tirsdag, august 22, 2006

Til alle verdens økonomer


Til alle verdens økonomer som ennå ikke har forstått det... Greit at det viktigste er å tjene mest mulig penger og at det derfor svarer seg å være "gem" med "the establishment". Men hva med å være litt ærlige i tillegg?


Muligens betyr det å være litt "risky" en stund, men for Helvete, kanskje en tjener like mye penger og får like mye prestisje etterhvert uansett. En må ikke glemme aksjeporteføljen, vettu.

Hva med å innrømme at det aldri har eksistert en økonomisk teori som faktisk fungerer hundre prosent. Hva med å innrømme at det finnes store svakheter med alle eksisterende teorier? Hva med å innrømme at menneskelige behov og psykologi spiller kraftig inn på alle modeller? Hva med å innrømme at alt ikke er tall, men at faktisk så kan en hel økonomi og en hel maktstruktur gå til Helvete, selv om Tallene sier: Overskudd for Makta?

Hva med å innrømme at Laffer hadde et poeng? (Selv om modellen er håpløst forenklet til det nærmest naive)?

Til alle dere andre: Ikke tro på hva økonomen din sier! Tenk sjæl. Eller noe i den retning...

Økonomi er vanskelig. Like vanskelig som å lese russisk:

Ved å bruke argumentasjon på russisk og i liten skrift ønsker jeg å oppnå samme fordel som økonomer normalt har: de andre skjønner ikke bæret av hva de snakker om.

Min filosofi er egentlig ganske enkel. Ikke ta livsgleden fra folk. Ikke beskatt dem slik at de føler at de stanger hodet mot veggen. Det gir kanskje sense økonomisk sett, men ikke menneskelig.

Og selv økonomer og politikere kan vel være menneskelige en gang iblant? Ok, jeg er en utopist, jeg innrømmer det!

(Les denne omtalen og denne rapporten for en langt mer seriøs, men mindre underholdende gjennomgang av hva jeg snakker om. Og for all del, les hvorfor skatt er så gøy for maktstrukturen, men alltid mindre gøy for alle andre)

Ingen kommentarer: