fredag, juni 09, 2006

Norges Mytologi


En gang trodde vi på Tor og Odin, Frey og Freya. Og vi trodde på en verden der personlig ære og frihet var viktigere enn kongens makt.

Idag tror vi på en verden der pengemakt er konge, der staten kan ruinere mennesker uten samvittighet... Mens vi messer på propagandaen om at vi er best i verden, at våre ledere er så flinke og har skaffet oss verdens beste samfunn.

Fattige blir idag møtt uten ære. Etter at statsmakten har beskattet folk ihel, skal en stå med lua i hånden og takke for det en får. Maktapparatet er til for seg selv, for å holde systemet i gang. Mennesker umyndigjøres. Sosialetaten behøver klienter for å rettferdigjøre sin eksistens.

Norge er idag i det hele tatt et
system, ingen folkenasjon. Politikerne går gang på gang imot folkets vilje. Hvor er flertallet for bompenger? Hvor er flertallet for eiendomskatt? Hvor er flertallet for kartell-marked på strøm? Hvor er flertallet for å ha gitt fra oss landet til en folkefjern maktelite?

Stortinget har navn etter den norrønne skikken med folketing. Idag har vi ikke folketing, men eliteting. Partiene luker bort annerledes tenkende før de får snudd seg. Makt avler makt. Alle maktapparater er selvforsterkende systemer per definisjon.

Og til stadighet får vi høre at begrunnelsen for å akseptere denne situasjonen er at eliten gjør så god jobb. Gjør din borgerplikt og stem på oss. Vi har verdens beste land. Alt går så det suser. Vi er så utrolig velykkede.

Alikevel sliter mange idag økonomisk. Statens pålagte skatter og avgifter setter lista så høyt at mange må gi opp. Mens en snakker om avskaffelse av fattigdom i valgkamper, gjør makteliten det motsatte i praksis ved å stadig skru de regressive avgiftene opp. Under dekke av å skulle finansiere en velferdsstat.

En velferdsstat som knekker ryggen på mange! Fattigdom løses ikke ved å beskatte fattige mer!

Men systemet har ingen medlidenhet. Det er hardt som norsk grunnfjell. "Stå opp om morran", er løsenet for de som faller utenom. Som om ikke de aller fleste, selv blant de svakeste, gjør det...

Det er opplest og vedtatt at velferden henger sammen med det å være i arbeid. Stakkar den jævel som blir kronisk syk. Velferden er altså ikke for han!

Vi er best. Sannheten er at vi kan takke naturgitte oljeforekomster for vår økonomiske styrke. Fastlandsnorge går i underskudd.

Vi er snillest. Sannheten er at det sosiale sikkerhetsnettet fanger mennesker i et uverdig økonomisk limbo. Staten er i tillegg den råeste inkassoinnkrever verden har sett. Vi smiler mest mot de vellykkede.

Vi har det best. Sannheten er at stadig flere lever i frykt for et økonomisk press som kveler lavtlønte og trygdede, og begrenser den økonomiske frihet for alle andre enn de som lever av kapital.

Vi skal ha verdens beste standard på alt. Vannari (som vi sier i Stavanger) at mange ikke har råd til det. Forresten, statens ansvar for å opprettholde standarden på infrastruktur er unntatt denne regelen. Vi skal jo ha råd til velferdstaten, da kan vi ikke vedlikeholde for eksempel veier i et sett...

Og sykehus må også spare inn. Hvert år. Vi skal ha råd til velferdstaten...

Hva klager folk for! Vi har aldri vært rikere! Sannheten er at vi ikke er mer enn middelmådige i forhold til europa:
Tabell fra SSB.


Det er en myte at kjøpekraften vår er så høy. At vi har så lav kjøpekraft som vi har med tanke på oljeformuen er oppsiktsvekkende! Faktisk er kjøpekraften for de svakeste så lav i Norge at langt over hundretusen mennesker aldri har råd til å reise på ferie, til å gå til tannlegen, til å delta aktivt i samfunnet.

Men for all del, en mytologi må et samfunn ha. Og hva er bedre enn å tro vi er best?

Vi er best på ski. Vel, vi var det engang, og blir det sikkert igjen.

Vi er ikke best på skøyter, men burde vært det! (er jo bra på curling da!)

Vi er best på fotball. Vel, vi burde ihvertfall komme til VM hvert år...

Vi har verdens beste velferd. Hvorfor systemet skaper så mye sykdom er en gåte...

Vi er best på å være best. Fordi det er typisk norsk å være god..

Vi gir mest i u-hjelp. Fordi vi da viser at vi faktisk er best.

Vi er best på olje og gass. Energi for våre egne er fy skamme seg, derimot.

Vi redder verden med våre skatter og avgifter.

En mytologi skal vi jo ha.

1 kommentar:

Anonym sa...

Your site is on top of my favourites - Great work I like it.
»