lørdag, februar 17, 2007

Jeg kan kalle deg idiot!


Jarle Dahl Bergersen skrev kritisk om Bedriftsguiden og Nettkatalogen.no på sin blogg, og ble belønnet med søksmål fra begge firmaene. Tydelig er ikke nettselgere bare frekke som faen, de er også innstilt på å kjøre kritikere opp mot veggen. Selv om de selvsagt har misforstått reglene for personlig ytringsfrihet totalt.

Slikt kan imidlertid være greit å vite for oss bloggere.

Professor Jon Bing ved Institutt for Rettsinformatikk ved UIO, kommenterer:

"...som hovedprinsipp er det ytringsfrihet, den er nedfelt i Grunnlovens paragraf 100. Ytringsfriheten gjelder for alle typer publikasjoner - også blogger - så fremt ytringene ellers ikke er ærekrenkende eller injurierende."

Videre uttaler Per Edgard Kokkvold i Norsk Presseforbund:

"- Ytringsfriheten beskytter i stor grad meningsytringer, så som karakteristikker. For eksempel kan man si at noen er 'idiot' eller 'apekatt', men detaljerte og konkrete påstander må man kunne dokumentere.

- På generelt grunnlag kan jeg si at hovedregelen er ytringsfriheten med de begrensningene som står i Grunnloven. Men i motsetning til profesjonell presse, er privatpersoner som blogger på internett ikke underlagt Vær Varsom-plakaten.

- Sagt på en enkel måte: Alle som har pressekort må følge plakaten, privatpersoner kan frivillig følge plakaten. For bloggere har i dag ikke redaktøransvar i klassisk forstand."

Kjekt å vite for den som ikke visste det fra før. Jeg, og du, kan med andre ord kalle hvemsomhelst en idiot beskyttet av ytringsfriheten. Selvsagt bør slike karakteristikker brukes med omhu og fortrinnsvis bare når noen virkelig fortjener dette.

Bedriftsguiden og Nettkatalogen skal imidlertid ha ros for å minne oss på nettopp når slike karakteristikker kan være nyttige.

6 kommentarer:

Genese sa...

Og ytringsfriheten er jo nettopp den beskyttelsen som gjør at man kan bruke slike uttrykk. Men samtidig forplikter den, som du også sier. Personkarakteristikker skal ikke brukes i tide og utide, og begreper som "idiot" bør vi vel håpe å se minst mulig til.

Helge Samuelsen sa...

Helt enig i at vi bør slippe å se de verste uttrykkene. De sier uansett vel så mye om avsender som om mottaker.

Esquil sa...

likte den siste setningen særlig godt her, diu skal ha for at du avsluttet med mer finesse enn jeg gjorde da jeg skrev om samme sak...

Helge Samuelsen sa...

Esquil,

Du var uansett ikke langt fra sannheten i din karakteristikk :O)

Iskwew sa...

Hihi - der sier du noe! Det er et hav av tillatte karakteristikker som passer perfekt på de katalogene.

Helge Samuelsen sa...

Iskwew,

Vær glad du ikke var flue på veggen dengang jeg drev eget firma og fikk disse oppringningene "annenhver dag".

Jeg brukte uttrykk langt verre enn dem Esquil brukte.

;O)