fredag, mai 28, 2010

Mafiaen konsoliderer

Energimafiaen konsoliderer. Bare de store får grønne sertifikater.

Wiki: Pliktige grønne sertifikater eller grønne sertifikater (også kalt pliktige elsertifikater, eller grønne elsertifikater) er en finansieringsordning for subsidiert utbygging av fornybare energiformer.

Tildeling: Produsenter av fornybar energi får utdelt sertifikater avhengig av hvor mye elektrisitet de produserer. For eksempel kan produksjon av en megawattime (MWh) fra en fornybar energikilde gi ett grønt sertifikat. I en pliktig ordning med grønne sertifikater er det myndighetene som bestemmer hvilken produksjon som er fornybar.

Myndighetene bestemmer altså at vannkraft fra minikraftverk ikke er fornybar. Hvilken ordbok bruker de? Svar: Ingen, de definerer sin egen virkelighet.

Fra regjeringens egen pressemelding om grønne sertifikater: Det vil fremme forståelsen og aksepten for et felles elsertifikatmarked om konkurransevilkårene for alle aktørene så langt som mulig blir likeverdige.

Noen er med andre ord mer likeverdige enn andre.

Videre: Ministrene er enige om at den store satsningen på fornybar energi krever omfattende utbygging av overførings- og fordelingsnett i Norden.

Nye overføringsmuligheter for kjøp og salg av kraft prioriteres altså fremfor utbygging av fornybar energi.

Fornybare energiformer er altså ikke biodrivstoff, som skal avgiftbelegges, og ikke småkraftverk, som ikke får ta del i subsidieringen som kommer de større kraftverkene til gode - for eksempel prosjekter i regi av Statoil, norges største forurenser.

Fornybar energi - i den grad den skal utbygges i Norge - skal først og fremst kontrolleres av eksisterende kapitalkrefter - ofte statlige. Det er sikkert en meget viktig politikk for å unngå å miste den statskapitalistiske kontrollen over energimarkedet, og for å unngå at mindre private interesser faktisk kan levere el til en fornuftig pris her i landet. En slik situasjon ville jo ha satt fokus på hvor dyr den billige vannkraften egentlig selges for her i Norge.

"Både opposisjonspartiene på Stortinget og de berørte småkraftverkene karakteriserer det som et løftebrudd at de rødgrønne partiene torsdag nedstemte forslaget fra opposisjonen."

Nei, dette er strategi. Regjeringen, dvs Ap, er ikke så inkompetente at dette ikke er planlagt, taima og tilrettelagt.

8 kommentarer:

Ragnhild sa...

Ja, Egon Olsen får sagt det

Canute sa...

Denne bloggen fra Tou er Norges seriøse alternativ til søppelavisene.
Drevet av en enkelt mann.

Hva sier det om norske aviser?

Helge Samuelsen sa...

Ragnhild,

Gamle helter :) Det er endel god klassehumor/alvor i disse filmene også.

Canute,

Du gjør meg nesten flau, men takk. Jeg tror hemmeligheten er kompromissløs ærlighet uten omtanke for karriere eller samfunnsposisjon. (Jeg har ingen?)

Dog er det vel et mindretall av samfunnet som deler din begeistring :)

Ragnhild sa...

Ja, Helge
Var liksom det jeg prøvde å komme fram til, men jeg er ikke alltid like godt taima og tilrettelagt

Helge Samuelsen sa...

Taima og tilrettelagt godt nok, Ragnhild :)

Jeg oppfatta det, og ville bare forsterke det litt.

Ragnhild sa...

Hyggelig, Helge :)

Ragnhild sa...

PS
Linka til bloggen din
http://ladybikersinn.blogspot.com

Helge Samuelsen sa...

Meget hyggelig! :)