mandag, januar 15, 2007

Velstandens memer

Norge har aldri vært rikere. Vi har aldri konsumert mer. Vi har aldri vært så lite fornøyd. Vi har aldri levd på en større løgn.

Noen av de etablerte "sannheter" i den særnorske meme-verden:

* Norge har lite klasseskiller.

Feil. Forskjellene mellom fattige og rike
øker. Men det er IKKE problemet. Det var verre før. Men før var det to verdener. En for fattige og en for rike. I vår iver etter å gjøre alle like har vi etablert et samfunn der det ikke er rom for å være fattig. Og så leker vi at de fattige ikke finnes. Eller at de må stå opp om morran, så er alt ok. I virkeligheten er likhetsprinsippet en fiasko som sender mange over på trygd og/eller kommunale boliger. Lista er satt høyt for at fasaden skal være pen. Og når kostnadene øker, så klages det. Alternativet er selvsagt enda større kostnader i form av et inkluderende arbeidsliv subsidiært enda høyere kostnader ved sosiale konflikter. Historien burde ha lært oss det.

* Vi er rike.

Feil. Det vil si, noen er jo alltid rike. Alikevel er vi ikke rikere enn gjennomsnittseuropeeren. Riktignok har vi mye penger mellom hendene, men det trenger vi også i et avgiftsregime og i en oljeøkonomi som snart gjør at en standard bolig ligger utenfor lavtløntes rekkevidde, og en ny bil bare kan være en drøm for mange. Vi har til og med stelt oss slik at å ha det varmt om vinteren er en luksus. Joda, vi ER rike. Men denne rikdommen presser på mange måter en uoppnåelig verden ned over hodene på mange. Er det menneskelig rikdom? Uansett, ER vi virkelig rikere enn før, eller bare leker vi det?: Nedbetalingstiden på boliglån øker. Gjeldsbyrden øker. Vi har faktisk aldri hatt større gjeld i forhold til inntekter. Vi har problemer med å finne penger til vedlikehold av offentlige bygninger og veier. Sykehusene sliter økonomisk. Er vi virkelig så rike, eller lever samfunnet vårt egentlig over evne?

Og er ny mobiltelefon hvert år en målestokk på vellykkethet?

* Vi er miljøvennlige.

Feil. Vi pumper opp mer olje og gass per innbygger enn gjennomsnittet i verden. At vi bretter melkekartonger er som å pisse i havet. Vi forbruker tusen ganger mer ressurser enn de minst utviklede i verden. Vi hjelper mer til med å forsøple jorden enn å pleie den. Moderne norsk miljøvern går ikke ut på å redusere skadevirkninger på miljøet ved å innføre nye systemer og andre teknologier, istedet søker vi etter å tjene penger på å "parkere" klimagasser i nordsjøen, slik at vi også kan ta opp mer olje. Slike reduksjoner i klimagassutslipp er i virkelighetens verden nytteløse så lenge vi faktisk ØKER den totale prosentandel klimagasser i atmosfæren år for år.

Så lenge maktsystemet i Norge er styrt av Oljemafiaen, er også løsningene basert på oljeteknologi.

* Vi er snille og greie i dette paradislandet.

Ja, er vi ikke det da? Ikke har vi diktatorer, vi megler i konflikter, vi gir masser av penger i u-hjelp, vi har et sosialt sikkerhetsnett.

Feil. Vi har riktignok et demokrati, men det er ikke alltid folkeviljen blir tatt hensyn til. Det politiske spillet har ingenting med snillhet eller omtanke å gjøre, men mer med propagandatenkning til neste valg og politisk manøvrering. Det store SPILLET om makt og gode pensjonsordninger... Vi har Gerd Liv Valla og annen maktmafia. Våre meglingsforsøk har ennå ikke skapt fred i verden. Oslo-avtalen blir idag mer eller mindre betraktet som en bommert av begge parter, som et eksempel. Verdien av U-hjelp kan diskuteres. Ofte høres det ut som om våre politikere er mer interesserte i å diskutere hvor my vi gir (hvor snille vi er) enn reelle effekter av denne hjelpen. Vårt sosiale sikkerhetsnett skaper, samtidig som det riktignok gir en sikkerhet mot å sulte ihjel, tapere som blir avhengige av hjelp fordi arbeidsmarkedet skyr syke som pesten, og fordi helsevesenet vårt står maktesløst til å løse oppgavene det står overfor. Måten vi behandler mennesker på er i mange tilfeller skammelige. Og skammen tar visst ingen ende.

* Vi har gratis skole.

Feil. Egenandelene vokser, og for mange er for eksempel SFO kostnader på barnetrinnet en stor byrde. Studentene har ikke råd til å studere på
heltid. Fortsetter dette er vi på full vei tilbake til at videre utdanning blir forbeholdt de rike. Dessuten er hele konseptet om "gratis skole" feil. Skolen blir i virkeligheten betalt av hver enkelt gjennom skatteseddelen. På den måten er det slik at de som benytter seg mest av tilbudet er de som får mest igjen for pengene. Med andre ord er de høyest utdannede i Norge subsidierte av de som ikke tar høyere utdanning. Krav om høyere lønn for akademikere bør i en rettferdig verden derfor møtes med krav om høyere studielån.

En tannlege er for eksempel idag mer subsidiert enn en gjennomsnitts sosialklient. Det tenker vi sjelden på, fordi tannleger er vel mer verd enn en døgenikt? Joda, sosialrasismen lever i beste velgående sammen med annen rasisme i dette fagre landet. Vi tenker bare ikke over det, fordi alle land har sine memeplexer, samlinger av
memer, som sniker seg inn hos oss, enten vi liker det eller ei.

* Vi er gode på ski.

Nja, ikke så gode som vi engang var. Heldigvis så fører klimaforandringene til at vi innen denne generasjon ikke lenger har muligheter for vinteridrett, så kan vi ihvertfall slutte å skryte av det ;O)

6 kommentarer:

grenseløs sa...

Jeg må bare si at urettferdigheten i verden og norge og at den øker er et ENORMT problem, selv om det er bare en faktor blant utallige i dagens ødeleggende verden.

Helge Samuelsen sa...

Det "positive" med urettferdighet er at strikken bare kan strekkes så langt før det smeller...

Milton Marx sa...

Du peker på noe vesentlig i at det er så vanskelig å være fattig - at vi må ha en glansbildeoverflate. Tyder egentlig på fortsatte mindreverdighetskomplekser.

Helge Samuelsen sa...

Milton,

det kan godt være tilfelle. Jeg synes at det er påfallende hvor mye vi har behov for å skryte av oss selv kollektivt her i Norge. Det er litt av hovedbudskapet mitt. Ved at vi har "opplest og vedtatt" at alt er så bra, blir det samtidig vanskelig å få fokus på problemstillinger.

Jeg synes nordmenn generellt er verdens mest navlebeskuende folkeslag, uten evne til å egentlig se det positive i andre kulturer. Selv om vi også "tror" at vi er det!

Jeg aner at denne taktikken med "typisk norsk å være god", osv også er en herskerteknikk fra Gro's tid. Men det funker jo, så alle andre har overtatt den tankegangen.

Tormod sa...

pSelv gremmes jeg litt av samfunnstopper som til statighet gjentar at Norge er verdens beste land å bo i.

Utsagnet er for meg en dårlig skjult "skryting" av dem selv samtidig som at de som har noe å klage over blir sett på som sutrete. En hersketeknikk for å kneble vanlige folk som sliter (i verste tolknings øyemed).

Helge Samuelsen sa...

Tormod,

Godt å høre at jeg ikke er alene i å synes dette ;O) Slik argumentasjon kortslutter jo enhver diskusjon, hvis en tror på den.

Til tider tror jeg desverre dagens samfunnstopper bruker noe av samme taktikk som har blitt brukt til alle tider, for eksempel under katolisismens åk under middelalderen. Per definisjon har makthaverne rett, derfor må en være enig.

Nå er det jo faktisk mye bra i Norge, men det er ikke i utgangspunktet bra bare fordi det er norsk!

En annen ting er at alle kriterier for å bli kåret til "verdens beste land" går på gjennomsnittlig statistikk. Som kjent kan en ha det statistisk sett bra med hodet i en stekeovn og bena i en fryser...