lørdag, februar 14, 2009

Bekreftelse

Så fikk vi da bekreftelsen på det vi lenge har påstått - at krisepakkene overfører penger fra folket til finanstoppene. De eier ikke engang sosial intelligens nok til å prøve å skjule det. Enorme summer av skattepenger går rett i lommene på aksjonærene i bankene - noen av norges rikeste.

Det er selvsagt slik det alltid er. Systemet er giret slik. Arrogansen og den uhellige alliansen mellom politikerne og finanstoppene burde imidlertid gjøre folk flest kvalme. Dette er rett og slett til å spy av.

Mens vanlige folks penger blir utvannet av monopolpengeopptrykkingen, kan eliten glise fett og se frem til et gavedryss som en sjelden har sett like til.

Dette er lovlig mafia - lovlig korrupsjon. Men ingen ser ut til å bry seg. De rødgrønne går frem på meningsmålingene fordi folk ser ut til å tro at handling - enhver handling uansett resultat - er et tegn på styrke. Uheldigvis får vi akkurat det regime som vi har vett til. Og det er skremmende.

Her er det nok en gang gitt carte blanche til bankene. Leksen er enkel - all fornuft på utlånssiden kan man se bort fra. Lånegallopper er det en ønsker. Også i fremtiden. Systemet skal sikres fordi kremskummerne styrer verden. All risiko skal legges på vanlige folk.

Så kan man håpe på at ihvertfall sjampisen smaker. Moralen i markedet er - med politikernes velsignelse - svart som i dypeste Helvete.

10 kommentarer:

Amos Keppler sa...

Kaksene vet at de kan gjøre omtrent hva de vil, over hele verden, uansett hvilken type styresett og politisk farge i regjeringskontorene.

Det er liten tvil om hvor makten ligger.

Anonym sa...

Helge, jeg har hørt forslag fra økonomer om at økonomien mye lettere kunne settes fart på ved å gi disse pengene direkte til innbyggerne, og dermed kutte ut mellommannen.

Merkelig nok er denne løsningen aldri tenkt over i det hele tatt av maktgallaen.

Har forresten kommet over en pen samling av forelesninger (lydbøker) av Michael Parenti, om du er interessert.

frr sa...

Prinsippet om overrisling er nettopp det republikanerne i USA er imot. For da belønnes de som står bak eledigheten, og alle vil forsøke å sikre seg selv først. Det er en fare for at det blir svært lite igjen der pengene kunne gjøre mest nytte. Men som du sier: Vi har et politisk-økonomisk kompleks, der vennene vandrer i hverandres fødselsdager.

Vi kan jo håpe at denne pakken vil stimulere, men det er høyst usikkert

Helge Samuelsen sa...

Amos,

Makten ligger som alltid i pengesystemet. Og den som kontrollerer det kontrollerer både sin egen velstand og andres plass i samfunnet. "Morsom" anektdote: Selv lenin i kommunistiske sovjet forstod at han ikke konttrollerte pengestrømmen, den var i hovedsak kontrollert av lån fra utenlandske banker.

Anonym,

Økonomien settes det fart i enklere ved skattelettelser - eller i det minste status quo i skattenivået. Men jeg er i tvil om at forbruksøkonomien bør gires videre opp.

Kanskje det faktisk er på sin plass at ting faller noe til ro og forbruket går over til mer varige verdier enn bruk og kast mentaliteten som vi har idag. I tillegg forbruker vi jo langt over evne og overlater regningen til senere generasjoner.

Den største faren ved denne taktikken idag er imidlertid at en får styrket nettopp den penge-karusellen som faktisk er ÅRSAKEN til problemstillingen i det hele tatt.

Bankene bør gå konkurs på grunn av dårlig økonomistyring og nye krefter få overta. Alle innskudd bør sikres uavhengig av størrelse, og folket får dermed pengene sine "tilbake" på den måten. Utlån bør baseres på reell sparing og ikke voodo-penger som idag.

Men det er jo ikke aktuellt, fordi da taper finanseliten på sin egen udugelighet ;)

Jeg tror problemet ligger først og fremst idet at dagens økonomiske system er basert på fiktive penger og lån. Det svarer seg mer å spekulere enn å være nøktern. Nøkternhet betyr riktignok mindre vekst - men det er jo enkelte (deriblant undertegnede) som synes veksten i samfunnet allerede er gått for langt.

Michael Parenti er interessant, kjenner litt til ham, fortell ;)

Frr,

Nå begynner jo flere og flere økonomer å innse at disse pakkene er voodo. Jeg betviler sterkt at måten det gjøres på er effektiv - faktisk ikke engang moralsk forsvarlig.

Husker du skrev noe om dette tidligere.

Libertarianerne er også sterkt imot dette, og ønsker at banker og finansinstitusjoner skal gå konkurs for å sikre at de forstår alvoret i det de holder på med og saster på at banksystemet i fremtiden da har incentiver til å ikke tenke bare kortsiktig gevinst.

Problemet er jo at dette har fått holde på så lenge at det snart ikke finnes fornuftige mennesker igjen i systemet!

Anonym sa...

Helge,

Jeg har fått tak i følgende foredrag av Parenti:

Michael Parenti - Advertising- A Form of Social Control
Michael Parenti - Conspiracy AND Class Power
Michael Parenti - Explains Facism's Ties To Capitalism 5-23-93
Michael Parenti - Fascism, The False Revolution Part 1
Michael Parenti - Fascism, The False Revolution Part 2
Michael Parenti - Functions Of Fascism
Michael Parenti - Giant Corporate Capitalism
Michael Parenti - Hidden Ideology of Mass Media
Michael Parenti - Media Distortions Of The Gulf War
Michael Parenti - Methods of Media Manipulation
Michael Parenti - No War But The Class War (revised speech 04-08-2005)
Michael Parenti - Rome & the Creation of History
Michael Parenti - Slavery From Aristotle To George Bush
Michael Parenti - Struggles in the Land of Idols
Michael Parenti - Superpatriotism
Michael Parenti - The Functions of Fascism
Michael Parenti - The Role of the Entertainment Media in Shaping Perception
Michael Parenti - The Sword and the Dollar
Michael Parenti - Welfare For The Wealthy

Helge Samuelsen sa...

Høres interessant ut. Er dette råd å få tak i?

Anonym sa...

Du kan sende meg en mail til audacityofpope [at] gmail [dot] com, så kan jeg sende dem til deg.

Et par av disse filene finnes også på
http://www.tucradio.org/
under Michael Parenti Archive.

Helge Samuelsen sa...

Ser frem til å høre igjennom dette, flotte greier!

Olve Hagen Wold sa...

Krisepakkene er å ta fra de fattige å gi til de rike? Det har jeg da sagt lenge.

Helge Samuelsen sa...

Mange sier dette, deriblant mange økonomer. Desverre er det slik at politikerne ikke vil høre på økonomer som ikke gir dem teoretisk grunnlag for å "redde verden" og generellt skalte og valte med ressursene.