tirsdag, september 15, 2009

Ny EU sak?

Aner vi konturene av en strategi for å vekke liv i EU saken i Stoltenbergs utsagn omkring Island og EU?.

Tja, da var det vel strategi ikke å hjelpe Island tilstrekkelig til at de hadde en rimelig sjanse til å stå utenfor også?

I tillegg så slippes denne katta ut av sekken like etter valget. Det er også en god strategi.

"God" i betydning av at det er smart for å trumfe igjennom saker uten demokratisk feedback.

Forbehold tas om at statsministeren svarte på direkte spørsmål fra media. Dette kan være vel optimistiske tanker i seiersrusen snarere enn planlagt.

EU saken er imidlertid uvegerlig vekket til live igjen.

6 kommentarer:

frr sa...

Det var jo egentlig pussig at EU ikke ble diskutert i det hele tatt i valgkampen. Det skyldest neppe at saken er død.

Nemo sa...

Saken ville skapt unødig uro i valgkampen aner jeg. Og derfor ble det ikke nevnt. Nå som Island går med er det plutselig "lovlig" å ta det opp igjen. Men det var jo selvsagt kjent at Island søkte lenge før valget.

Men - men. Slik er politikken blitt. Valg er for skrytesaker ikke veivalg.

kurt sa...

haha - Ap driver spillet sitt igjen.

Nemo sa...

Ja, det gjør de forsåvidt alltid :)

Anonym sa...

Vil vi, dersom vi blir medlem av EU, bli tilbudt folkeavstemninger for å melde oss UT av EU? Jeg kan ikke tenke meg å bli medlem av en klubb jeg ikke kan melde meg ut av igjen.


-k

Nemo sa...

-k

Nei, du har helt rett i at det vil bli meget vanskelig å komme seg ut. Folkeavstemning vil nok bare komme hvis befolkningen virkelig krever det, men da skal det nesten et politisk jordskjelv til og man er avhengige av at et parti tar opp saken og får en knusende valgseier.

Jeg ser ikke at det vil skje.

EU vil iansett se dette som en "agressiv" holdning, fordi det i dagens lovtekst bare er akseptert å melde seg ut:

"In the event of a conflict between the obligation between Members of the United Nations under the present Charter and their obligations under any other international agreement, their obligations under the present Charter shall prevail."

Som betyr at bare dersom forholdet mellom landet og EU er i strid med charteret (og det bestemmer EU) kan man gå ut frivillig.

Unntaket er Grønland - men det var fordi de fikk sin uavhengighet fra Danmark, og derfor ikke lenger direkte var medlemsland.

Dette betyr ikke at det er umulig å gå ut, men alle avtaler må da reforhandles og man risikerer å bli stående utenfor handelsavtaler i verste fall. Eller akseptere avtaler som er verre enn medlemskap (EØS er et eksempel).

Så, nei - jeg ville ikke satset på at det er enkelt å gå ut, og deler din bekymring.