onsdag, april 29, 2009

Klima på ville veier


Jordens klima er på ville veier. Og det er jammen jordens beslutningstakere også...

Klimamøtet i Tromsø var så absolutt en god indikasjon på dette. All verdens tomprat - alle verdens teorier og propaganda betyr ingenting så lenge sykdommen i verden idag er at ingen forstår at ting skjer ved å handle.

Er vi blitt så intellektuellt hemmede - så fastkjørt i politisk svada at det mest fundamentale ikke lenger ses? Handling får ting til å skje. Å prate kan være en forutsetning for å få ting til å skje, men betyr ingenting i seg selv.

Da er det synd at våre representanter i en årrekke har fått oppleve at velgerne er fornøyde med lite handling og mye prat. For dette må ha formet de menneskene vi kaller representanter. Folket idag er like handlingslammede som sine politikere. Har vi det for godt til å innse at vi ikke har moralsk rett til å overforbruke på neste generasjons bekostning?

Mye tyder på det. Og prioriteringene til folket er like umoralske som prioriteringene til politikerene. Vi får som vi fortjener. Eller det vil si, det er ikke vi - det er neste generasjon som får regningen. Så umoralsk har vi laget systemet. Vi er den mest ufyselige og den mest umoralske generasjon noensinne. Joda, de var alltid egoistiske og brutale de forrige generasjonene også. Men de visste ihvertfall ikke at de levde på bekostning av fremtiden.

Steinar Lem er død. Nå var jeg alltid uenig i hans løsninger. For, som de fleste, innså aldri Steinar at økt beskatning aldri har effekt i det økonomiske systemet vi har skapt. Det systemet er laget for å være robust mot forandringer som kan true det etablerte. Men Steinar så selvsagt problemene. En av de få som ikke var korrumpert av makt eller hadde fått sitt sinn forvridd av propagandaen. Fred over hans minne.

Andre lyser jeg ikke fred over. De som bevisst driver med tomprat i en tid der verden trenger handling, bør få kjenne en storm mot seg. Men folket har ingen storm å by på. Ikke engang en lett bris. For vi er fornøyde i vår liksomvirkelighet der vi tror Storebror løser alt. Men Storebror løser ingenting. Storebror ønsker ikke forandring.

Mens de mest radikale forslagene idag går på å forby biler som bare kan gå på bensin (i beste fall en promilleløsning), skjer det ingenting der det teller. Riktignok har Ap utsatt beslutningen om videre råkjør i oljeindustrien til etter valget - tradisjonen tro er ikke virkeligheten del av valgflesket - men ingenting tyder på at vi ønsker eller makter å ta en kurskorrigering som krever rev i seilene.

Men politikere snakker fremdeles om forpliktelser. Uten å forplikte seg. Virkeligheten er derimot en annen. Virkeligheten er slik at bare handling betyr noe. Alt annet er bare tomprat.

Illustrasjon: Målinger av CO2 fra Hawaii og New Zealand.

7 kommentarer:

Admiral_Gullars sa...

APs utsettelse er ren valgtaktikk.
Og fred over Steinar Lems minne.

Helge Samuelsen sa...

Aps utsettelse er å regne som demokratisk korrupsjon. Taktikk er for fint ord :)

Montag sa...

Det er på grensen til det tragikomiske når nyhetsartikkelen du lenker til skriver: "Ministrene i de arktiske land er enige i alarmen om klimakrisem ..". Hvilken nyhet!

Helge Samuelsen sa...

Ja, Montag, dette er tragikomisk. Huset brenner, vi er enige om det. Nå skal vi diskutere mer hva vi skal gjøre med det...

Anonym sa...

Dere må vite dette: Menneskapt Co2 utgjør ikke et fnugg av den Co2 økningen som skjer i atmosfæren disse dager. Økningen er en naturlig endringer i planetens levemønster. Det er en mye at menneskeskapt Co2 har betydning for det som skjer nå. Handling for begrensning av menneskeskapt Co2 er derfor idiotisk, istedefor bør menneske tilpasse seg planeten, slik som vi alltid har gjort. Min påstand er ikke tull, det er vitenskapelig bevist. Ta dere tid og les fakta her: http://www.geocraft.com/WVFossils/greenhouse_data.html

Helge Samuelsen sa...

Dette er jo helt på jordet. Det er jo ingen som påstår at ikke vanndamp er den største faktoren når det gjelder global oppvarming.

Drivhusefekten eksisterte lenge før vi tok i bruk fossilenergi. Denne effekten er det som gjør at atmosfæren på jorden holder levelige temperaturer. ALle planeer med atmosfære har en form for drivhuseffekt, avhengig av tykkelse og sammensetning av atmosfæren.

Både vanndamp og CO2 er viktige drivhusgasser på jorden. Hvis vi vesentlig øker noen av disse faktørene, vil temperaturen øke. Vanndampen er ikke en faktor som øker i utgangspunktet. CO2 øker derimot, og dette er bevist å være på grunn av menneskelige utslipp.

Da får vi en økning i en drivhusgass, og dette medfører garantert økt temperatur. Det er ikke verre enn dette.

Å tro at forbrernning av fossilenergi ikke medfører økt CO2 er å være totalt på villspor. Det CO2et som ligger lagret i fossilenergi ble tatt ut av karbonkretsløpet for millioner av år siden, i en tid da temperaturen på jorden var vesentlig høyere enn idag. Ingen av artene på jorden eksisterte dengang.

Det vi er iferd med å gjøre idag er å slippe dette CO2et tilbake i atmosfæren, og med mindre noen kan dokumentere en magisk effekt, vil dette selvsagt medføre økt CO2 konsentrasjon.

Med andre ord, vi er på god vei til å skape forutsetninger på jorden lik det som eksisterrte før nåværende arter eksisterte, og det raskere enn naturen selv kunne skapt slike forandringer.

De naturlige variasjonene i klimaet eksisterer selvsagt også, Men kommer på TOPPEN av denne menneskeskapte klimaforandringen.

Alt tyder på at vi er inne i en periode der vi med vitende og vilje ødelegger jordens nnaturlige balanse, og dette vil nok ha enorme effekter i fremtiden. Og store kostnader både økonomisk og sosialt.

Det finnes INGEN seriøse forskere som vil ta argumentet om at vanndamp har mest betydning som en indikasjon på at menneskeskapt global oppvarming ikke eksisterer.

Helge Samuelsen sa...

En annen kommentar:

Å gå til hokus pokus nettsider og bruke det som argumentasjon for et vitenskapelig spørsmål har ingen verdi.

Reelle argumenter finner man på de eksisterende peer-reviewed publikasjoner.

Uten at jeg dermed tror at nutcasene ser lyset.