søndag, mars 18, 2007

Slår Oddekalv ned i støvlene


Kurt Oddekalv er et miljøsvin. Nei, selvsagt er han ikke det! Men alikevel slår jeg ham ned i støvlene ifølge VG's klimatest. Oddekalv slipper ut 3730 kilo klimagasser per år, i følge testen.

Mitt utslipp er på 850 kilo.

Nå er ikke dette et forsøk på å briefe (ok, bare litt), men fakta er at en kan leve godt med under 1000 kilo i utslipp. Min største utslippskilde er bilen, og hadde det vært slik at jeg hadde hatt råd til å kjøpe ny bil, hadde jeg nok kunne kuttet inn endel ekstra. Istedet kjører jeg min gamle bil til den står i steiner i protest mot avgiftsregimet.

Når alt dette er sagt, så er selve klimatesten en bløff. Fordi den ikke tar hensyn til en rekke produksjonskostnader i form av utslipp på en rekke produkter. Dessuten tar den bare for seg gjennomsnittlig 40% av utslippskildene. Mitt totale utslipp er derfor nærmere 2000 kilo, mens Oddekalv ender opp over 9000 kilo. Gjennomsnittet er på omkring 11700 kilo.

Intelligent (sleip?) statistikkbruk får altså folk til å tro at utslippene er langt mindre enn de i virkeligheten er, samtidig som bilbruk blir fremhevet som en større synder enn det egentlig er. Svært politisk korrekt, med andre ord. Men svært feil.

Testen gir alikevel en pekepinn på hvor galt det er fatt med forbruket vårt!


Kutt ut klimakvoter, legg avgiftene på PRODUSENTENE av miljøfiendlig teknologi, og invester i ny infrastruktur. Bygg ut geotermiske varmeanlegg og legg tilrette for hydrogen som energibærer. Så slipper vi å ta teite tester.

2 kommentarer:

Tormod sa...

Jeg havnet et stykke over gjennomsnittet ettersom jeg har ca. seks flyreiser (t/r) i året.. I testen vil det si 12 reiser, og dette sto for 90% av mitt forbruk. Jeg har ikke bil, og selv om jeg spiser "kjøtt" 6-7 dager i uka er det forskjell på noen biter kylling til en pasta og en svær biff.

Når det gjelder flyreisene reiser jeg mindre enn jeg skulle ønske. Når man har familie og venner i Tromsø er det ingen reelle alternativer til fly hvis man ikke vil bruke 4 dager til reising. Seks reiser på 12 måneder er ganske lite egentlig.

Jeg synes egentlig testen er ganske populistisk og særdeles intetsigende. Den bidrar til at vanlige folk føler seg skyldige selv om de ikke er en del av problemet. Eller så blir de bare sinte på testen, som meg :-)

Helge Samuelsen sa...

Tormod,

Jeg er helt enig med deg. Testen er særdeles populistisk. Dessuten er vanlige menneskers behov ikke problemet.

Årsaken til at jeg havner så lavt er at jeg kjører bil bare et par ganger uken, og bare en relativt kort strekning. Jeg bruker også bare elektrisitet (som i Norge ER miljøvennlig) til oppvarming. Flyreiser har jeg ikke råd til!

Til gjengjeld er jeg avhengig av buss og relativt forurensende gamle ferger...som IKKE er tatt hensyn til i denne testen.

Vi behøver ikke "gå i dvale" og sitte hjemme under teppet for å være miljøvennlige. Det er det da heller ikke mange som gjør, bortsett fra kanskje noen fattige minstepensjonister - og det er ingen suksess for noen strategi!

En kan dessuten si mye rart om Kurt Oddekalv som ble fremhevet i avisartikkelen, men han har da ihvertfall RÅD til å kjøpe en miljøvennlig bil. Det er det mange som ikke har. Ihvertfall ikke jeg ;O)