mandag, august 21, 2006

Kyniske skatteutspill, episode IV


Sjeføkonom i First Securities Harald Magnus Andreassen bør ut å plukke jordbær. Eller vaske gulvet. Eller noe i den dur. For økonomi, det har han ikke greie på.

Joda, han har skolene, det er ikke det. Han forstår økonomi. Men det er feil økonomi.

Det er denne økonomien som ikke respekterer eiendomsretten, som mener at folk bør være skatteslaver, som mener bare rike bør ha eiendom, som mener fattige skal skattes ihel og ut av samfunnslivet og eiendomsmarkedet.

Det er denne økonomien som tror at staten Norge fremdeles kan løse alle sine problemer med enda større skatter. Selv om all empirisk kunnskap viser det motsatte. Vi HAR høye skatter, men fremdeles er det ikke nok. Veiene får ikke nok. Sykehusene får ikke nok. Skolene får ikke nok. De eneste som får nok, er overbetalte idioter.

Ja, jeg mente det. Ærlige arbeidere i dette landet sliter. Idiotene stikker av med de høye lønningene. Og etter resultatet å dømme, fortjener de dem ikke.

Og hovedproblemet er økonomer som lever i en fantasiverden skapt av gud vet hvilke virkelighetsfjerne teoretikere.

Harald Magnus Andreassen vil fortsette kampen mot de fattige. Han vil ha skyhøy boligskatt. Han vil ruinere hele den nedre middelklasse. Han vil skvise de fattigste ut av boligmarkedet totalt. Han vil gjøre det umulig å spare opp til sin egen bolig for lavtlønnede og umulig for pensjonister å sitte med sin bolig. Han er en tyv og banditt som ikke respekterer eiendomrett. Han burde bures inne sammen med sine meningsfeller.

Bures inne? Nå har det klikket for meg, tenker du. Neida. Jeg mener det. Mennesker som vil bruke statens makt til å stjele andres eiendom og ødelegge deres liv bør bures inne.

Andreassen vil ikke bare beskatte folk. Han vil beskatte folks bolig knallhardt fordi det er "meningsløst at alle nordmenn skal betale mye mer skatt på lønn enn nødvendig for å kunne subsidiere hverandre på en høyst urettferdig måte og overinvestere i boliger. Det er ikke sosial boligpolitikk".

Sosial boligpolitikk er for Andreassen å overse at vi lever i et høykostnadsland der boligprisene faktisk er høye, uten at folk flest faktisk kan gjøre noe med det. Han overser at høyere beskatning faktisk vil ødelegge økonomien for flere titalls tusen mennesker. Han overser at beskatning av inntekt faktisk er en beskatning av tilgjengelige verdier, mens skatt på bolig er skatt på nødvendige, men urealiserbare verdier. Han overser at det er bare de rike som velger å investere i bolig. Alle andre gjør det fordi de må.

Kanskje Andreassen vil at lønninger, trygder og pensjoner skal økes i takt med økte skatter? Neida, da oppveies jo virkningen, det vet jo alle. Det er bare barnehagebarn som snakker om penger som om antallet er viktigst. Hva pengene er verdt er jo hovedsaken.

Og pengene blir mindre og mindre verdt nettopp på grunn av økte skatter. Andre land har gått i den fella med å øke skattene i samme situasjon før. Den franske revolusjon startet slik. Og den amerikanske. Empirisk kunnskap eksisterer visstnok ikke for Enron-generasjonen økonomer. De er historieløse.

Andreassen vil egentlig at boligbeskatningen skal oppveies med mindre lønnsbeskatning, det skal han ha. Men glemmer at dette uansett rammer de svakeste. De med minst lønn. Hans "rettferdighet" er, i likhet med Jern-Hanssen's "nådeløs". Velferden knyttes til godt betalte jobber. Pisk de svake, velferden må reddes for de rike. Har du spinket og spart til en bolig som Andreassen ikke synes du fortjener, skal du beskattes til du må selge. "Du burde heller spart i aksjer..."

Det er mange som har mer enn nok med å overleve. Ikke alle leker seg på aksjemarkedet, Harald!

Kanskje det er på tide å gi Harald Andreassen en jobb han fortjener. Noen år på minstelønn ville kanskje vært nok til å vekke ham opp til den virkelige verden. Noen år uten god lønn og frynsegoder...

For å si det med Andreassens egne ord: "Utfordringen er å overbevise folk om at dette er bra for økonomien.."

2 kommentarer:

Milton Marx sa...

Du glemmer et par ting: boligprisene stiger uansett til smertegrensen.

Før Norges bank og politikerne reviserte pengepolitikken, slik at renta ble mer stabil og lavere, var det ofte slik at man helst skulle kjøpe bolig mens renta var høy. Boligprisen steg uansett til det maksimalt betalbare beløpet. Kjøpte man bolig i en høyrenteperiode, fikk man billigere bolig ved rentenedgang, mens man fikk alvorlige problemer ved en renteoppgang hvis man kjøpte til en høyere pris når renta var lav.

Boligskatt er en måte å drive ned prisene i eiendomsmarkedet på - og det er bra for de som skal etablere seg. Det er derimot dårlig for de feite 60-åringene som nå ellers skal til å sole seg i verdien fra friverdien i deres boliger.

Helge Samuelsen sa...

Ah, men det er jo nettopp det som er problemet, boliger stiger uansett til smertegrensen.

Slik at skatt på bolig ikke hjelper det spøtt i praksis. Utgiftene holder seg uansett noenlunde konstante, fordi det er ett fett om en betaler skyhøye lån eller lavere lån men høyere skatt.

Men her er hvor vi er politisk uenige: Jeg mener at tjente penger er eierens eiendom. Punktum. Alt maset om å "ta" de rike ender alltid opp med at middelklassen betaler mest. Og de svakeste bukker under, slik vi ser allerede idag, og går på sosialen og bor i kommunale leiligheter. For et bra system!!! (Ironi)

Bolig er lett å beskatte, og nettopp derfor bør det IKKE beskattes. Vi er allerede beskattet ihel, etter min mening. Eneste grunnen til at det ikke går totalt i dass er oljepengene.

Mindre skatt er løsningen, ikke mer.

Dessuten, hvorfor messer alle på mantraet om at det skal lønne seg å arbeide, når rersultatet av for høy beskatning er at det IKKE lønner seg å arbeide. DET er grunnen til at så mange går på trygd osv.

De blir beskattet ihel, og må ha hjelp. Det koster.

"Feite 60 åringer" flytter etterhvert til Spania hvis vi beskatter dem mer. Og hvorfor ikke? Hvorfor er det bare industrien som skal flagge ut?

Uansett, hvorfor skal personlig eiendom, kjøpt og betalt, beskattes. Hvor er den logikken? Det er ran. Og det er ikke bare "feite 60 åringer" som lider. Hvorfor skal personer beskattes mer enn et AS? (Løsningen på det er eventuellt at alle BLIR et AS, men da går verden i dass)

La oss løse problemet heller, istedet for å gå løs på et symptom. Problemet er at vi har for høye levekostnader på grunn av for høy beskatning, og dessuten har vi for høye lønninger for middelklassen.

Løsningen på at noen har for mye penger er alltid at "alle" betaler mer, slik at noen sitter igjen med altfor lite, og de med de feiteste jobbene kompenserer ved neste lønnsoppgjør uansett. Vi har en total ubalanse i økonomien.

"Alle" maktsystemer ender opp med å ikke ha magemål. Derfor går "alle" maktsystemer til helvete med jevne mellomrom.