onsdag, august 09, 2006

Simon Wiesenthal-senteret tråkker i salaten


Jostein Gaarder er blitt alvorlig syk:
"Av ondskap eller Alzheimers, eller begge", skriver Simon Wiesenthal-senteret i åpent brev til Norge.

Og driter seg selvsagt loddrett ut ved å bruke den samme gamle retorikken. Kritikere av Israel er enten idioter eller jødehatere...

Et slikt nivå på debatten tjener overhodet ikke Jødenes, eller Israels sak. Gaarders kronikk både kan og bør diskuteres. Fortrinnsmessig på et nivå utover personangrep og skittkasting.

Shimon Samuels, som forfattet brevet til det norske folk, går til et personlig angrep på forfatteren, der Gaarder blir kalt både antisemitt og beskyldt for å ha jødefobier.

Slikt har vi hørt før. Jødiske talsmenn har lenge hatt som mantra å rope om antisemittisme og jødehat så snart de får kritikk. Det hører ingensteds hjemme i en moderne, sivilisert verden. Det skader både Jødenes og Israels sak. Det vitner dessuten om en feighet der en virkelig debatt ikke tør tas.

Jeg har alltid hatt en dyp respekt for Simon Wiesenthal-senteret, men her skyter de ikke bare seg selv i foten, men kapper den til alt overmål også av. Jeg kan ikke annet enn å håpe på at dette er en ryggmargsrefleks som de egentlig ikke hadde kontroll på.

Jødene har vært forfulgt og hetset opp igjennom alle tider, så at reaksjonen er som den er kan til en viss grad forstås. Men må likefullt kritiseres.

Hva mener jeg så om Gaarder? At han er en modig mann som tør å stå frem med sine meninger! Selv om flere av hans formuleringer var svært dårlige, og kritikkverdige, har han et poeng. Israel må slutte å gjemme seg bak gammel retorikk. Samtidig bør de begynne å lytte til omverdenen.

Shimon Samuels sier i brevs form at han er skuffet over Norge, og viser dermed at han i prinsippet tilhører samme bås som fundamentalistiske muslimer, som ikke kunne (eller ville) skille mellom stat og ytringsfrihet under debatten om Muhammed-tegningene.

Gaarder blir beskyldt for å blande religion inn i debatten, men Samuels sier blant annet "
Norge har en kristen tradisjon. Norge opplevde at jøder ble sendt ut av landet. Norge har opplevd nazistenes okkupasjon. Derfor kan jeg ikke skjønne at noe slikt blir skrevet fra norsk hold".

Her blandes religion, nazisme, samt okkupasjonen av Norge til en suppe som visstnok skal gi mening. Det gjør det ikke. Selv om Norge har en kristen tradisjon, har vi også en flere tusen år gammel tradisjon med ytringsfrihet (jevnfør vårt gamle tingsystem). At vi også opplevde nazistenes jødehat mot våre egne landsmenn gir ikke moderne Jøder frikort til å avvæpne all debatt.

Jostein Gaarder er ikke "Norge". Han representerer modig seg selv og sine meninger i et fritt demokrati, der fri meningsutveksling er samfunnets ryggrad. Det kan synes som om Shimon Samuels mener Gaarders meninger burde vært kneblet og aldri kommet til uttrykk..

Det gjør meg svært skuffet over både ham og Simon Wiesenthal-senteret.

Oppdatering:

Shimon Samuels er ikke ukjent med å komme med sterk og ulogisk kritikk. Han har tidligere ment at Sør Trøndelag fylkeskommune er både Quislinger, nazister, stalinister og rasister!

I et intervju med RadioAdressa mener blant annet Samuels at Norge har "en historie med å kollaborere med nazi-tyskland under krigen", og at Norge er en del av Hamas og terrorist-organisasjoner.

Hør intervjuet her

Fordi Sør Trøndelag fylkeskommune foreslo å boikotte Israelske varer...

Min oppriktige mening er at mennesker som Samuels langt på vei ødelegger mer for den jødiske sak enn deres egne fiender!

2 kommentarer:

Vox populi sa...

Tiltredes!! Snakk om å skyte seg selv i foten. I mine øyne diskvalifiserer Simon Wiesenthal-senteret seg fra enhver seriøs debatt med disse utspillene.

Helge Samuelsen sa...

Hadde bare Wiesenthal-senteret holdt seg til deres egne prinsipper fra "Museum of Tolerance" i Los Angeles og "New York Tolerancenter".

Toleranse er visstnok ikke på deres dagsorden i dag!