. Alikevel stiger utgiftene og lønninger og pengene kjøper mindre og mindre. grensen for denne galskapen er vel nådd?

Men det blir nok for vanskelig for politikere å begrense seg uansett.

Solagutten,

Tja, man sparer ihvertfall endel ergrelser på å slippe å håpe på valgløfter ved å stemme på sofapartiet? :)

kurt sa...

Gullstandard?

Helge Samuelsen sa...

Eller private penger. Da blir resultatet det samme, fordi ingen ville hatt penger som automatisk falt i verdi slik pengene gjør det idag.

Dagens system gir illusjonen av evig vekst, og favoriserer de mest kredittverdige. Den som sparer på "gammeldags vis" blir flådd.

Admiral_Gringo sa...

Sier det vanlige: Stem Kystpartiet.
På grunn av partiprogrammet.

Helge Samuelsen sa...

Kystpartiet har en rekke saker som vil gagne vanlige mennesker fremfor systemer og maktapparatet, aye.