mandag, september 14, 2009

Madness - utter madness!


Uten at jeg tok meg nær av det gikk enkelte i bloggmiljøet ut og lo litt av meg da jeg for en tid tilbake skrev om mulighetene for en isfri planet og 70 meters havstigning. Det var umulig og skremselspropaganda. Jeg er ikke hårsår og er skarp i kantene selv - så jeg skal selvsagt la saken henge der.

Dette er ikke for å si - hva sa jeg - for alle som fulgte med i klimadebatten visste at dette var en reell mulighet. Og jeg skal ikke godte meg. For problemstillingen er så enorm, og effektene av global oppvarming så katastrofale, at slike tanker ikke hører hjemme. Snarere bør alle føle en tristhet over denne generasjons manglende evne til å slå av bremsene før stupet - og snarere bør vi kontemplere om menneskeheten i det hele tatt vil overleve.

Nei. Jeg skyter ikke med blankt. Desverre er dette ikke skremselspropaganda.

Store forskningsorganisasjoner som NASA, Sheffield, Yale, Boston, Versailles, og videre advarer om at katastrofen bare kan unngås hvis vi stabiliserer CO2 nivået over tid omkring 350 ppm.

De gode nyhetene er at vi fremdeles teoretisk sett kan klare dette, de dårlige er at vi ikke gidder.

Det er ingen plan i noe land eller noen avtaler internasjonalt, inkludert Kyoto, som er i nærheten av å nå et slikt mål.

Det er flere dårlige nyheter - først og fremst at nivået allerede idag er på 388 ppm* - og at verden ennå satser fullt ut på fossilenergi. Dette inkluderer selvsagt også Norge - som ser ut til å ønske kortsiktig profitt innen dette hundreåret foran overlevelse for de kommende generasjoner.

Overlevelse? Dette MÅ være skremselspropaganda!

Og hadde det bare vært det. Ifølge de nyeste analysene forbruker vi nå mer fossilt enn tidligere beregnet med medfølgende høyere utslipp, metningen til havet betyr at mindre CO2 i fremtiden vil bli absorbert der, og feedback fra vanndamp og utslipp fra smeltende tundra er også større enn først beregnet.

Fasit uten inngrep er at halve jorden vil bli ubeboelig, vannstanden vil øke med ca 70 meter, mesteparten av menneskeheten må dø på grunn av vann- og matmangel, og sivilisasjonen vil med stor sannsynlighet bli satt tilbake til en minimum pre-industriell era.

Det vil si, forutsatt at ikke denne situasjonen først fører til altødeleggende krig over ressurser - en krig som vil være desperat og sannsynligvis medføre bruk av det arsenal av våpen vi har - inkludert atomvåpen. Fordelen med det er at vi kanskje skaper en kortvarig atom-vinter før det endelige ragnarokk.

Imens fester vi på verdens fossilreserver og skryter av oljefondet vårt som skal sikre velferden vår i all fremtid (det passerte visstnok 2500 milliarder nettopp - party!) Ingenting tyder på at vi politisk henger med i virkelighetens verden.

The MIT Integrated Global System Model er riktignok en modell, men representerer likefullt vår beste kunnskap per idag. Ifølge denne simuleringen kan vi med dagens utvikling forvente oss en CO2 konsentrasjon på 866 ppm i 2095. Dette betyr en global temperaturstigning fra 1990 på over 5 grader. Det er estimert at worst case omkring år 2100 er en økning i middeltemperatur på hele 7 grader med en sannsynlighet på 9%. Mest sannsynlig er mellom 5 og 6 grader.

Dette betyr over tid null is og vi kan uansett slutte å være redde for isbjørnens overlevelse og heller begynne å tenke på oss selv.

Nobelprisvinner og en av verdens ledende autoriteter på atmosfærisk kjemi, F. Sherwood Rowland, mener vi nå på sikt er på vei mot en katastrofal "peak-CO2" konsentrasjon på hele 1000 ppm. Det betyr game over for noen tusen år og ingen ekstra liv eller mulighet til å gå tilbake til et tidligere lagret spillnivå. Dette er virkeligheten.

Bare en revolusjon kan redde oss, og bare en lynsjing av fossilmafiaen kunne bidratt til fornuftig handling.

Det vil selvsagt aldri skje - fordi vår primat-hjerne reagerer kollektivt instinktivt på slike scenarier med fornektelse.

Godt valg. As if it matters.

*opp et hakk fra mitt forrige innlegg pga nyere data.

9 kommentarer:

Anonym sa...

SV kjører da hardt på klima.

frr sa...

Og jeg blir bare deprimert.

Anonym sa...

SV kjører etter sigende også hardt på å få soldatene våre ut av Afghanistan, og de er også ivrige på å boikotte Israel. Etter sigende.

Allikevel stemte de for å sende flere soldater til Afghanistan, og da forrige israelske ambassadøren til Norge gikk av roste han sittende regjering for det økte samarbeidet Israel har nytt med Norge under siste periode.

Så nei… SV kjører hardt på akkurat det som trengs for å kunne beholde sin posisjon, prinsipper og fanesaker eller ei.

Nemo sa...

Anonym,

Henrik har allerede svart for meg :) Dessuten skriver jeg dette etter at valgresultatet er inne, og AP er vinneren. Det betyr mer oljevelde.

Frr,

Ja - nå kjenner jeg at fornektelsen siger inn over meg - enklere det, liksom. Nei, seriøst - jeg er egentlig fly forbanna.

Det har vist seg at mennesket som art og demokratiet som styresett ikke evner å reagere på slike trusler. Det er faktisk deprimerende.

Henrik,

Ja, du har rett. SV snakker mye, men handler lite. Igrunnen er hele denne regjeringen mer som et forretningsministerium å regne enn utøvere av politikk. Slagordene og poseringen er blitt så viktige at de overskygger det meste.

Musikkglede og utbrudd sa...

Vi har blitt en nasjon av nytere. Vi skal, vil og må nyte for enhver pris!

Og det at vi skal nyte alt mulig, betyr at vi blir egoistiske. For vi tenker ihvertfall ikke på andre i denne prosessen.

At FRP er landets nest største parti bare viser at egoistiske nytere er i ferd med å ta over.

Vi får ikke noe miljøvern når alle skal nyte og ikke bidra eller tenke på de etter oss!

Vi kommer ikke til å gjøre noe som helst, før det rammer oss direkte. Og da er det sansyneligvis for sent! En skummel og noe deprimerende tanke...

Nemo sa...

Desverre har du helt rett, Musikkglede. Det er sannsynligvis allerede forsent. Ihvertfall for å unngå alvorlige klimaproblemer i fremtiden.

Men det må andre generasjoner bære, og empati eller fremsyn eksisterer ikke.

Musikkglede og utbrudd sa...

Vi får håpe Däniken har rett! Så kommer det nok noen flyvende tallerkner og redder oss! :-)

Nemo sa...

Haha :) Tja - spørs om de ikke holder seg langt unna oss, det kan jo ikke komme noe godt av å redde oss.

Helt seriøst. Har du lest historiene fra det gamle Mesopotamia, der historien går på at det engang var fremmede "fra himmelen" (Annunaki) her. De reiste visst fordi de ikke orket mer av oss.

Forståelig, absolutt forståelig.

Musikkglede og utbrudd sa...

Jeg tror ikke jeg har fått med meg de, men jeg har lest noe fra det gammel indiske epos, fra lenge før år 0!

Og det som står der (om det er rett oversatt) er grensesprengende og så utrolig at jeg ikke skjønner hvorfor dette ikke er mere kjent!

Hvor finner jeg det du skriver om?