mandag, mars 13, 2006

Politisk korrekthet kontra politisk vilje. Eller: Vindmølleparadokset


Vi tror vi er miljøvennlige i Norge. Vi har CO2 avgift, vi bretter melkekartonger, og vi snakker mye om miljøvern.

Uheldigvis blir det stort sett med snakket.

Nå kunne jeg vært stygg og sagt at sannheten er at vi kun iverksetter tiltak som gir mer klingende mynt i statskassen (dvs. avgiftsbasert avlat for våre miljøsynder) , og at den regjerende maktelite har så store særinteresser i vårt eksisterende energi-bærer system, at nyvinninger og alternativer blir gravlagt fortere enn de stikker hodet frem.

Og det ville være sant. Så jeg tror jeg sier nettopp det.

Jeg hadde tenkt å stille spørsmålet om hvorfor vi rett og slett er slike sinker på dette området som vi er. Men jeg har allerede gitt meg selv svaret. Det er stor forskjell på hva som er politisk korrekt å snakke om, og hva som er politisk gjennomførbart i vårt kvasi-statsmonopoliserte system. Hvem vinner på alle miljøvedtak? Det offentlige system. Hvem vinner på vårt energi-bærer system? Det offentlige.

Vel og merke er dette en økonomisk kortsiktig gevinst.

De utallige avgiftene er rene terror-politikken i forhold til lavtlønnede og mennesker på trygd (per definisjon ofte syke og\eller eldre). På brutalt vis blir deres muligheter til å kjøre bil, varme opp boligen und so weiter underminert. De rikeste merker knapt slike avgifter uansett.

Og ingen miljøgevinst er å finne, bortsett fra hos de få, det lille mindretall, som rett og slett ikke har råd til et stort forbruk.

Jo, vi kan ha god samvittighet så lenge vi fortsetter denne avlatskarusellen!

Eller kan vi det?

Hvorfor er vi slike sinker? Er det så enkelt at vi (les de) rett og slett vil opprettholde status quo? Er det fordi maktmennesker er livredde for å forrykke maktbalansen i samfunnet? Har vi et diktatur som styrer med alibi i å ha flertallet i ryggen? Finnes det visjoner i det hele tatt? Finnes det fritt spillerom for den frie tanke?

Selvfølgelig ikke. Den frie ytring...ja...den frie tanke eksekvert...nei. Ihvertfall ikke når den går på tvers av maktstrukturens særinteresser.

Dette skulle handle om vindmøller. Men sammenhengen må forstås før den enkelte sak kan belyses. Den lille mann kan ikke, må ikke, sette seg opp mot maktstrukturen. Det har uanede konsekvenser. Og må stanses for enhver pris.

Gårdbruker Bjørn Lundsvoll i Verdal har kjøpt egen vindmølle fra Danmark. Mølla har potensiale til å forsyne 40 boliger med strøm. Han forstår ikke hvorfor han ikke får sette den opp. Det er mangel på kraft i Midt-Norge. Hva er problemet?

Kommunen mangler regelverk. Dessuten må det tas hensyn til dyra.

?

Hadde noen tusen bønder fulgt Lundsvoll's eksempel, ville Norge kanskje ha vært med på statistikken over land som implementerer vind-kraft. Ulempen ville vært at energi-monopolet ville blitt brutt. Kanskje prisen på strøm til og med ville gått ned.

Fred og bevares!

NTNU og SINTEF var nylig med på energimesse i Tyskland. Kronprinsen åpnet stasen (E-world energy & water) Kult. Høres ut som om vi gjør noe.

Noe vi altså ikke gjør.

Er det i det hele tatt marked for vindkraft? Er det det som er problemet? Har vi forstått noe som ingen andre har? Svaret er heldigvis nei. Ifølge GWEC (Global Wind Energy Council) økte markedet for vindkraft med 43% i 2005. Vindkraft produserer nå over 59 MW på verdensbasis. Foregangslandene er Tyskland, Spania, USA, India og Danmark. Potensialet for vekst er enormt. Blant annet Canada og Australia satser i disse dager friskt.

I Norge tenker vi mest på dyra. I India er kyr hellige, men takler alikevel tydeligvis vindmøller. I Norge tenker vi mye på fornybar energi. I andre land handler man. I Norge er argumentasjonen om avgifter på grunn av import av forurensende kraft altfor lukrativ i seg selv. Det er billigere å tjene penger på avgifter enn på utbygging!

Som Don Quixote har vi i Norge erklært krig mot vindmøllene. De er forurensende. De ødelegger landskapet. De skremmer dyr. Denne holdningen vil vedvare inntil store (allerede eksisterende) økonomiske interesser ser muligheten til å tjene penger på monopolisert vindkraft. Det er min spådom. Foregangsmenn som Lundsvoll med sin ene vindmølle vil bekjempes så langt det lar seg gjøre.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Heia Noreg!!!
Min sympati går til den stakkars bonden Lundvoll. Tenk, her har han fått en glimrende ide som kan bedre sin egen og etterhvert nordmenns økonomi.Og så får han ikke lov av noen griske bedrevitere på stortinget,for hva?
Jo fordi de stakkars kyrne kan jo bli støtt av dem!!og fordi det ikke passer inn i landskapet.Vi har vel alle etterhvert vært i Danmark, og jeg må jo si at det er sjarmerende med alle vindmøllene som står der. Og til dags dato tror jeg ikke kyrne klager heller!!Nei!! Stå på Helge!!Det er godt at noen tar til motmæle i disse tider hvor alt dreier seg om å suge mest penger ut av folk...
Hilsen nita

Anonym sa...

Vil bare si at vindmøller er noe dritt.
Petter

Nemo sa...

Nita, :o)

Petter, vi trenger ikke like vindmøller for å la en privatperson få lov til å sette en opp på egen grunn for egne penger.

Vindmøller kan aldri annet enn supplere vårt energi-behov. Problemet er i hovedsak at det ikke er politisk vilje til å satse på NOEN alternativer! Dette driver prisene opp. Vi er en energi nasjon som ikke makter å skaffe våre egne energi!

Admiral_Gullars sa...

Vindmøller har en stor fremtid.
Noen har bare ikke forstått det enda.

Nemo sa...

Korrekt!

Når Danmark klarer å produsere 20% av sin el ved hjelp av vindkraft er det intet mindre enn en skam at vi ikke er kommet lengre enn vi er.